VID får 3,2 millioner til å forske på foreldre etter omsorgsovertakelse
På oppdrag fra Bufdir skal VID forske på barnevernets oppfølging av foreldre som blir fratatt omsorgen for barna sine. Prosjektet er et samarbeid med OsloMet og Universitet i Stavanger.
Hva slags oppfølging tilbyr barnevernet foreldre etter at barna er tatt fra dem? Og hvordan ønsker foreldrene selv å bli fulgt opp? Det er noen av spørsmålene VID vitenskapelige høgskole skal finne svar på, i samarbeid med OsloMet og Universitetet i Stavanger.
Etter en omsorgsovertakelse har barnevernet plikt til å følge opp foreldrene, og gi tilbud om veiledning. Barnevernet skal også jobbe for at barn og foreldre gjenforenes, såfremt det er til barnets beste.
– Vi trenger oppdatert kunnskap om hvordan barnevernet ivaretar disse forpliktelsene, påpeker førsteamanuensis ved Fakultet for sosialvitenskap, Ellen Syrstad. Hun skal lede prosjektet.
Hvilke tiltak finnes i dag?
Kravet om gjenforening har blitt skjerpet etter at det norske barnevernet en rekke ganger har blitt dømt i Den europeiske menneskerettsdomstolen, og pålagt å endre praksis. Forskningsprosjektet er et av Bufdirs tiltak for å imøtekomme kritikken, og vil være en del av rapporteringen inn til FN.
– Barnevernet skal samarbeide med foreldrene, og legge til rette for at de får tilbake omsorgen. De skal også utarbeide en plan for tilbakeføring, forklarer Syrstad.
Prosjektet skal undersøke hvilke tiltak barnevernet og andre aktører tilbyr foreldre etter en omsorgsovertakelse. Hva er målene med tiltakene? Hvordan følges foreldrene opp når barna skal tilbakeføres, og hva skjer dersom tilbakeføring ikke er aktuelt?
Prosjektet skal også se på hvordan barnevernstjenesten samarbeider med andre tjenester, og hvordan oppfølgingen tilpasses foreldrenes bakgrunn.
Hva synes foreldrene om oppfølgingen?
I tillegg til å kartlegge tiltak, skal prosjektet se på hvilke erfaringer foreldrene og barnevernet har med oppfølgingen. Hvilke ønsker og behov for oppfølging har foreldrene, og hvordan blir disse møtt? Hvordan forstår og erfarer barnevernsansatte oppfølgingsoppdraget?
Prosjektet skal undersøke hva som fremmer eller hemmer god oppfølging av foreldrene
– Målet er å finne ut hva som skal til for å lykkes med oppfølgings- og tilbakeføringsarbeidet, sier Syrstad.
Kontakter
Kjersti BusterudSenior kommunikasjonsrådgiverKommunikasjon- og markedsavdelingen
Tel:900 92 497kjersti.busterud@vid.noOm oss
VID vitenskapelige høgskole er en privat, akkreditert vitenskapelig høgskole med verdibasert og kirkelig forankring. VID driver utdanning og forskning innenfor helse- og sosialfag, pedagogikk, ledelse, diakoni og teologi. Høgskolen tilbyr omtrent 50 studieprogrammer på bachelor-, master- og ph.d.-nivå, og har som mål å utvikle seg som nasjonal aktør gjennom regionalt samarbeid. Bokstavene VID står for verdiene skolen er bygd på: Vitenskapelig, Internasjonal og Diakonal.
Følg pressemeldinger fra VID vitenskapelige høgskole
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra VID vitenskapelige høgskole på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra VID vitenskapelige høgskole
Nytt styre for VID vitenskapelige høgskole2.12.2024 12:22:45 CET | Pressemelding
Biskop Ragnhild Jepsen og rederitopp Knut Arild Hareide er blant de nye styremedlemmene ved VID vitenskapelige høgskole. Professor Arne H. Krumsvik rykker opp til styreleder.
VID får 3 millioner til utdanningsprosjekt som skal hjelpe kronisk syke31.10.2024 13:50:32 CET | Pressemelding
Sammen med fagpersoner i Brasil og USA skal Kristin Heggdal lede utviklingen av en digital videreutdanning. Målet er å styrke og støtte personer med kroniske sykdommer.
VID får 5 millioner til samarbeid i Palestina31.10.2024 10:16:24 CET | Pressemelding
VID skal samarbeide om utdanning, praksis og forskning med to universiteter og et sykehus i Palestina. Målet er å forbedre omsorgen for pasienter med alvorlige kroniske sykdommer.
Presseinvitasjon: Verdensdagen for selvmordsforebygging og utdeling av Olafprisen6.9.2024 08:01:00 CEST | Presseinvitasjon
I anledning Verdensdagen for selvmordsforebygging 10. september inviterer LEVE og VID vitenskapelige høgskole til fagdag og utdeling av Olafprisen.
Høyest poengkrav for utdanning innen vernepleie og sosialt arbeid25.7.2024 11:43:20 CEST | Pressemelding
Det er nå sendt ut 1620 tilbud om studieplasser ved hovedopptaket til VID vitenskapelige høgskole gjennom Samordna opptak. Det er en liten økning fra i fjor, hvor det ble sendt ut 1596 tilbud. 2258 står på venteliste for å komme inn.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom