Norsk institutt for naturforskning - NINANorsk institutt for naturforskning - NINA

Økt innvandring av ulv til Finnmark

Del

De to siste årene er det registrert flere ulver i Finnmark enn de foregående 39 årene. Den markante økningen skyldes høyst sannsynlig en betydelig vekst i ulvebestanden på russisk side av grensen.

Ferske bilder: En ulv ble filmet av et viltkamera i Pasvik i Finnmark 18. november i år. Skjermdump fra video.
Ferske bilder: En ulv ble filmet av et viltkamera i Pasvik i Finnmark 18. november i år. Skjermdump fra video. Video: Privat Bildet er en skjermdump hentet fra en video som kan sees i sin helhet i nyhetssaken på rovdata.no. Henvendelser om bruk av video kan sendes til rovdata@rovdata.no.

Rovdatas samarbeidspartnere i Finland opplever også en økning på finsk side av grensen, med en økning både i tamrein drept av ulv og felte ulver i reindriftsområdet i Nord-Finland.

Registrerer flere ulver

I Norge er det så langt i år registrert fire ulver med finskrussisk opprinnelse i Pasvik i Sør-Varanger kommune. Det dreier seg om to tisper registrert på DNA vinteren 2023/2024 (V1177 og V1181) og en hannulv og ei tispe nå i høst (V1194 og V1195).

Også vinteren 2022/23 ble det registrert to finskrussiske immigranter, begge hannulver, i Finnmark (V1081+; V1098).

Du kan følge med på ulv som registreres på DNA i Norge i Rovdatas ulveteller (Lenke)

– Ulv i Finnmark har vært svært sjelden de fire tiårene siden reetableringen av den skandinaviske ulvebestanden i 1983. Fram til vinteren 2022/23 var det kun registrert fire ulver i fylket, alle hannulver på vandring. De to siste årene har vi altså registrert flere ulver enn de foregående 39 årene i vårt nordligste fylke, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

Familiegruppe i Pasvik?

På oppdrag fra Miljødirektoratet har Rovdata gjennomført slektskapsanalyser av ulvene registrert i Finnmark i 2024. Dette for å undersøke hvorvidt det dreier seg om ei familiegruppe som eventuelt har deler av sitt revir på norsk side av Pasvikelva.

– Våre analyser viser at det sannsynligvis er en søskenrelasjon mellom de to tispene fra forrige vinter, og minst en av ulvene fra i høst synes også å være i slekt med disse. Siden vi imidlertid ikke har kunnet dokumentere foreldre/avkoms-relasjon mellom noen av disse ulvene, kan vi ikke slå fast at det dreier seg om en familiegruppe, sier Øystein Flagstad, seniorforsker i Rovdata.

– Om ulvene fortsatt befinner seg i området, blir det enklere å fastslå status på sporsnø i vinter, påpeker Flagstad.

Flere ulver i Nord-Finland

I Finland registreres det betydelig flere ulver i reindriftsområdet. Dette gjelder også andre arter av store rovdyr (se vedlagt illustrasjon).

På bakgrunn av slektskapsanalyser anslår rovdyrforsker Ilpo Kojola at 75-80 prosent av alle felte ulver i Nord-Finland de siste årene, kommer fra russiske føderevir.

– Den økende ulveaktiviteten kan altså høyst sannsynlig knyttes til en økende ulvebestand i russisk Karelen og på Kolahalvøya, med påfølgende økende immigrasjon vestover fra de russiske revirene, forklarer Flagstad.

Utveksling av informasjon mellom Norge, Sverige og Finland er en viktig del av rovdyrovervåkingen i grenseområdene. Derimot er det vanskelig å si med sikkerhet hva som er status for ulv og de andre artene i Russland. Det har aldri vært etablert et formelt overvåkingssamarbeid med russerne, og fra 2022 er all kontakt brutt.

Har skjedd tidligere

På starten av 1980-tallet, rett før reetableringen av den skandinaviske ulvebestanden, ble det dokumentert en tilsvarende økning av ulv på russisk side med tilhørende migrasjonsbølge vestover.

– Også den gangen ble det observert og senere felt to ulver i Pasvik i løpet av relativt kort tid, i 1980 og 1981, avslutter Flagstad.

Kontaktpersoner:

  • Øystein Flagstad, seniorforsker i Rovdata, tlf.  +47 917 18 309, E-post: oystein.flagstad@nina.no
  • Jonas Kindberg, leder i Rovdata, tlf. +47 404 51 540, E-post: jonas.kindberg@rovdata.no
  • Magne Asheim, Regionalt fagansvarlig for rovviltdokumentasjon, Statens naturoppsyn (SNO), tlf. +47 922 64 407, E-post: magne.asheim@miljodir.no
  • Ilpo Kojola, Professor Emeritus, LUKE, tlf +35 8295327411

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Antall felte ulver i reindriftsområdet i Nord-Finland og anslått bestandsstørrelse av jerv i samme område.
Antall felte ulver i reindriftsområdet i Nord-Finland og anslått bestandsstørrelse av jerv i samme område.
Illustrasjon: Ilpo Kojola, Professor Emeritus, LUKE (Naturressursinstituttet, Finland) Illustrasjonen er til engangsbruk ved omtale av denne nyhetssaken mot kreditering.
Last ned bilde

Lenker

Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye