Fikser fjellet ved Finneidfjord
Mestas fjellsikrere jobber på høygir for å sikre fjellsiden langs Nordlandsbanen etter raset som førte til togavsporing.

Mestas fjellsikrere har jobbet intenst i de siste ukene for å sikre at sporet ved Finneidfjord ved Mo i Rana på Nordlandsbanen kunne repareres etter ulykken i oktober. Rasmasser over jernbanesporet måtte fjernes, fjellet måtte renskes og fjellet skulle sikres. Nå er det meste av jobben gjort.
Sikring dag og natt
- Vi har jobbet natt og dag flere uker for å sikre området, sier anleggsleder i Mesta, Ådne Bøtun Skartun. Han har ansvar for fjellsikringen og oppryddingen etter raset. Han forteller at sikring av fjellet skjer med lange stag som borres inn i fjellet. Av og til må usikkert fjell blokkes ut ved hjelp av luftputer eller sprenges vekk. Ofte blir det montert ulike typer nett som jordsikringsnett og steinsprangsnett.
- En blanding av steintyper mange sprekker og løse masser i fjellet, gjør at forankring kan være vanskelig med permanent sikring. Opptil 15 meters stag er borret inn i fjellet, sier Bøtun Skartun. Etter at stagene er på plass, blir de forseglet med betongmørtel. Ulike metoder er brukt på Nordlandsbanen.
Geologer vurderer faren
- Vi har tett og løpende dialog med geologer fra Norconsult som vurderer og kalkulerer, forsikrer Bøtun Skartun. Han er vant til arbeid på steder som er utilgjengelige for de fleste, både langs veien og ved jernbanespor.
- Der maskiner og kraner ikke strekker til, har vi kompetanse til å utføre sikringsarbeid fra tau.
Allerede på plass
Mestas folk var allerede i området med et anbud fra Bane Nor på rassikring langs Nordlandsbanen mellom Mosjøen og Fauske idet ulykken inntraff.
Dette arbeidet begynte i sommer og handler om å sette opp nye sørpe-, snø- og steinspranggjerder, samt utbedring av de som allerede er der. I tillegg til isnett og blokksikring. Dermed var fagfolk allerede i området som raskt kunne settes inn i arbeidet kort tid etter jernbaneulykken.
Bane Nor om rassikring
- Vi har et godt samarbeid med Mesta på strekningen, sier Per Øyvind Mohus prosjektleder i Bane Nor. Bane Nor er i ferd med et langsiktig arbeid for å utbedre hele Nordlandsbanen etter at Nordlandsbanen er kartlagt med tanke på risiko for ras. Mohus har prosjektansvaret på den om lag 250 kilometer lange strekningen mellom Mosjøen og Fauske.
Det var Mesta som sikret seg den første kontrakten som ble lagt ut for rassikring av Nordlandsbanen og det var derfor Mestas folk var i området og kunne omdirigere arbeidsmannskapene.
Mesta utvider på jernbane
Fjellsikring skjer særlig langs vei og bane over hele Norge. De ulike lagene er mobile og arbeider fra Arendal i sør til Hammerfest i nord.
- Mer nedbør, mange skjæringer i fjell og tunneler betyr at oppgavene innen fjellsikring har økt i de senere årene. Å få folk fram betyr også at vei og bane må sikres mot ras, forteller Oddmund Lefdal, konserndirektør for anlegg og spesialproduksjon i Mesta. Han har ansvar for ulike arbeidsområder langs bane, ikke bare rassikring, men også bygging av snøoverbygg, skogrydding langs linjene, elektriske arbeider langs jernbanen og rehabilitering av jernbanespor.
- Vi har utvidet virksomheten innen jernbane i de siste årene, understreker Lefdal. Om lag 200 ansatte i Mesta arbeider langs bane. Deler av arbeidet er sesongarbeid, slik at arbeidsstyrken øker i sommerhalvåret.
Om ulykken
Toget sporet av mellom Bjerka og Finneidfjord 24. oktober 2024. Toget hadde 46 passasjerer, lokomotivføreren omkom og fire passasjerer ble lettere skadd. Både E6 og Nordlandsbanen ble stengt som følge av ulykken. Fjerningen av toget var avsluttet 5. november 2024, og E6 gjenåpnet 6. november 2024. Havarikommisjonen arbeider med å fastslå årsaken til ulykken.
Kontakter
Hulda TronstadPresseansvarligMesta
Tel:99 26 18 16hulda.tronstad@mesta.noBilder


Om oss
Mestas samfunnsoppdrag er viktig og vesentlig: Vi skal sørge for at du kommer deg trygt fram – hver dag.
Følg pressemeldinger fra Mesta
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mesta på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mesta
Ny rekord fra Mesta: Nå med elektrisk pickup31.3.2025 08:50:00 CEST | Pressemelding
Reduserte utslipp og klimakrav i kontrakter har gitt kjøpsrekord av den elektriske pickupen, Ford Lightning. Nå kjøper Mesta 35 stykker. Og det stopper ikke der.
Personbiler skal gi Mesta friksjonsdata19.2.2025 08:55:00 CET | Pressemelding
Det er bilene som ruller på veien som forvalter sannheten om hjulene spinner på grunn av glatt føre. Mesta tar nå i bruk friksjonsdata fra 30.000 personbiler til å bedre kvaliteten på vinterdriften.
Mesta satser i Sogndal17.2.2025 09:05:00 CET | Pressemelding
Mesta har inngått avtale om nye kontorlokaler i Sogndal. Det nye kontoret betyr samlokalisering av to avdelinger med en omsetning på 2,5 milliarder årlig.
Mesta vinner storkontrakt for Nye Veier29.1.2025 13:24:19 CET | Pressemelding
Mesta har vunnet veidriftskontrakt på E6, E18 og E 39 til en verdi av inntil 1, 2 milliarder kroner.
Mesta-bil til fronten i Ukraina27.12.2024 09:00:00 CET | Pressemelding
Mesta har bidratt med bil og verktøy til bil som skal til fronten i Ukraina. Bilen kjøres ned av pressesjefen i Mesta, Hulda Tronstad.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom