Alfalfaspirer mistenkt smittekilde i nasjonalt utbrudd av salmonella
Mattilsynet etterforsker nå et større nasjonalt utbrudd av Salmonella sammen med Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet. Folkehelseinstituttet melder at det så langt er påvist smitte hos 23 personer bosatt i flere fylker. Mattilsynet mistenker at økologiske alfalfaspirer kan være kilden. Mattilsynet ber derfor alle som kan ha dette hjemme om å kaste disse.
Kast økologiske alfalfaspirer dersom du har dette hjemme
-Har du spirer kjøpt i butikken i løpet av de siste 3 ukene ber vi deg kaste disse. Rådet gjelder også blandingsprodukter hvor alfalfaspirer er en ingrediens, f.eks. sandwicher, baguetter, salater, wraps og liknende. I det pågående nasjonale utbruddet er det mange som har spist alfalfaspirer, sier Karina Kaupang, fagdirektør i Mattilsynet
Bakgrunnen for mistanken er gjennomførte pasientintervjuer, epidemiologiske data, pasientenes kjøpsinformasjon og varens distribusjonsmønster.
De vanligste symptomene på sykdommen er diaré, magesmerter, kvalme og eventuelt også feber.
Flere produkter trekkes fra markedet
Produsenten Norske Spirer AS har startet tilbaketrekking av alle sine produkter som inneholder økologiske alfalfaspirer fra markedet. Dette gjelder alle pakke- og holdbarhetsdatoer som er på markedet nå, og gjelder alle ledd i distribusjonskjeden. Mattilsynet følger opp produsenten av disse spirene videre.
Mer informasjon om produktene som er trukket finnes her: https://www.mattilsynet.no/tilbaketrekkinger/norske-spirer-a-s-trekker-tilbake-flere-produkter-pa-grunn-av-mistanke-om-salmonella
Det er viktig at alle som produserer risikoprodukter har gode rutiner for leverandør- og mottakskontroll på råvarene de bruker, samt sporing, tilbaketrekning og prøvetaking.
Virksomhetene har ansvar for å sikre at det de produserer ikke inneholder helseskadelige mikroorganismer, samt at det kan spores hvor produktene kommer fra. Virksomhetene skal ha systemer og rutiner som sikrer at regelverket overholdes og dermed forhindrer import og omsetning av helseskadelig mat.
Om utbruddet
Pasientene er bosatt i 9 ulike fylker og antall tilfeller har nå passert 23. I slike utbrudd jobber Mattilsynet tett sammen med Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet. Vi innhenter informasjon fra flere av de syke personene om hva de har spist og hva de har vært i kontakt med før de ble syke. Der det er mulig, tar Mattilsynet også ut prøver av mat, emballasje og fra produksjonsmiljøer. Veterinærinstituttet undersøker disse for Salmonellabakterier og ser om eventuelle funn kan knyttes til det pågående utbruddet.
Smitteutbrudd med Salmonella er forholdsvis sjelden i Norge. Internasjonalt er de vanligste smittekildene kjøttprodukt, særlig svin- og fjørfekjøtt, men også egg, eggprodukt, melkeprodukt som er upasteurisert eller melkepulver, skalldyr, forurensede grønnsaker, tørket frukt og krydder.
Produksjon av spirer foregår gjerne ved høy fuktighet kombinert med høy temperatur, noe som gir spesielt gunstige vekstvilkår for eventuelle bakterier som finnes på frøene.
Dersom frøene inneholder bakterier som er sykdomsfremkallende, kan man bli alvorlig syk av å spise slike spirer. Frø som skal benyttes til spireproduksjon må derfor ha blitt håndtert på en hygienisk måte. Dette gjelder også frø til hjemmespiring.
Mer informasjon om spirer finner du på Mattilsynets nettsider.
Mer informasjon hos Folkehelseinstituttet: https://www.fhi.no/nyheter/2024/alfalfaspirer-mistenkt-som-smittekilde-i-nasjonalt-utbrudd-av-salmonella/
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noOm oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Nytt næringsstoff og nye matvarer i Matvaretabellen21.11.2024 09:51:39 CET | Pressemelding
Matvaretabellen har blitt oppdatert med fritt sukker som nytt næringsstoff. Det er oppdaterte næringsstoffverdiar for grønsaker og skaldyr, og det er lagt til fleire nye glutenfrie matvarer, belgfrukter og fryste bær. Til saman er det 107 nye og 378 oppdaterte matvarer i årets versjon, og tabellen gjev dermed eit endå betre grunnlag for å vurdere kor mykje vi får i oss av viktige næringsstoff
Fugleinfluensa påvist i hobbyfuglehold i Trøndelag16.11.2024 10:00:14 CET | Pressemelding
Det er påvist høypatogen fugleinfluensa i et hobbyfuglehold i Frøya kommune i Trøndelag. Det er også påvist fugleinfluensa hos døde ville fugler som har skylt i land i Nord-Troms.
Bedre plantehelse med Mattilsynets digitale sunnhetssertifikater14.11.2024 09:19:31 CET | Pressemelding
– De nye digitale sertifikatene gjør det enklere for myndigheter og plantenæringen å kontrollere importen, og reduserer muligheten for at skadedyr og plantesykdommer blir med til Norge. Dette vil bedre plantehelsen, og viser at digitalisering gir samfunnet gevinster.
Angrep av perlesnormanet flere steder – oppdrettsfisk må beskyttes mot langvarig lidelse31.10.2024 10:19:40 CET | Pressemelding
Mattilsynet mottar meldinger om perlesnormanetangrep og mye død fisk. Nå ber de oppdretterne oppdatere beredskapen og være klare til å sette inn tiltak.
Blåtunge: Mest smitte i tiltakssonen11.10.2024 15:00:12 CEST | Pressemelding
Mattilsynet har sjekket utbredelse av blåtunge i Sør-Norge. De fleste positive anleggene befinner seg i den allerede etablerte tiltakssonen. Vi antar derfor at det i hovedsak er sviknott fra utlandet som er smittekilden til norske anlegg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom