CARE

1000 dager med krig i Ukraina

Del

Det er gått tusen dager siden Russlands fullskalainvasjon av Ukraina. Sivile – og særlig kvinner – betaler den største prisen.

Ruinene av en bygning som ble utsatt for et rakettangrep i Donetsk i Øst-Ukraina.
Ruinene av en bygning som ble utsatt for et rakettangrep i Donetsk i Øst-Ukraina. Sarah Easter CARE Norge

– Det er tusen dager med angst, tusen dager med frykt, tusen dager hvor man hører om folk man er glad i som har mistet livet. Det er tusen dager med ødeleggelse. Det er mye sorg og død, sier Marina (61) fra Donetsk.  

Hun er én av mange som CARE har nådd ut til med nødhjelp i løpet av de tusen dagene invasjonen har vart. 

Siden 24. februar 2022 har nesten 12.000 sivile blitt drept i Ukraina, ifølge FN. Nesten 26.000 er skadet. Yngre generasjoner ukrainere har ikke blitt spart for volden: Ifølge ukrainske myndigheter er flere enn 600 barn er drept, og nesten 1700 er skadet.  

Antallet mennesker på flukt i Ukraina har aldri vært høyere. Mer enn 3,6 millioner mennesker er internt fordrevne over hele Ukraina. Nesten 60 prosent av de som har vært nødt til å forlate hjemmene sine, er kvinner og barn. 

– Til tross for at behovene blir stadig større, ser vi at den internasjonale støtten og globale oppmerksomheten Ukraina får, minker dag for dag. Vi ser familier som må flykte for andre og tredje gang, mens noen kvinner og barn er i ferd med å returnere til hjemmene sine i farlige områder ved frontlinjen på grunn av at de ikke har råd til å være noe annet sted. I sånne situasjoner er internasjonal støtte, og arbeidet vi gjør i samarbeid med lokale organisasjoner, kritisk for at folk skal kunne bygge opp livene sine igjen, sier Franziska Joerns, viselanddirektør i CARE Ukraina.   

Et sentralt aspekt ved arbeidet som CARE og partnerorganisasjoner gjør, er å støtte overlevende etter kjønnsbasert vold. I 2023 ble det registrert mer enn 291.000 tilfeller av partnervold i Ukraina – en økning på 20 prosent siden 2022. 

– Vi vet at kjønnsbasert vold øker i krisesituasjoner. Det skjer som følge av for eksempel økt militær tilstedeværelse og mangel på ressurser eller støtteapparat til å dekke grunnleggende menneskelige behov, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge. 

Til tross for utfordringer med tilgang og sikkerhet har CARE og partnerorganisasjoner klart å nå ut til nesten 1,5 millioner ukrainere med nødhjelp. Samtidig øker behovene hver dag – særlig ettersom vinteren nærmer seg.  

– CARE mener det internasjonale samfunnet må øke støtten til nødhjelp til Ukraina, og da særlig til lokale organisasjoner som gir støtte til kvinner som har opplevd kjønnsbasert vold. I tillegg er det viktig å sørge for at nødhjelp kan nå ut til de mest sårbare, og gi folk støtte før de går en hard vinter i møte, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kaj Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Kaj Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Ylva Berge/CARE Norge CARE Norge
Last ned bilde

Om CARE Norge

CARE ble grunnlagt i 1945 og er nå en av verdens største hjelpeorganisasjoner, med prosjekter i 102 land. CARE Norge jobber med langsiktig utviklingsbistand og nødhjelp i 11 av disse landene, med jenter og kvinners rettigheter i fokus. CAREs bistand nådde mer enn 100 millioner mennesker i 2021.

Følg pressemeldinger fra CARE

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra CARE

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye