Bakstreversk å heie på kontanter
– Det er et paradoks at regjeringen i sin fersker digitaliseringsstrategi heier på teknologisk utvikling, mens den lovpriser kontantenes rolle i samfunnet – når «mengden av kontanter i omløp» er skarve 1,4 % «av den smale pengemengden». Vi mener innsatsen med full tyngde må rettes mot enda sikrere digitale betalingsløsninger, slik Betalingsutvalget trekker frem i sin utredning som kom i dag, sier adm. direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge.

Fra 1.oktober styrket regjeringen retten til bruk av kontanter i samfunnet. Regnskap Norge var tydelig på at regjeringen burde ventet til deres eget ekspertutvalg, Betalingsutvalget, kom med sin utredning. Den kom i dag – og peker på viktige sider rundt betalingsmidler i samfunnet vårt.
– Positivt er det at utvalget mener den innskjerpede loven om rett til å betale med kontanter bør evalueres om en tid. Vi mener lovendringen var forhastet. Bruk av kontanter pådytter næringslivet ekstra kostnader, og det er bra utvalget peker på denne byrden, sier Aale-Hansen.
Styrke digitale løsninger
Han har samtidig forståelse for at det må være en form for beredskap.
– Utvalget peker på kontanter er viktig i forbindelse med beredskap. Det er viktig med beredskap, men da må også alternativ til kontanter vurderes. Når strømmen går, er kassaapparatene stengt. Poenget er systemer og løsninger som er uavhengig av hverandre; som i dag Vipps eller BankAxept - bankenes systemer for korttransaksjoner. Derfor er det viktig, som Betalingsutvalget peker på, at trygge og enkle betalinger først og fremst sikres gjennom å forbedre systemene for digitale betalinger. Det er i tråd med det Regnskap Norge mener, sier Aale-Hansen.
Økonomisk kriminalitet
Han ser positivt på at Betalingsutvalget kobler kontanter opp mot økonomisk kriminalitet.
– Utredningen legges frem samme dag som justisministeren og finansministeren holder hovedinnlegg på «Hvitvaskingskonferansen 2024» - der søkelys settes på bekjempelse av økonomisk kriminalitet. Skatteetaten anslår at skatteunndragelse og svart arbeid koster det norske samfunnet over 100 milliarder kroner årlig. I tillegg kommer hvitvasking, korrupsjon, svindel og bedrageri. Og kontanter er et av virkemidlene som brukes. Nettopp fordi det ikke er sporbart, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Personvern viktig
Han mener det bra utvalget også hensyntar personvernet.
– Betalingsutvalget peker på at personvern er viktig. Dette blir godt ivaretatt med kontanter. Med tanke på hvor omfangsrik digital betaling er blitt, er det en viktig anbefaling fra Betalingsutvalget, å etterstrebe anonyme muligheter også i digitale transaksjoner. Dette må igjen balanseres i kampen mot økonomisk kriminalitet, men for mindre beløp og daglige transaksjoner bør ikke-sporbare transaksjoner være mulig, avslutter Aale-Hansen.
Kontakter
Bjørn Haakon NilsenSeniorrådgiver kommunikasjonRegnskap Norge
Tel:90627321bjorn.haakon.nilsen@regnskapnorge.noLene N. SundalskleivSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:47314948lene@regnskapnorge.noBilder

Følg pressemeldinger fra Regnskap Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Regnskap Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Regnskap Norge
Skattetrekkskonto: Næringslivets sparer 100 millioner, staten tjener 15 milliarder8.4.2025 09:18:13 CEST | Pressemelding
Regjeringen vil fjerne kravet om skattetrekkskonto ved forskuddstrekk på lønn. Dette vil gjøre det mulig for arbeidsgivere å overføre pengene direkte til Skatteetaten, uten å måtte sette dem inn på en egen konto først. – Dette er et forenklingsforslag Regnskap Norge lenge har tatt til orde for. Vi ønsket en frivillig ordning, men har ingen vesentlige innvendinger til at ordningen gjøres pliktig, sier Rune Aale-Hansen adm. direktør i Regnskap Norge.
Nytt aksjeeierregister: - Viktig å få på plass, men glem ikke næringslivets behov2.4.2025 08:43:14 CEST | Pressemelding
Skatteetaten og Brønnøysundregistrenes utreder etablering av et eierskapsregister for aksjer, som fikk aktualisert oppmerksomhet etter aksjekjøpene til Sindre Finnes. – Et register som til enhver tid er oppdatert, ikke bare én gang i året som i dag, har klare fordeler. Men forslagene som er lansert tar ikke hensyn til næringslivets allerede store rapporteringsbyrde, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Viktig avklaring: Finansministeren varsler i dag mulig utsettelse av bærekraftsregelverk21.3.2025 14:15:42 CET | Pressemelding
Forleden uke overrumplet Europakommisjonen mange ved å legge frem forslag til et forenklet regelverk for bærekraftsrapportering, samtidig som det ble foreslått utsatt ikrafttredelse med to år. – Vi er derfor glade for at Finansministeren i dag bekrefter at vi i Norge vil harmonisere både regelverk og ikrafttredelse med EU, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Kvinner dominerer regnskapsbransjen8.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Det er reell likelønn i regnskapsbransjen, viser tall Regnskap Norge serverer på kvinnedagen 8. mars. – Snittlønnen til kvinner er faktisk litt høyere enn for menn. I tillegg ser vi at kvinner har hatt sterkere lønnsvekst enn menn, og at stadig flere kvinner inntar topplederstillingene. Dette heier vi på, sier Rune Aale-Hansen. administrerende direktør i Regnskap Norge.
Næringslivet trenger stabile skatteregler7.3.2025 13:36:19 CET | Pressemelding
Regjeringen ønsker å nedsette en ny skattekommisjon. – Hvorvidt det nedsettes en kommisjon eller ikke, er ikke det avgjørende. Det næringslivet trenger er stabile og forutsigbare rammebetingelser. Det gjelder ikke minst skattepolitikken. Nå må partiene ta ansvar, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom