Steffens-forelesningen 2024: – Kampen for dyrevern er også kampen for menneskenes verdighet
Gjennom å utnytte dyr, og gjøre dem usynlige ved å ikke ta deres lidelse inn over oss, mister vi noe av vår menneskelighet. Det mener filosof Alice Crary som 21. november holder årets Steffens-forelesning «All justice is animal justice» ved Universitetet i Stavanger.
Utrydding av dyrearter skjer i et voldsomt tempo – som direkte følge av menneskelig aktivitet og som følge av klimaendringene. Mennesker har utryddet tusenvis av dyr og fugler, og vi ser i dag en dramatisk reduksjon i antall insekter. Slike observasjoner, og varsler om at vi står midt i den sjette masseutryddelsen, har ført til økt interesse for dyrs rettigheter.
Men selv om dyrevern nå tas mer på alvor, betraktes det ofte som et isolert tema.
Dersom vi ser dyrene for hva de er, og anerkjenner behovene de har, så ivaretar vi ikke bare dyrenes verdighet, men også vår egen, hevder den amerikanske filosofen Alice Crary som nå kommer til Universitetet i Stavanger i anledning Henrik Steffens-forelesningen.
Den årlige Henrik Steffens-forelesningen
Naturfilosofen og vitenskapsmannen Henrik Steffens ble født i Stavanger i 1773 og av mange ansett som Norges første intellektuelle superstjerne. Han var berømt for sine entusiastiske naturfilosofiske forelesninger og var en uredd og engasjert samfunnsdebattant.
Universitetet i Stavanger har de siste årene trukket Steffens fram i lyset igjen, med Steffens-salonger og Steffens-konferanse. Engasjementet videreføres nå i den årlige Steffens-forelesningen.
I fjor var det den britiske arkeologen David Wengrow som kom til Stavanger for å gi oss et helt nytt blikk på menneskehetens historie. I år er det altså den amerikanske filosofen Alice Crary som kommer for å gi oss nye perspektiver på menneskets forhold til dyr.
Tar til orde for samfunnsendringer
I ånden til Henrik Steffens har Crary gått sine egne veier og utfordret konvensjonell tenkning om etikk, mennesker og dyr. Hun kan fremstå som radikal når hun tar til orde for veganisme og fremmer systemkritikk som krever dyptgående samfunnsendringer, men hun fremmer det med akademisk tyngde.
I boken Animal Crisis: A New Critical Theory (2022), skrevet sammen med den kjente dyreetikeren Lori Gruen, tar Crary for seg ulike brennende spørsmål knyttet til dyreetikk ved hjelp av en rekke case-studier fokusert på hva vi vet om ulike dyrs faktiske liv og atferd, fra griser og kyr til rotter og flått.
Ved å trekke fram hvordan dyr faktisk lever, og hvordan vi behandler dem, viser forfatterne hva som står på spill når vi snakker om dyreetikk.
Dyrevern er også en kamp for menneskenes verdighet
Crary mener at det å vise solidaritet med dyr ikke står i et motsetningsforhold til å vise solidaritet med mennesker. Både mennesker og dyr er følende, sårbare vesener, og de strukturene i samfunnet som undertrykker og gir opphav til lidelse blant dyr, har ofte lignende konsekvenser for utsatte grupper av mennesker.
Kampen for dyrevern bør, ifølge Crary, samtidig være en kamp for å ivareta menneskets verdighet. Ser vi derimot dyrene for hva de er, og anerkjenner behovene de har, så ivaretar vi ikke bare dyrenes verdighet, men også vår egen, hevder Crary.
Brennende aktuelt spørsmål
Et viktig mål med Steffens-forelesningen er å hylle forskere med unike innsikter og synspunkter og å fremme den åpne og konstruktive utvekslingen av kunnskap og ideer.
Alice Crary er en filosof som nettopp utfordrer det bestående.
UiS-filosof og professor Morten Tønnessen har jobbet med dyrevern og miljøvern i lang tid. Han setter stor pris på at det blir satt søkelys på sammenhengen mellom dyrevern og miljøvern.
– Miljøkrisen rammer i stor grad dyr. Med sin amerikanske bakgrunn retter Alice Crary også fokus mot hvordan dyrevernspørsmål henger sammen med dårlig behandling av sårbare mennesker. Jeg har stor sans for at filosofer beskjeftiger seg med brennende aktuelle spørsmål i den virkelige verden, forteller Tønnessen, som selv er medlem av Rådet for dyreetikk.
Crary har sitt daglige virke ved New School for Social Research i New York og er gjesteforsker ved Universitetet i Oxford (Regents Park College) – og tidligere gjesteforsker ved blant annet Humboldt-universitetet i Berlin og Goethe-universitetet i Frankfurt.
Meld deg på årets Henrik Steffens-forelesning!
Forelesningen foregår i Auditorium 1 i Kjell Arholms hus på Universitetet i Stavanger
Dørene åpner kl. 18 med lett servering.
Foredraget starter kl. 18.30.
Kontakter
Morten TønnessenUniversitetet i Stavanger
Tel:94237093morten.tonnessen@uis.noCato WittusenUniversitetet i Stavanger
Tel:51831507cato.wittusen@uis.noKaren Anne OkstadUniversitetet i Stavanger
Tel:+4790559778karen.a.okstad@uis.noBilder
Om oss
Universitetet i Stavanger har en innovativ og internasjonal profil og er en drivkraft i kunnskapsutviklinga og endringsprosesser i samfunnet. Samfunnsoppdraget vårt er å utfordre det velkjente, utforske det ukjente.
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Stavanger (UiS) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)
UiS lanserer kortere studier som kan gi flere lærere21.1.2025 09:00:11 CET | Pressemelding
Søkertallene til lærerutdanningene går ned, mens kortere og fleksible studier øker i popularitet. Universitetet i Stavanger lanserer derfor tre nye, kortere studietilbud.
De ti mest spennende arkeologiske funnene i Rogaland i år27.12.2024 07:03:00 CET | Pressemelding
Sølvskatt fra vikingtid, et 9500 år gammelt eple og biskopens Q-tip. Dette er våre topp ti funn i år.
Kan matematikkfaget bli mer praktisk, variert og engasjerende? Forskere tror svaret ligger i klasserommene – og vil ha lærerne med på lag.19.12.2024 10:54:04 CET | Pressemelding
– Vi vet at det er mange dyktige mattelærere i Nord-Norge, som får kombinert gratis kompetanseutvikling med å delta i prosjektet, sier forsker Janne Fauskanger ved Universitetet i Stavanger.
Kristin Armstrong-Oma er ny direktør ved Arkeologisk museum10.12.2024 09:09:42 CET | Pressemelding
Professor i arkeologi, Kristin Armstrong-Oma, er ny museumsdirektør på Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger.
Når elevar brukar nettbrett, jobber dei meir åleine5.12.2024 10:50:29 CET | Pressemelding
Når elevane brukar nettbrett i klasserommet arbeider dei i stor grad åleine med læringsoppgåver, viser en fersk studie.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom