Virke

Treningsbransjen med rekordomsetning

Del

Norsk treningssenterbransje går bedre enn noen gang, og vitner om at nordmenn prioriterer både sin fysiske og psykiske helse.

REKORD: Norsk treningssenterbransje gjør et knallår i 2023.
REKORD: Norsk treningssenterbransje gjør et knallår i 2023. Getty

– Pilene peker virkelig i riktig retning. Vi ser nå en treningssenterbransje med en solid vekst og lønnsomhet, og vi spår at veksten vil fortsette i takt med de økonomiske utsiktene for 2025. På vegne av landets folkehelse så er jeg begeistret over å se at folk prioriterer egen helse, sier bransjeleder for aktiv helse i Hovedorganisasjonen Virke, Morten Mørland.

Aldri før har den norske treningssenterbransjen gått bedre. I en fersk rapport fra Virke så kommer det frem at lønnsomheten for bransjen nådde rekordnivåer i 2023.

Trosset dyrtid

I 2023 hadde bransjen en omsetning på 6,9 milliarder, en økning på 10 prosent fra 2022. Driftsmarginen var på solide 12 prosent.

– Til tross for både pandemi og dyrtid i flere år, så har treningssentrene på imponerende vis klart å både beholde og utvide medlemsmassen. Dette vitner om en omstillingsvillig bransje, og at forbrukere prioriterer tid og penger på helsen sin, sier Mørland.

Per oktober 2024 er det 1497 treningssentre i Norge, en økning på 30 sentre de siste 12 månedene. Tilbudet er stort, og nordmenn benytter seg av det.

Mørland er overbevist om at mange nordmenn lærte mye av årene med pandemi.

– Vi fikk et annet syn på helsen vår, og så hvor viktig det var med fysisk aktivitet for å ha det bra i livet. Dette tror jeg vi har tatt med oss videre – noe som er veldig gledelig for hver og en av oss, men også for den totale folkehelsa. Alle er tjent med at folk trener og tar var på egen helse, sier han.

Treningssenterbransjen har vært gjennom store endringer de siste fire årene, og ble tvunget til endringer under pandemien. Det har ført til at bransjen er dyktige på å tilpasse seg endrede vaner og ønsker hos kundene.

Mer innsikt

I Treningsrapporten vises det en tydelig differensiering i bransjen, med ubemannede sentre på den ene siden, og sentre som tilbyr eksklusive konsepter, spa og personlig veiledning.

– Bransjen er blitt langt mer innsiktsdrevet enn tidligere, og det betyr at de kan møte etterspørsel fra kundene langt bedre. Det gir et bedre tilbud, og kundene har større muligheter til å velge mellom ulike konsepter, sier Mørland.

Han viser blant annet til at sentre har databrikker på frivekter, for å se hvilke typer som er mest populære – for deretter å utvide utstyrsparken slik at de ulike sentrene på ulike steder har utstyr som treffer brukergruppen.

– Kundene kommer først, og bransjen er profesjonalisert på en rekke områder de siste årene, sier Mørland.

Et kostnadssjokk

Sjefanalytiker i Virke, Runar Wiksnes spår at bransjen vil gå inn i nok et rekordår.

– Prisveksten er på vei ned, og stadig flere forbrukere har fått mer stabil økonomi. Det er ventet reallønnsvekst også til neste år, samtidig som det første rentekuttet stadig nærmer seg. Det betyr at stadig flere får mer å rutte med og den kjøpekraften gagner bransjen, sier Wiksnes.

Han tror også lønnsomheten vil være god neste år.

– Helt opp til pandemien kom det hvert år til mange nye treningssentre, både frittstående og i små kjeder. Etter pandemien har etableringene stått stille, og i stedet har mange sentre blitt lagt ned eller innlemmet i større konsepter. Det fører til mer effektiv drift og bedret lønnsomhet på bransjenivå. For det enkelte senter har det vært et kostnadssjokk med både strøm, lønn, leie og renteutgifter de siste årene, som vi nå venter at ligger bak dem. Alt i alt taler det for et godt utgangspunkt for lønnsom drift også neste år for treningssentrene, sier Wiksnes.

null
Bransjeleder for aktiv helse, Morten Mørland. Sigmund Sagberg Andersen/Kjelsåsfotografen
null
Sjefananalytiker i Virke, Runar Wiksnes. Kilian Munch

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

Virke er handels - og tjenestenæringenes hovedorganisasjon. Våre 25 000 medlemsvirksomheter er ledende på alt fra å vaske gulv til å arrangere konserter, pleie eldre og ta vare på de yngste, selge mat, malerkoster, madrasser, og alt det andre vi har behov for. Handels- og tjenestenæringene gir hverdagen innhold.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye