Regjeringen vil gi kommunene mulighet til å innføre besøksbidrag
I møte med økende turisme vil regjeringen gi kommunene mulighet til å innføre besøksbidrag. Besøksbidraget skal bidra til å finansiere fellesgoder i kommuner med mange turister, som kommer både turister og befolkningen til gode. Nå sendes et lovforslag på høring.
– Besøksbidrag har vært etterspurt av flere kommuner med høyt besøkstrykk i lang tid. Jeg er opptatt av at det må være tillit mellom turister og lokalbefolkning, og det kan det nye verktøyet bidra til. Besøksbidrag vil kunne bidra til å finansiere fellesgodene som brukes av turister og lokalbefolkning, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).
Det skal være frivillig for kommunene om de ønsker å innføre en ordning med besøksbidrag. Pengene kan bare brukes på å finansiere fellesgoder, som for eksempel tilrettelegging av stier og toaletter, søppeltømming, eller informasjon, for å nevne noe.
– Reiseliv er en av de viktigste eksportnæringene i landet, men vi vet at det kan være krevende for lokalsamfunn når det kommer mange tilreisende i høysesongen. Besøksbidrag kan bidra til at vi unngår tilstander hvor turister og lokalbefolkning settes opp mot hverandre. Det skal være nøkternt for den enkelte turist, samtidig som vi ønsker å styrke kommunenes evne til å ta imot besøkende. Selv om bidraget for den enkelte ikke er så stort, kan den totale summen bli betydelig for kommunene, sier næringsminister Myrseth.
Lovforslaget fastsetter et øvre tak for overnattingsavgiften på 5 prosent.
Regjeringen følger med dette opp Hurdalsplattformen hvor det står at regjeringen vil sikre lokal verdiskaping og tilrettelegging ved å gi kommuner mulighet til å innføre besøksbidrag.
Forslaget omfatter alle former for overnatting
– Vi har lagt vekt på at et besøksbidrag skal omfatte alle former for overnatting, inkludert Airbnb, for at konkurransen mellom ulike former for overnattingstjenester skal påvirkes minst mulig, sier Myrseth.
Forslaget gjelder hoteller, campingplasser, bobilparker, vandrerhjem, privatutleie, hotellskip, fritidsbåter i gjestehavn og annen overnattingsvirksomhet.
Regjeringen vil også fortsette arbeidet med å utrede et besøksbidrag fra cruisevirksomhet, med mål om å innføre dette.
– Cruiseturister, som andre turister, benytter seg også av lokale fellesgoder når de går i land. Det er derfor naturlig at man i neste steg utreder et besøksbidrag fra cruisevirksomhet, med mål om å innføre dette, sier næringsministeren.
Fakta om forslaget
Formål: Å finansiere reiselivsrelaterte fellesgoder. Reiselivsrelaterte fellesgoder defineres i lovforslaget som natur, kulturmiljø, infrastruktur, og bygninger, med mer, samt tjenester der bruk av eller behov for disse i vesentlig grad øker med antall besøkende til kommunen.
Virkemiddel: En frivillig kommunal overnattingsavgift.
Hvem omfattes: Avgiften pålegges den som tilbyr overnatting mot betaling, eller tredjepart som innkrever vederlag for denne. Avgiften gjelder utleie av rom, leilighet, hytte, hus, grunn mv. på hoteller, hotellskip, fritidsbåter i gjestehavn, campingplasser, bobilparker, vandrerhjem og annen overnattingsvirksomhet, herunder privat utleie utenom næring. Det betyr at privatpersoner som tilbyr kommersielle overnattingstjenester gjennom for eksempel Airbnb, er omfattet.
Avgiftens størrelse: Prosentvis sats på maksimalt 5 prosent på grunnlag av prisen på overnattingen, eksklusiv merverdiavgift.
Kommunalt samarbeid: Lovforslaget er ikke til hinder for kommunalt samarbeid, men setter heller ikke krav om dette.
Tredjepartsansvar: Plattformselskaper som Airbnb, eller FINN.no, og lignende, pålegges å kreve inn og betale overnattingsavgiften, dersom de håndterer betalingen på vegne av utleier.
Fastlandet og Svalbard: Forslaget inngår i et felles høringsnotat med justis- og beredskapsministeren. Mens næringsministerens forslag gjelder det norske fastlandet, gjelder justis- og beredskapsministerens forslag for Longyearbyen.
Alle kommuner: Det har tidligere vært snakk om å innføre pilotordninger for besøksbidrag. Regjeringen mener imidlertid at det er så viktig å få på plass løsninger som kan bidra til et mer bærekraftig reiseliv. Løsningen regjeringen nå foreslår i høringsnotatet, innebærer at ordningen vil være åpen for alle landets kommuner.
Høringsfristen er innen utgangen av fredag 3. januar 2025.
Regjeringens intensjon er å fremme et lovforslag for Stortinget som kan behandles i vårsesjonen.
Hele høringsnotatet kan leses på www.regjeringen.no/nfd
Kontakter
Sandra GodtlibsenKommunikasjonsrådgiver
Tel:48246740sandra.godtlibsen@nfd.dep.noBilder
Om oss
Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.
Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no
Du kan følgje NFD på LinkedIn og Flickr, og regjeringa på X/Twitter og Facebook
Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Rapporteringskrav for den minste fiskeflåten utsettes til 20266.12.2024 11:48:16 CET | Pressemelding
Nærings- og fiskeridepartementet har besluttet å utsette innføringen av krav om elektronisk rapportering av fangst og posisjon for fiskefartøy mellom 8 og 10 meter til 1. januar 2026.
Nytt klimasamarbeid mellom staten, den maritime næringen og fiskerinæringen5.12.2024 08:23:57 CET | Pressemelding
Forhandlingene om et maritimt klimapartnerskap mellom regjeringen og organisasjoner i maritim næring og fiskerinæringen er signert. Med dette ønsker regjeringen å få fart på den grønne omstillingen og bidra til å nå Norges klimamål, samtidig som næringslivets konkurranseevne opprettholdes.
Vurdering av lakseluspåvirkning i produksjonsområdene i 20245.12.2024 07:18:34 CET | Pressemelding
De fleste områdene langs kysten har høyere påvirkning fra lakselus på villfisk enn ønskelig. Det viser ekspertenes rapport fra produksjonsområdene i 2024.
Hysefisket gjenåpnes for fartøy over 11 meter4.12.2024 16:01:40 CET | Pressemelding
Nærings- og fiskeridepartementet har i dag besluttet å gjenåpne fisket etter hyse for fartøy med hjemmelslengde på eller over 11 meter med et maksimalkvotetillegg.
Presseinvitasjon: Signering av maritimt klimapartnerskap3.12.2024 20:15:18 CET | Presseinvitasjon
Forhandlingene mellom regjeringen, den maritime næringen og fiskerinæringen om et klimapartnerskap er i boks. Målet er å få fart på den grønne omstillingen og bidra til å nå Norges klimamål, samtidig som næringslivets konkurranseevne opprettholdes.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom