Fylkeskommunalt springbrett for filmskapere feirer 40 år
Mediefabrikken har utviklet filmskapere siden 1984. Hvert år, er rundt 300 unge filmskapere innom og produserer om lag 100 kortfilmer. Onsdag 20. november feiret Mediefabrikken 40 års jubileum på Vega Scene i Oslo.

Det ble en festdag med spennende faglig program, tilbakeblikk, filmvisninger og møte med filmskapere. (Se bilder nederst i saken)
Mediefabrikken er en del av Akershus fylkeskommune, og er et lavterskeltilbud til dem som vil utvikle seg som filmskaper, og øve seg på å fortelle sin historie på film.
Fra Mediefabrikken til Hollywood
Av de om lag 100 kortfilmene som produseres årlig, havner enkelte på Kortfilmfestivalen i Grimstad. Noen av filmskaperne går videre og lager filmer til kino og filmer som går til topps på strømmetjenester som Netflix.
– Hadde aldri kommet til Hollywood uten Mediefabrikken, sier filmregissør Roar Uthaug.
Uthaug står bak suksessfilmer som «Troll», som er den mest sette på Netflix-filmen gjennom tidene, «Bølgen», «Fritt vilt», og Hollywood-filmen «Tomb Raider». Uthaug, som er i gang med «Troll2», tok ett-årig kurs i regi av Mediefabrikken, og fikk lage de filmene han ville. Det ga mersmak og mestringsfølelse, før han startet på Den norske filmskolen på Lillehammer.
– Takk for fantastisk innsats med å utvikle filmskapere gjennom imponerende 40 år! Over tid har vi sett tydelige ringvirkning av Mediefabrikkens arbeid, som i stor grad har bidratt til å rekruttere inn i den profesjonelle filmbransjen. Gratulerer og lykke til videre, sier fylkesrådsleder Anette Marie Solli.
Også filmskapere trenger å øve
Mediefabrikken tilbyr veiledning innen alt fra idéutvikling og manusarbeid, til regiforberedelser, opptak og klipp. De låner også ut produksjonsutstyr gratis.
Guro Ekornholmen og Anniken Fjesme er veiledere ved Mediefabrikken, og har gjennom årene jobbet med en rekke talenter som har markert seg i bransjen:
Filmskapere trenger å øve, som alle kunstnere og idrettsutøvere. Når øving står i fokus, senkes skuldrene og filmen i seg selv blir mindre viktig. Da skjer det noe magisk, presset forsvinner og filmene blir bedre.
Veilederne som selv er filmskapere, trekker fram at det må være kort vei fra idé til film, samt viktigheten av språk når de veileder. Kunsten er å gi tilbakemeldinger som gjør filmskaperne stolte, at de får lyst til å jobbe videre og vet hva de skal ta tak i.
Inspirert av talentutvikling i toppidretten
Ekornholmen og Fjesme understreker at Olympiatoppens talentarbeid har vært til inspirasjonen når det kommer til utvikling av metodikk.
Mediefabrikken er en av de viktigste talentsatsingene til Akershus fylkeskommune.
– Vi er stolte av at Akershus fylkeskommune kan tilby et miljø der filmskapere kan få øve, utforske og praktisere filmfaget, slik at de kan realisere sitt potensiale og talent, sier Ole Jacob Johansen, fylkesråd for kultur, tannhelse og frivillighet. Fylkesråd Johansen åpnet jubileumsfesten på Vega Scene.
Mediefabrikken er mer enn bare et sted for talentutvikling, men jobber også med å få fram bredden, og skape mangfold og inkludering i bransjen. Blant annet har de et eget regiprogram for kvinner.
Fra videoverksted til internasjonalt samarbeid
Mediefabrikken startet som et videoverksted for ungdom som trengte arbeidstrening. Etter hvert, ble det utviklet kurs med opptakskrav. Som en del av opplæringen, deltok ungdommen i produksjon av videoer og filmer for oppdragsgivere, samt innholdsproduksjon for nærradioer.
Mediefabrikken har også markert seg utenfor Norges grenser, med blant annet samarbeid med Forut Norge og Norad om videoverksted i Senegal.
Filmskapere om Mediefabrikken
Marius Myrmel: – Mediefabrikken har vært viktig for utviklingen av meg som regissør. Ved å bli utfordret på alt fra idè til siste finish på klipp har jeg blitt kjent med hva slags filmskaper jeg ønsker å være.
Myrmel står bak filmene: “Rustning” (kortfilm, 2018), “Gnisninger” (kortfilm, 2020), “Bristninger”(kortfilm fra NYTT KORT, kull 1, 2023) og “Frysninger”. (2016) Han vant Amanda for beste kortfilm med "Frysninger".
Thea Hvistendahl: – Her har jeg fått selvtillit, støtte, trening og et stort nettverk av dyktige filmskapere. Det er her jeg har lært å lage film. Mediefabrikken har betydd alt for meg.
Hvistendahl står bak Karpe-filmen: «Adjø Montebello» (2017) og «Håndtering av Udøde» fra 2024.
Petter S. Holmsen: – Mediefabrikken var en arena der jeg fikk muligheten til å bli en bedre filmskaper, men enda viktigere, en arena der jeg lærte hvem jeg er som filmskaper.
Han står bak Netflix-serien Post Mortem og Julefilem Christmas as usual og Fjolls til fjells.
Om Mediefabrikken
- er del av seksjon for kulturutvikling, frivillighet og friluftsliv i Akershus fylkeskommune, lokalisert i Sandvika.
- har ulike talentutviklingsprogrammer, og deler blant annet ut et produksjonsstipend fra Viken filmsenter (Viken Ung), til hele den tidligere Viken-regionen og Oslo.
- samarbeider med Viken filmsenter, VEGA scene i Oslo, kortfilmfestivalen i Grimstad og andre norske og internasjonale organisasjoner, som Sceen Talent Europe.
Nøkkelord
Kontakter
Elin LiedSeniorrådgiver Kommunikasjon og samfunnskontakt, Akershus fylkeskommune
Tel:97189805elinlie@afk.noBilder





Lenker
Følg pressemeldinger fra Akershus fylkeskommune
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Akershus fylkeskommune på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Akershus fylkeskommune
Skal dele ut nye millioner til Oslofjord-prosjekter14.3.2025 06:59:50 CET | Pressemelding
Kampen for en friskere Oslofjord fortsetter. Nå er det klart for nye tilskudd til prosjekter som kan bedre miljøtilstanden i fjorden. Både offentlige og private aktører kan søke om støtte.
«Den store lærerjakten» starter snart!6.3.2025 15:23:08 CET | Pressemelding
Over 100 lærerstillinger lyses ut fredag 7. mars, når Akershus fylkeskommune søker etter de beste lærerne til de videregående skolene i fylket. Akershus fylkeskommunes kampanje «Den store lærerjakten» er snart i gang, hvor vi kan tilby alt fra faste stillinger, deltidsstillinger, til vikariater.
Søkere til videregående opplæring i Akershus fylkeskommune6.3.2025 14:04:43 CET | Pressemelding
Etter søknadsfristen 1.mars er det totalt 27 804 søkere til Akershus fylkeskommunes videregående skoler. Av disse har 26 023 søkere rett til videregående opplæring i fylkeskommunen.
Et jordbruksoppgjør for et bærekraftig landbruk14.2.2025 08:52:14 CET | Debattinnlegg
Landbruket er en viktig næring som skaper arbeidsplasser, bosetting og aktivitet over hele landet. Fylkesrådet i Akershus ønsker et sterkt og bærekraftig landbruk.
Disse kunst og kultur-arrangementene i Akershus får støtte10.2.2025 15:28:51 CET | Pressemelding
22 kunst- og kulturarrangementer i Akershus mottar til sammen 4,2 millioner kroner i støtte fra fylkeskommunen. Målet er at innbyggerne i Akershus skal ha et godt tilbud innen kunst og kultur.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom