Byggforskserien er oppdatert på ledesystemer for rømning ved brann
Når det brenner, gjelder det å komme seg raskt i sikkerhet. Byggforskserien beskriver utforming av ledesystem i flukt- og rømningsveier, samt andre tiltak som kan lette rømning fra bygninger.

Et ledesystem skal fungere ved bortfall av kunstig belysning og i røykfylte omgivelser. Komponentene kan være elektriske, belyste eller etterlysende. I tillegg til de visuelle hjelpemidlene kan ledesystemer inneholde taktil merking (som oppfattes ved berøring), talebeskjeder og lydsignaler.
Den reviderte anvisningen 321.038 Ledesystemer for rømning ved brann beskriver plassering av ledesystem som består av markeringsskilter og ledelinjer.
Anvisningen angir valgmuligheter og gir et godt grunnlag for detaljprosjektering av ledesystemet.
En planløsning med tydelig og lettfattelig geometri, innredning og fargebruk gjør det lettere å orientere seg. En slik planløsning gjør det også mulig å utforme et enklere ledesystem.
– Flukt- og rømningsveier bør være sammenfallende med de naturlige kommunikasjonslinjene i bygningen. Prosjektering av ledesystemer for rømning bør også koordineres med prosjektering av ledesystemer for blinde og svaksynte, sier fagredaktør Stine Bakken i SINTEF.
Omfanget av ledesystemet bestemmes ut fra bygningens størrelse, kompleksitet og bruk.
TEK17 krever at byggverk skal prosjekteres og utføres for rask og sikker rømning. Det skal tas hensyn til personer med funksjonsnedsettelse.
Store byggverk, byggverk beregnet for et stort antall personer og byggverk beregnet for virksomhet i risikoklasse 5 og 6, skal ha ledesystem.
– Alle byggverk med lange flukt- og rømningsveier eller som skal benyttes av mange personer, skal ha god belysning og være merket slik at rømning kan skje på en rask og effektiv måte, sier Bakken.
Kontakter
Stine Helene BakkenRådgiver
Tel:92427737stine.bakken@sintef.noJohan Kristian MøllerSenior forretningsutviklerSINTEF Community
Tel:+47 41 46 74 86johan.moller@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiverSINTEF Community
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder


Om oss
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Norsk teknologi sørger for japansk klimagevinster27.6.2025 11:22:24 CEST | Pressemelding
Ti millioner CO₂-varmepumper til varmtvann solgt – miljøseier med norske røtter
Sanntidsdata er nødvendig for å utvikle fremtidens smarte bygg24.6.2025 09:35:32 CEST | Pressemelding
Tilgang til sanntidsdata er avgjørende for å få bygninger som er både energieffektive, smarte og fleksible.
SINTEF får nøkkelrolle i to nye forskningssentre for fremtidens transport19.6.2025 14:09:54 CEST | Pressemelding
Sjefforsker Marianne Ryghaug i SINTEF skal lede forskningssenteret TRACE som skal utvikle kunnskap og løsninger for et transportsystem som tar hensyn til natur, miljø og arealbruk.
Regjeringen styrker Norges infrastruktur for kvanteforskning19.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
NorFab tildeles 35 millioner kroner for å sørge for at Norge henger med i det internasjonale kunnskapskappløpet om kvanteteknologi.
Nytt AI-verktøy skal forutsi risiko for klimarelaterte byggskader18.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Et nytt forskningsprosjekt ledet av Wenn Property og SINTEF skal utvikle et AI-verktøy som analyserer risiko for byggskader og foreslår forebyggende tiltak.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom