Seier for Akademikerne i Rikslønnsnemnda
— Vi har hatt en sterk tro på vår sak og er veldig glade for at nemnda gir oss medhold. Akademikernes avtale er helt avgjørende for at staten skal kunne rekruttere og beholde høyt utdannede – og dermed sikre seg helt nødvendig kompetanse for å levere gode tjenester, sier Kari Tønnessen Nordli, leder i Akademikerne stat.

Onsdag kom kjennelsen fra Rikslønnsnemnda etter vårens streik i staten. Nemnda falt ned på en videreføring av Akademikernes og Unios tariffavtaler, og organisasjonene fikk dermed fullt medhold.
— Dette er en viktig seier både for Akademikerne, for høyt utdannede og for å sikre tjenestene staten leverer. Vår avtale er det beste verktøyet for sikre at folk med høy utdannelse velger staten som arbeidsplass. Uten den vil staten få problemer med å levere de tjenestene vi alle trenger og forventer, sier Tønnessen Nordli.
Akademikernes system innebærer at den økonomiske rammen forhandles sentralt, men at selve forhandlingene skjer ute i de enkelte virksomhetene.
— Det er ikke slik LO forsøker å tegne et bilde av – en sektor med galopperende ulikhet. Tvert imot, staten har en veldig sammenpresset lønnsstruktur. Ingen steder i arbeidslivet er lønnsforskjellene mellom dem med lav og høy utdanning så liten, sier Tønnessen Nordli.
Beste løsninger lokalt
Akademikerne gikk til streik etter at staten i lønnsoppgjøret satte et ultimatum om at det kun skal være én tariffavtale i staten, og dermed forsøkte å frata Akademikerne deres tariffavtale gjennom nærmere ti år. Streiken ble stoppet med tvungen lønnsnemnd.
— Lønn er det viktigste personalpolitiske virkemiddelet. Det er de lokale partene som best kjenner sine behov, og som de beste forutsetningene for å finne gode løsninger. De sitter tett på de ansatte, og vet hvilken kompetanse virksomheten trenger for å levere de tjenestene befolkningen forventer, sier Tønnessen Nordli.
Lønnsgapet til privat sektor for høyt utdannede har resultert i at staten sliter med å rekruttere og beholde denne gruppen. De kan tjene opptil 40 prosent mer i privat sektor.
— Avtalen vår har blitt utviklet gjennom mange års arbeid, i samarbeid med staten. Nå ser vi frem til å videreutvikle avtalen for å møte behovene for høy kompetanse i offentlig sektor i årene fremover, sier Tønnessen Nordli.
Kontakter
Christine Rian JohannessenKommunikasjonssjefAkademikerne
Tel:97 74 75 07christine.rian.johannessen@akademikerne.noAkademikerne er hovedorganisasjonen for folk med høyere utdanning. Våre 13 medlemsforeninger har til sammen over 265 000 medlemmer.
Følg pressemeldinger fra Akademikerne
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Akademikerne på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Akademikerne
Halvparten av høyt utdannede bruker KI – men 3 av 4 mener de får for dårlig opplæring24.6.2025 08:02:23 CEST | Pressemelding
– Det er store forskjeller på nivået på de ansattes KI-kompetanse. Arbeidsgivere må ta dette på alvor og kjenne sin besøkelsestid, sier Lise Lyngsnes Randeberg, leder i Akademikerne.
Høyt utdannede vender tilbake til Arbeiderpartiet – og forlater Høyre11.6.2025 17:35:29 CEST | Pressemelding
Arbeiderpartiet har de siste fire årene slitt med å tekkes høyt utdannede. Men nå er de tilbake. Stoltenbergs comeback og Senterpartiets exit er de viktigste årsakene, mener velgerne. Samtidig faller Høyres oppslutning som en stein.
Fagforeninger: Trenger et bredt klimaforlik6.6.2025 15:28:22 CEST | Pressemelding
Fagforeningsledere ber styringspartiene Høyre og Arbeiderpartiet ta ansvar for å oppnå et bredt forlik om klimamålene for å sikre norsk konkurransekraft, arbeidsplasser og legge til rette for en trygg omstilling.
Stortinget går inn for å binde studiestøtten til G26.5.2025 15:29:12 CEST | Pressemelding
– En bedre studiestøtte er studentenes største ønske. Dette er en milepæl, sier Lise Lyngsnes Randeberg, leder for Akademikerne.
Revidert budsjett: – Forskningen i næringslivet må opp15.5.2025 11:26:40 CEST | Pressemelding
Bare 35 av 85 toppvurderte innovasjonsprosjekter i næringslivet fikk støtte i år. Akademikernes leder Lise Lyngsnes Randeberg ber Stortinget om ekstrabevilgninger til Forskningsrådet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom