Mattilsynet

Fugleinfluensa påvist i hobbyfuglehold i Trøndelag

Del

Det er påvist høypatogen fugleinfluensa i et hobbyfuglehold i Frøya kommune i Trøndelag. Det er også påvist fugleinfluensa hos døde ville fugler som har skylt i land i Nord-Troms.

Illustrasjonsbilde: Det er påvist høypatogen fugleinfluensa i et hobbyfjørfehold med blant annet høns i Frøya kommune i Trøndelag. Foto: Mattilsynet.
Illustrasjonsbilde: Det er påvist høypatogen fugleinfluensa i et hobbyfjørfehold med blant annet høns i Frøya kommune i Trøndelag. Foto: Mattilsynet.

Mattilsynet har innført en rekke restriksjoner i et område rundt fugleholdet på Frøya for å hindre videre smittespredning.  

Hendelsen på Frøya håndteres av det lokale Mattilsynet og kommuneoverlegen. Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet bistår med analyse av prøver og kunnskapsstøtte.

Fugleinfluensa fører som regel til alvorlig sykdom og død hos smittede fugler. Sykdommen er svært smittsom mellom fugler, men smitter svært sjelden fra fugl til mennesker.

I tillegg til å båndlegge det aktuelle dyreholdet, har Mattilsynet innført strenge tiltak og restriksjoner for alle som har fugler i det aktuelle området. Disse tiltakene er innført for å hindre videre smitte, og for å beskytte dyreholdene. 

 - Alle som har fugler i fangenskap i dette området må nå sette seg grundig inn i hvilke regler som gjelder. Nye tiltak kan komme på kort varsel, sier Ole-Herman Tronerud, sjefsveterinær i Mattilsynet. 

Innført smitteverntiltak
Det er opprettet en vernesone (3-kilometerssone) og en overvåkningssone (10-kilometerssone). Sonene omfatter deler av Frøya og Hitra kommune. 

I sonene er det blant annet forbudt å flytte fugler og egg. Alle tamme fugler må holdes innendørs, eventuelt ute under tett tak med skjerming på sidene, og alle som har fugler må iverksette smitteverntiltak for å hindre at smitten spres. Det er forbudt å arrangere markeder, utstillinger, konkurranser eller andre ansamlinger av fugler i sonene, og fugler fra sonene kan heller ikke delta på slike arrangementer utenfor sonene.  

Mattilsynet vil oppdatere veiledning på våre nettsider til alle som holder fugler i fangenskap i dette området. 

 - Fjørfeprodusenter og andre som har fugler i fangenskap må også straks ta kontakt med Mattilsynet dersom de har mistanke om fugleinfluensa. Pass på at fuglene dine ikke kan ha direkte kontakt med ville fugler, eller indirekte kontakt for eksempel via avføring fra disse. Vi vurderer fortløpende hvilke tiltak som er nødvendig for å hindre smittespredning, sier Ole-Herman Tronerud. 

I tillegg til utbruddet av høypatogen fugleinfluensa på Frøya i Trøndelag, er det også påvist fugleinfluensa hos ville fugler i prøver tatt i forbindelse med funn av om lag 70 døde måker i Kvænangen i Nord-Troms.  Det er også gjort funn av et 100-talls døde måkefugler i Skjervøy. Ved utbrudd blant ville fugler, fastsetter ikke Mattilsynet tiltak eller soner.  

La syke og døde ville fugler være i fred 

Mistanke om fugleinfluensa hos fugler eller andre dyr meldes til Mattilsynet. Ikke ta på døde fugler. La også syke fugler være i fred.

-Det er flott at folk ønsker å hjelpe syke fugler, men det kreves kompetanse om både avliving og smittevern for å håndtere og avlive fugler som virker syke av fugleinfluensa. Vi anbefaler at privatpersoner ikke gjør dette. Ikke prøv å fange syke fugler. Det stresser fuglene og kan bidra til å spre smitte. Noen fugler kan også overleve sykdommen om de får ro, avslutter sjefsveterinær Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet.

Kontakter

Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord

Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)

Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.no

Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)

Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.no

Bilder

Illustrasjonsbilde: Det er påvist høypatogen fugleinfluensa i et hobbyfjørfehold med blant annet høns i Frøya kommune i Trøndelag. Foto: Mattilsynet.
Illustrasjonsbilde: Det er påvist høypatogen fugleinfluensa i et hobbyfjørfehold med blant annet høns i Frøya kommune i Trøndelag. Foto: Mattilsynet.
Last ned bilde
Sjefsveterinær Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet (Foto: Mattilsynet)
Sjefsveterinær Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet (Foto: Mattilsynet)
Last ned bilde

Lenker

Om oss

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mattilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye