Vindkraft eneste løsning på Norges fremtidige energibehov
Høvik, 28. november - Ifølge DNVs rapport Energy Transition Outlook Norway, som analyserer den norske energiomstillingen frem mot 2050, vil elektrisitetsbehovet øke kraftig de neste tiårene. Vindkraft er Norges eneste tilgjengelige og skalerbare alternativ for å dekke etterspørselen etter elektrisitet, som øker i alle sektorer.
Norges behov for elektrisitet vil ifølge DNVs analyser dobles til 260 TWh innen 2050, og vil da utgjøre 65 prosent av det totale energibehovet. Bruken av fossile brensler vil bli mer enn halvert i samme periode. Oljeforbruket innen transport vil reduseres med hele 80 prosent.
Selv om Norge allerede er det nest mest elektrifiserte landet i verden 1, øker elektrisitetsbehovet i alle sektorer.
– Vi forventer økt etterspørsel fra husholdninger, prosessindustri og transportsektoren, samt datasentre og olje- og gassinstallasjoner. De to siste er mindre prissensitive enn tradisjonell industri, og utfordrer norsk industris tilgang på rimelig elektrisitet. For å møte Norges fremtidige elektrisitetsbehov, og gjennomføre nødvendige utslippsreduksjoner, er vi helt avhengig av økt kraftproduksjon – og det haster med å komme i gang med utbyggingen, sier Remi Eriksen, konsernsjef i DNV.
Vindkraft eneste skalerbare alternativ
DNV opprettholder fjorårets prognose om kraftbalansen, som viser et sannsynlig årlig kraftunderskudd på cirka 10 TWh på begynnelsen av 2030-tallet.
– Land- og havvind er de eneste tilgjengelige og skalerbare alternativene for betydelig ny kraftproduksjon. Lokal motstand forsinker vindkraftprosjekter på land, og høye kostnader og treghet i auksjoner og konsesjonstildelinger bremser framdriften for havvind. På tross av dette har Norge de beste forutsetninger for å lykkes med vindkraft både nasjonalt, og som en ledende leverandør av havvind-teknologi internasjonalt. Jeg vil oppfordre både bransjen og myndighetene til å akselerere det gode arbeidet vi har startet, sier Eriksen.
DNV forventer at Norge vil få 13 GW ny landbasert vindkraft og 21 GW havvind innen 2050. Bunnfast havvind vil ha noe større bidrag enn flytende. Totalt sett vil vindkraft dekke 84 prosent av ny kraftproduksjon i 2050. Kostnaden for bunnfast havvind forventes å falle fra 88 dollar per MWh for investeringsbeslutninger som tas i 2030, til 61 dollar for beslutninger som tas i 2050. For flytende havvind reduseres kostnaden fra 280 dollar til 82 dollar i samme periode.
Energieksporten reduseres betydelig, men er fortsatt svært viktig for Europa
Norge er Europas største energieksportør og spiller en nøkkelrolle for EUs energisikkerhet. DNVs prognoser tyder på at norsk oljeeksport vil falle til 15 prosent av dagens nivå innen 2050, mens gasseksporten sannsynligvis vil forbli høy frem til 2040, før den halveres mot 2050.
Eksport av vannkraft og vindkraft kan på sikt gi verdifulle energiinntekter for Norge, selv om det ikke vil dekke de store inntektstapene fra olje og gass. Norsk vannkraft vil derimot øke sin verdi som en kritisk regulerbar utslippsfri energikilde for Europa. Innen 2050 forventes nettoeksport av elektrisitet å nå 40 TWh årlig, med prisen for eksportert vannkraft mye høyere enn prisen for importert vindkraft, og derfor store inntekter til norske strømselskaper.
Selv om flere prosjekter for blått hydrogen er satt på pause, anser DNV dette som det mest realistiske alternativet som kan løse Europas behov for hydrogen innen 2040. DNV forventer derfor en årlig norsk eksport på to millioner tonn hydrogen rundt 2040, først blått hydrogen og siden grønt når Norge får et større kraftoverskudd.
Ikke på vei mot å nå nasjonale utslippsmål
Norge har som mål å redusere utslippene med 55 prosent innen 2030 og 90-95 prosent innen 2050. DNVs prognose viser imidlertid kun en forventet reduksjon på 27 prosent fra utslipp i Norge innen 2030 og 75 prosent innen 2050.
– Eksisterende og planlagte tiltak er for svake til å sikre et nødvendig taktskifte i sektorer som industri, skipsfart, luftfart og landbruk. Potensialet for energieffektivisering er moderat, og dagens støtteordninger for strøm fjerner mye av incentivene til å redusere forbruket, sier Sverre Alvik, forskningsleder for energiomstilling i DNV.
Liten tro på kjernekraft
DNV tror ikke at kjernekraft vil være en del av norsk energiproduksjon frem til 2050, da det er dyrt, tar lang tid å bygge ut, og passer dårlig i den norske energimiksen.
– Norges vilje til å subsidiere kjernekraft på samme måte som havvind anser vi som lav, da argumentet for å bygge en eksportindustri ikke er til stede. Fra et kostnadsperspektiv vurderer vi kjernekraft til å bli dyrt sammenlignet med mange andre kilder til elektrisitetsproduksjon. Norge har heller ingen konkurransefortrinn innen kjernekraft sammenlignet med andre europeiske land, sier Alvik.
Det er femte år på rad at DNV presenterer en helhetlig analyse av Norges energiomstilling.
Last ned årets rapport, grafikker og bilder HER
Du kan finne samtlige rapporter om energiomstilling fra DNV HER.
1 Island regnes som det "mest elektrifiserte" landet.
Nøkkelord
Kontakter
Anne VandbakkPressesjef DNV Norge
Tel:952 06 545anne.vandbakk@dnv.comBilder
Om DNV DNV er et globalt selskap innen kvalitetssikring og risikohåndtering med tilstedeværelse i over 100 land. Gjennom sin brede erfaring og ekspertise fremmer DNV sikkerhet, effektivitet og bærekraft, setter bransjestandarder og inspirerer til nye løsninger. Enten det dreier seg om godkjenning av et nytt skipsdesign, optimering av energiproduksjonen fra en vindmøllepark, analyse av sensordata fra en gassrørledning eller sertifisering av verdikjeden til en matprodusent, hjelper DNV bedrifter med å ta gode og riktige beslutninger og øke tilliten til virksomheten, produktene og tjenestene deres.
Følg pressemeldinger fra DNV
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra DNV på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra DNV
Maritim sektor har betydelig større aksept for cyberrisiko enn andre sektorer13.11.2024 10:00:00 CET | Pressemelding
Høvik, 13. november 2024: Ifølge en ny rapport fra DNV mener seks av ti maritime eksperter at bransjen bør akseptere økt cyberrisiko fra digitalisering for å fremme innovasjon og nye teknologier. Den maritime sektorens villighet til å håndtere nye risikoer knyttet til digital transformasjon, er betydelig høyere enn i andre viktige sektorer som energi, industri og helse.
DNV og Inherit Carbon Solutions inngår avtale om karbonfjerning til en verdi av 120 millioner kroner4.11.2024 09:30:00 CET | Pressemelding
Høvik, 4. november 2024: DNV og det norske oppstartsselskapet Inherit Carbon Solutions har inngått en femårig avtale om CO2-fjerningssertifikater relatert til biogassproduksjon. Avtalen har en kontraktsverdi på nærmere 120 millioner kroner og er et av de største kjøpene av karbonfjerning fra et norsk selskap.
Ny DNV-rapport: Energiutslippene vil nå toppen i 20249.10.2024 09:00:00 CEST | Pressemelding
2024 blir året energirelaterte utslipp når toppen, ifølge DNVs Energy Transition Outlook, som analyserer den globale energiomstillingen frem mot 2050.
DNV med i EU-initiativ for ansvarlig bruk av kunstig intelligens26.9.2024 13:00:00 CEST | Pressemelding
Høvik, 26. september - For å vise sitt engasjement for å bygge og bruke trygg kunstig intelligens, har DNV signert Europakommisjonens AI Pact. Formålet med dette frivillige initiativet er å fremme ansvarlig og pålitelig utvikling og bruk av AI-systemer.
Presseinvitasjon: DNV lanserer ny prognose for den globale energomstillingen25.9.2024 09:05:35 CEST | Pressemelding
Tid: 7. oktober kl 10.00-10.20 Sted: Digitalt møte (Teams) Talsperson: Sverre Alvik, forskningsleder for energiomstilling i DNV Påmelding: Vennligst send en e-post til Anne Vandbakk, pressesjef DNV Norge: anne.vandbakk@dnv.com
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom