Bedre plantehelse med Mattilsynets digitale sunnhetssertifikater
– De nye digitale sertifikatene gjør det enklere for myndigheter og plantenæringen å kontrollere importen, og reduserer muligheten for at skadedyr og plantesykdommer blir med til Norge. Dette vil bedre plantehelsen, og viser at digitalisering gir samfunnet gevinster.
Det sier administrerende direktør i Mattilsynet, Ingunn Midttun Godal.
Trusler mot plantehelsen i Norge kommer hovedsakelig fra import, ved at skadedyr, sykdommer og ugress (planteskadegjørere) blir med til Norge. Planteimporten har frem til i dag bestått av papirbaserte prosesser. Det har gjort det vanskelig og tidkrevende for Mattilsynet og Tolletaten å følge opp med en målrettet og risikobasert kontroll.
Digitalisering av planteimporten med internasjonal og egenutviklet løsning
Mattilsynet har derfor det siste året jobbet med å digitalisere planteimporten i Norge. Det første steget var å gjøre det mulig å ta imot digitale sertifikater fra et internasjonalt digitalt knutepunkt kalt ePhyto. Mange andre land i og utenfor Europa benytter seg allerede av denne løsningen. Tilknytningen gir god oversikt og bedre muligheter til å drive et risikobasert tilsyn.
Nå har Mattilsynet koblet seg opp mot ePhyto, utviklet en egen løsning for å få inn data om og følge opp sertifikatene, og lansert digitale plantesunnhetssertifikater med Danmark som første samarbeidsland.
Steg to har vært å gi importører innlogging i Mattilsynets system DigiPlant, slik at de kan kontrollere egne sertifikater digitalt fremfor på papir. Dette åpnet Mattilsynet for i september i år.
– Nå som både Mattilsynet og importører har tilgang til de digitale sertifikatene, starter vi utfasingen av papirsertifikater. Vi startet i Danmark 1. november og vil følge opp med alle land som har knyttet seg opp til ePhyto, sier Ingunn Midttun Godal, administrerende direktør i Mattilsynet.
Samfunnsøkonomiske gevinster av digitalisering
Digitale plantesunnhetssertifikater gir samfunnsøkonomiske gevinster.
– Løsningen teamet vårt har utviklet, gjør det mulig å maskinelt gjennomgå alle sertifikater, samt flagge varer som er nevnt i plantehelseforskriften. På denne måten kan inspektørene våre prioritere oppfølging av sertifikater for varer som kan utgjøre en trussel for den norske floraen. Når vi mer treffsikkert kan luke ut og kontrollere sendinger med høy risiko for å ha skadedyr og plantesykdommer i lasten, vil dette bedre plantehelsen i Norge, sier Godal.
Digitaliseringen vil gjøre prosessen enklere for importørene, samtidig som Mattilsynets planteinspektører frigjør kapasitet til andre oppgaver. Andre fordeler er at dette gir en miljøgevinst når store mengder papir blir overflødig. Det blir også billigere for danske og etter hvert andre myndigheter å eksportere varer til Norge.
Interesse for Mattilsynets digitaliseringsarbeid
Siden 2021 har Mattilsynet jobbet aktivt med å utvikle flere digitale tjenester og dele kunnskap og data med samarbeidspartnere som har felles interesser og samfunnsmål.
– Det nye plantesertifikatet er en av mange digitale løsninger Mattilsynet jobber med gjennom tverrfaglig og smidig produktutvikling. Plantetemaet vårt jobber veldig godt og får henvendelser fra andre land som vil lære av arbeidet deres. Både her og i andre team er målet vårt å gjøre det enklere å gjøre rett for brukerne og gi samfunnet gevinster av jobben vi gjør, sier Ingunn Midttun Godal.
Mattilsynet har per i dag 13 produktteam, der våre egne ansatte jobber tverrfaglig med å utvikle og forvalte løsninger som bidrar til våre effektmål.
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noBilder
Om oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
PD-sone opphevet på Helgeland – strenge tiltak har hindret spredning av sykdommen6.12.2024 08:54:51 CET | Pressemelding
Mattilsynet opphevet 24. november vernesonen for PD (Pancreas disease) utenfor Helgeland, etter ett år med rask tømming av fire anlegg, tett overvåking, brakklegging og strenge krav til biosikkerhet.
Alfalfaspirer mistenkt smittekilde i nasjonalt utbrudd av salmonella28.11.2024 17:36:22 CET | Pressemelding
Mattilsynet etterforsker nå et større nasjonalt utbrudd av Salmonella sammen med Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet. Folkehelseinstituttet melder at det så langt er påvist smitte hos 23 personer bosatt i flere fylker. Mattilsynet mistenker at økologiske alfalfaspirer kan være kilden. Mattilsynet ber derfor alle som kan ha dette hjemme om å kaste disse.
Nytt næringsstoff og nye matvarer i Matvaretabellen21.11.2024 09:51:39 CET | Pressemelding
Matvaretabellen har blitt oppdatert med fritt sukker som nytt næringsstoff. Det er oppdaterte næringsstoffverdiar for grønsaker og skaldyr, og det er lagt til fleire nye glutenfrie matvarer, belgfrukter og fryste bær. Til saman er det 107 nye og 378 oppdaterte matvarer i årets versjon, og tabellen gjev dermed eit endå betre grunnlag for å vurdere kor mykje vi får i oss av viktige næringsstoff
Fugleinfluensa påvist i hobbyfuglehold i Trøndelag16.11.2024 10:00:14 CET | Pressemelding
Det er påvist høypatogen fugleinfluensa i et hobbyfuglehold i Frøya kommune i Trøndelag. Det er også påvist fugleinfluensa hos døde ville fugler som har skylt i land i Nord-Troms.
Angrep av perlesnormanet flere steder – oppdrettsfisk må beskyttes mot langvarig lidelse31.10.2024 10:19:40 CET | Pressemelding
Mattilsynet mottar meldinger om perlesnormanetangrep og mye død fisk. Nå ber de oppdretterne oppdatere beredskapen og være klare til å sette inn tiltak.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom