Kylling som vokser saktere, er mer robust
Merete Forseths doktorgradsavhandling viser at kyllinger som hadde lavere veksthastighet, var mer robuste. De hadde lavere forekomst av hjerte-og sirkulasjonssykdom og tålte bedre transport under varierende klimaforhold.

Merete Forseth har undersøkt sykdomsforekomst og dødelighet hos de to kyllinghybridene Ross308 og HubbardJA787. En hybrid betyr en krysning av to raser, og Hubbard er en hybrid som vokser saktere enn Ross.
Forskningen hennes viser at den hybriden som vokser saktere, er mer robust. Den har lavere forekomst av de vanligste sykdommene som registreres på slakteriet, og den tåler transporten til slakteriet bedre.
Øke kunnskapen
Målet med Forseths studie var å øke kunnskapen om helsa til slaktekyllinger med ulik veksthastighet under vanlige produksjonsforhold.
– Det er tidligere gjort noen eksperimentelle studier som tyder på av lavere tilvekst kan være positivt for kyllingenes helse, men vi har foreløpig begrenset kunnskap om hvordan den lavere tilveksten påvirker slaktekyllingenes helse under kommersielle forhold, og det bør det forskes mer på, sier Forseth.
Dødelighet, sykdom og skader
Studien inkluderer rundt 60 millioner kyllinger av typen Ross 303, som er hurtigvoksende, og Hubbard JA787, som er middels saktevoksende. Dataene omfatter registreringer fra tidsperioden 2015-2021, og er hentet fra Norsk Kylling, som gikk over fra Rosskyllinger til Hubbard i 2018.
– Vi har undersøkt dødelighet både på gårdene og under transport. I tillegg har vi undersøkt de vanligste årsakene til at kyllinger bli kassert på grunn av sykdom på slakteriet. Vi har også undersøkt skader på kyllingenes tråputer, altså det som kalles tråputescore.
Det ble funnet forskjeller mellom hybridene for alle de undersøkte utfallene.
Helseutfordringer i kyllingproduksjonen
På slakteriet registreres rutinemessig ulike sykdomstilstander etter at dyret er slaktet. Den vanligst forekommende sykdomstilstanden er ascites, som er væske i bukhulen som følge av hjertesvikt. Denne tilstanden hadde langt lavere forekomst hos Hubbardkyllingen.
– Dette kan ha sammenheng med at lavere veksthastighet gir mindre belastning på hjerte og sirkulasjonssystemet, sier Forseth.
En mer robust kylling
Det var også forskjeller i dødelighet hos de to kyllinghybridene, særlig når det gjaldt transportdødelighet.
– Dødelighet under transport til slakteriet kan fortelle oss noe om hvordan dyrene tåler stressbelastning i slutten av produksjonsperioden. I studien fant vi at Hubbard tålte transport bedre. Det var færre som døde, og det var indikasjoner på at de ble mindre påvirket av ytre faktorer som klimatiske forhold, sier Forseth.
Viktig for dyrevelferd og bærekraft
Forseths funn forsterker tidligere forskning på området og tyder på at valg av kyllingtype påvirker helsa til slaktekyllinger.
– Resultatene viser at vi trenger mer forskning på saktevoksende slaktekyllinger. Det er ikke slik at man automatisk kan overføre kunnskap mellom ulike hybrider, forklarer hun.
I tillegg er kyllingproduksjonen en produksjon i stadig endring.
– Det betyr at oppdatert kunnskap om hvordan vi kan bedre dyrenes helse og velferd vil være viktig fremover. Sykdom og dødelighet har betydning både for kyllingenes helse og velferd, men det påvirker også økonomi og bærekraft i verdikjeden.
Merete Forseth er fagsjef for dyrevelferd i Norsk Kylling og tar en Nærings-ph.d. ved NMBU Veterinærhøgskolen.
Merete Forseth forsvarer sin avhandling "Health and mortality in two broiler hybrids differing in growth rates" fredag 29. november 2024.
Kontakter
Kristine Welde TranåsKommunikasjonsrådgiverVeterinærhøgskolen, NMBU
Tel:46694856kristinewt@gmail.comLenker
Om oss
NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.
Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
- Uforsvarlig lite forskning på sykdommer og lidelser hos hund og katt4.2.2025 17:27:47 CET | Pressemelding
Til tross for sterk økning i antall kjæledyr i Norge, vil ikke myndighetene bruke penger på forskning for å sikre dyrenes helse og velferd. Dette er uforsvarlig og vi henger etter resten av Norden, sier NMBU-forskere
Hvordan påvirker fôr og trening svarte flekker i laksefileten?4.2.2025 13:56:50 CET | Pressemelding
Svarte flekker i laksefileten skyldes immunforsvarets reaksjon mot døde fettceller, viste forskning fra NMBU Veterinærhøgskolen i fjor. Nå skal forskerne finne årsakene til at fettnekrose oppstår og tiltak som forhindrer det.
Fluer, fjørfe og fermenterte frø funker som fôr21.1.2025 10:15:29 CET | Pressemelding
Svarte soldatfluer, fermenterte solsikkefrø og kyllingmel virker like godt som tradisjonelt fôr, viser en studie.
Norske byer prioriterer fortsatt bilvennlig utvikling framfor offentlig transport18.12.2024 12:32:09 CET | Pressemelding
Bilvennlig byutvikling hindrer forbedring av kollektivtrafikken, men med riktig støtte kan byplanleggerne hjelpe.
Nye studieprogrammer i Mat, teknologi og helse ved NMBU9.12.2024 11:48:54 CET | Pressemelding
– Mat angår oss alle. Gjennom studieprogrammene i mat, teknologi og helse skal vi utdanne mennesker som vil være svært relevante for arbeidslivet i tiden framover, og som har en dyp forståelse for fagområdene matvitenskap, ernæring og prosessering av råvarer. Studentene våre skal ta med seg bred kunnskap om hvordan maten vi spiser er bygget opp, hvor den kommer fra, hvordan den best behandles, og hvordan den påvirker helse, miljø, klima og samfunn, sier NMBU-professor Harald Carlsen. Han er leder for programrådet for matvitenskap ved universitetet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom