Hun er årets forskningsformidler
Cathrine Thorleifsson fra Universitetet i Oslo er tildelt Forskningsrådets formidlingspris for 2024. Hun får prisen for uredd formidling og dialog innen politisk radikalisering, et felt hvor forskere ofte utsettes for trusler og hets.
Thorleifsson har ledet den regjeringsutnevnte Ekstremismekommisjonen, og har forsket, publisert og formidlet mye innen ytre høyre mobilisering, nasjonalisme, politisk vold og digital subkultur. Hun er førsteamanuensis ved Sosiologisk institutt på UiO.
- Gratulerer så mye til Cathrine Thorleifsson, sier Mari Sundli Tveit, administrerende direktør i Forskningsrådet. Thorleifsson står støtt innen et felt hvor forskere ofte utsettes for trusler og hets. I en tid med press på demokrati og ytringsfrihet, hvor det ikke lenger er like selvfølgelig at kunnskapsbasert informasjon og beslutninger vinner frem, er prisvinnerens forsknings- og formidlingsarbeid innen politisk radikalisering et godt eksempel på hvorfor forskningsformidling er et viktig demokratisk ansvar, sier Sundli Tveit.
Målgruppene for Thorleifssons formidling spenner fra et allment orientert publikum, via forskerkolleger og frivillige- og interesseorganisasjoner i inn- og utland til folkevalgte og andre beslutningstagere fra norsk kommunenivå til FN.
Juryen fremhever i sin begrunnelse at formidling og dialog er viktig både for den enkelte forskers virke og som et overordnet institusjonelt ansvar som skal sørge for gode betingelser og støtte. Ytringsfriheten til formidling er helt sentralt for forskningssamfunnet og for demokratiet. Derfor må den individuelle retten til å drive forskningsbasert formidling, beskyttes og utvikles, skriver juryen.
Prisen er på 500 000 kroner og ble delt ut på Forskningsrådets arrangement "Forskningssamtalen 2024" på Sentralen i Oslo, 26 november.
Juryen for formidlingsprisen er:
Anine Kierulf (førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett, Universitetet i Oslo)
Alexandra Beverfjord (konserndirektør, Aller Media AS)
Asle Haukaas (kommunikasjonsdirektør, Veterinærinstituttet)
Christian Lund (spesialrådgiver, Forskingsrådet)
Tidligere vinnere av Forskningsrådets formidlingspris:
2023: Inga Strümke, førsteamanuensis ved institutt for datateknologi og informatikk, NTNU
2022: kjemiker Alexander Sandtorv
2021: Anne Spurkland, professor i anatomi og forsker på molekylær immunologi ved Universitetet i Oslo
2020: Anne Sverdrup-Thygeson, professor i bevaringsbiologi på Institutt for naturforvaltning ved NMBU
2019: Audun Rikardsen, professor i arktisk og marin biologi ved Norges arktiske universitet, Universitetet i Tromsø.
Nøkkelord
Kontakter
Thomas EvensenForskningsrådet
Tel:91753760tev@rcn.noFølg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
Forskar Zander Venter og eit journalistteam i NRK vinn Forskingsrådets innovasjonspris26.11.2024 15:00:24 CET | Pressemelding
Seniorforskar Zander Venter ved Norsk institutt for naturforsking (NINA) og NRK-journalistane Mads Støstad, Ruben Solvang, Anne Linn Kumano-Ensby og Su Thet Mon får prisen for det banebrytande samarbeidet sitt mellom forsking og journalistikk i prosjektet «Noreg i raudt, kvitt og grått».
To vinnere av prisen OG21 Technology Champion for 202413.11.2024 13:11:09 CET | Pressemelding
OG21 Technology Champion prisen for 2024 går til Malin Torsæter i Equinor og Mona Mølnvik fra SINTEF. De tildeles prisen uavhengig av hverandre for fremragende forskning og teknologiutvikling med stor betydning for petroleumssektoren og andre næringer.
Lyser ut senter for kunstig intelligens i maritim sektor7.11.2024 11:22:50 CET | Pressemelding
Forskingsrådet lyser ut inntil 100 millionar kroner til eit nasjonalt senter for kunstig intelligens (KI) for maritime aktørar.
Forskningsrådet finansierer sentre for transportforskning8.10.2024 11:24:36 CEST | Pressemelding
I statsbudsjettet for 2025 setter Samferdselsdepartementet av midler til en sentersatsing i Forskningsrådet.
84 millioner til forskning på hvordan KI påvirker livet ditt3.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Sju prosjekter får nå finansiering for å forske på hvilke konsekvenser kunstig intelligens og beslektede teknologier har for samfunnsmessig tillit, kultursektoren, rettspleie og arbeidets mening.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom