Dårlige veier øker risikoen for dødsulykker
Én av fire dødsulykker på norske veier i fjor var helt eller delvis forårsaket av dårlige veier. – Bedre vedlikehold av veiene vil bidra til å redusere risikoen for alvorlige ulykker, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.

Dårlige veier er med å øke risikoen i trafikken, viser Statens vegvesens analyser av årsakene til trafikkulykker i 2023. I 26 prosent av dødsulykkene var veiens tilstand en av årsakene til at ulykken skjedde. Og i 35 prosent av ulykkene førte forhold ved veien til at ulykken fikk en dødelig utgang.
– Vi merker oss at Statens vegvesen påpeker at forhold ved veien er en medvirkende faktor i mange av de mest alvorlige ulykkene i fjor. Det kan være veiens utforming i seg selv, sikthindringer eller manglende oppmerking og skilting som er med å øke risikoen, sier Handagard. – Spesielt hvordan terrenget ved siden av veien er, kan ha mye å si for utfallet av en utforkjøring, sier hun.
Nær halvparten av ulykkene skjer på fylkesvei
Det er møteulykker og utforkjøringsulykker som tar flest liv på norske veier. På riksveiene er det flest møteulykker, mens fylkesveiene i fjor var utsatt både for møteulykker og utforkjøringer. NAF påpeker at andelen ulykker er svært ujevnt fordelt: Mens det skjedde 36 ulykker på riksveier, var det hele 47 ulykker på fylkesveier.
– Mange steder i landet er fylkesveiene nedslitt, smale og ikke tilpasset trafikken som kjører på dem. Det er med å øke risikoen for ulykker, slik også Riksrevisjonen har påpekt. Det er nødvendig med et krafttak på vedlikehold av fylkesveiene for å få ned risikoen for alvorlige ulykker, sier Handagard.
Dårlige veier tar liv
Antall ulykker der veiens utforming har medvirket, er omtrent like høyt som antall ulykker der høy fart har vært en av årsakene til at ulykken fikk en alvorlig utgang.
– For å få ned antall ulykker trengs det innsats på flere områder. Vi må jobbe med bilistenes holdninger for å få ned antallet ulykker som er forårsaket av høy fart, rus eller uoppmerksomhet, sier Handagard.
NAF bidrar med trafikkopplæring, kurs og aksjoner for å øke førernes kunnskaper og trygghet i trafikken.
– Men det trengs også økt innsats for å vedlikeholde veiene slik at veiens utforming er med å dempe skadeomfanget hvis ulykken først er ute, ikke øke det, sier Handagard.
20 dødsulykker på MC
I 2023 omkom 20 motorsyklister på norske veier. Den hyppigste årsaken til dødsulykker på MC er utforkjøring.
– For motorsyklister har veistandard, autovernets utforming og hvordan terrenget ved siden av veien er, spesielt mye å si. Motorsyklister er spesielt utsatt når det er spor og hull i veibanen eller hvis det er trær eller bergnabber nær veien, sier Jan Harry Svendsen, leder for NAF MC.
Derfor mener NAF at kan bedre vedlikehold av veiene også bidra til å få ned antall dødsulykker hvor motorsykler er involvert.
– Hvordan en utforkjøringsulykke ender henger ofte sammen med hva motorsyklisten treffer når det går galt. Over- og underskinner på autovern og økt fokus på å rydde opp i veiens sideterreng vil både ha en positiv effekt for å få ned antall dødsulykker med MC, og vil redusere skadeomfanget i andre ulykker, sier Svendsen.
Nøkkelord
Kontakter
Ingunn HandagardPressesjef
Tel:+47 920 66 505ingunn.handagard@naf.noJan Harry SvendsenRådgiver
Tel:+47 934 47 754janharry.svendsen@naf.noOm oss
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg pressemeldinger fra NAF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NAF
Unngå overvekt på bilferien11.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Sommerferie er bilferie for mange. Pakker du bilen riktig øker du sikkerheten og komforten, men pass på å ikke laste bilen for tungt. Mange biler når maksimal nyttelast lenge før bagasjerommet er fullt.
Så fort blir det glovarmt i bilen10.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Varmen stiger fort i en parkert bil. På bare en halvtime økte temperaturen til 44 grader i en bil parkert i sola i et forsøk NAF har gjort. – Derfor må du aldri forlate barn eller dyr i en parkert bil, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
Dette må du vite om trafikkbøter i Norge og utlandet i sommer8.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Trafikkbøtene i Norge er på et rekordhøyt nivå. Flere land i Europa krever oblat for å kjøre på motorveier eller inn i byer. Med rådene fra NAF unngår du bøter i Norge og utlandet i sommer.
NAF: - Kjør helt frem i begge kjørefelt ved fletting3.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Sommer er tid for bilferie og veiarbeid. Fletter du riktig der det er veiarbeid, bidrar du til bedre trafikkflyt og kortere køer. - Veldig mange legger seg inn med en gang de ser skilt om fletting. Det er feil. Kjør helt frem til der feltene går sammen, sier rådgiver i NAF, Jan Harry Svendsen.
NAF: 10 biltur-tips til sommerferien2.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Syv av ti nordmenn legger sommerferien til eget land. - Det er mange perler å besøke med bilen, bobilen eller motorsykkelen. Her er mine ti tips til fine turer på hjul i sommer, sier Per Roger Lauritzen, veibokredaktør i NAF.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom