Kraftig økning i søknader til fartøy og verdensarv
Søknadssummen for fem av Riksantikvarens tilskuddsordninger til kulturminner overstiger 1,1 milliard kroner for 2025.
Økningen er kraftig på fartøyvern og verdensarv.
Fartøyvernet søker om nesten 418 millioner kroner alene, mens verdensarvsøknadene er nærmer seg dobling i sum.
– Dette er en svært stor økning, sier riksantikvar Hanna Geiran.
– Det tyder på at det er mange eiere som ser store behov for å ta vare på sine kulturminner der ute, og det viser også en sterk oppslutning om tilskuddsordningene til kulturmiljø, sier hun.
Økning i Telemark
Den totale rammen for de fem tilskuddsordningene fredede kulturminner i privat eie, teknisk-industrielle kulturminner, brannsikring og middelalder, fartøyvern og verdensarv er til sammen 402,5 millioner kroner.
Fartøyvernet har tradisjonelt hatt det størst gapet mellom rammen for tilskuddsordningen og søknadssummene. For 2025 er økningen i fartøyvernet på 167,5 millioner fra 2024, fordelt på 171 søknader. Rammen for denne tilskuddsordningen i forslaget til statsbudsjett er på 76,5 millioner til fordeling.
Den største økningen kommer fra fartøy i Telemark, Vestland og fra fylkene rundt Oslofjorden.
Flere verdensarvsteder har i lang tid signalisert store behov, og det er derfor ikke overraskende at søknadssummen er større enn før.
Så langt Riksantikvaren har oversikt, er økningen fra 85 millioner i 2024 og til 156,6 i 2025, og den største økningen har kommet i Telemark. Rammen i forslaget for statsbudsjett for verdensarven i 2025 er på 56,8 millioner.
Fullstendig oversikt etter nyttår
Frem til over nyttår skal fylkeskommunene og Sametinget gjøre sine prioriteringer blant søkerne, før Riksantikvaren fordeler tilskudd til fylkeskommunene og Sametinget.
Majoriteten av søknader kommer til kulturmiljøforvaltningens felles søknadsportal Digisak. Enkelte fylker har ikke meldt inn alle tilskuddsordningene, slik at noen søknader blir sendt direkte til fylkeskommunene og Sametinget. Det endelige bildet over søknadssummene er derfor klart rett etter nyttår.
Summen til brannsikring ser ut til å ha gått ned, sammenlignet med 2024, selv om antallet søknader er relativt stabilt. Her har ikke Nordland, Innlandet og Trøndelag meldt inn denne posten til den felles søknadsportalen.
– Vi er alltid bekymret for brann i de tette trehusmiljøene, konstaterer Geiran.
– Dette er en ordning som både dekker brannsikringsplaner og konkrete tiltak, og vi stusser derfor på at det ikke kom inn en større søknadssum.
For flere andre tilskuddsordninger kan det se ut til at antall søknader er stabilt, mens det ser ut til å være en dobling i søknader til middelalderbygninger og en nedgang i søknader til middelalderruiner.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktRiksantikvarenIkke send sms, telefonen viderekobles.
Telefonen er betjent i vanlig kontortid.
Bilder
Om oss
Riksantikvaren er et direktorat underlagt Klima- og miljødepartementet, og vi er departementets rådgiver i alle saker som gjelder kulturminner og kulturmiljø. Riksantikvaren er den overordnete kulturminnemyndigheten og ansvarlig for å sette i verk den nasjonale kulturminnepolitikken. Vi har et faglig ansvar overfor kommunene, fylkeskommunene, Sametinget, Sysselmesteren på Svalbard og forvaltningsmuseene på kulturminnefeltet.
Følg pressemeldinger fra Riksantikvaren
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksantikvaren på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksantikvaren
Kommet i hus på Grønland10.1.2025 12:44:51 CET | Pressemelding
Riksantikvaren har flyttet inn i det gamle trelastlageret i Schweigaards gate 28.
Nå er det bekreftet: – Den største gravhaugen på Vestlandet20.12.2024 08:53:17 CET | Pressemelding
Karnilshaugen er blant de største gravhaugene i Norden, og knyttes nå til vikingskipsgraven på Myklebust.
Se oversikten: 164 søknader om kirketilskudd22.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Antallet søknader til kirkebevaringsfondet øker - fra hele landet.
- Vi treng betre beredskap for kulturarven1.11.2024 14:12:34 CET | Pressemelding
Riksantikvaren og Kulturdirektoratet er bekymra for kulturarven i Noreg. - Kultur og kulturarv er vår felles identitet, og må være ein del av den nasjonale beredskapen.
Nye funn bekrefter: Myklebustskipet var stort21.10.2024 14:21:09 CEST | Pressemelding
– Dette er kanskje Norges største vikingskip, sier riksantikvar Hanna Geiran.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom