Idrettsfag – et viktig bidrag til et mer aktivt samfunn
Planlagte innsparinger i Østfold kan føre til en halvering av elevplassene på idrettsfag. Dette betyr at idrettsfag blir et tilbud kun for de mest skoleflinke. Vi må har flere som bidrar til å skape et aktivt samfunn – ikke færre.
Inaktivitet koster - Idrettsfag forebygger
For å skape et samfunn der flere er fysisk aktive, er det viktig at støtten til idrettsfag kommer fra flere enn bare idrettsorganisasjonene. Dette er en av de mest betydningsfulle investeringene vi kan gjøre som samfunn. WHOs Global Action Plan on Physical Activity 2018–2030 etterlyser helsefremmende systemer som skoler og lokalsamfunn, og det er akkurat dette idrettsfag kan være. Det er også dette vi kjemper vi for hver dag som Vikenidrettens representanter for idretts- og aktivitetsglede.
Og alle samfunnsberegninger peker alle i samme retning: Inaktivitet koster!
Hvorfor er dette viktig for oss?
Når ungdom får muligheten til å dyrke fysisk aktivitet i hverdagen, bidrar det til å skape en ny generasjon som ser verdien av å være aktive. Ved å opprettholde tilbud som idrettsfag, legger vi et solid fundament for folkehelsen og en fremtidig befolkning med en aktiv identitet.
Noen elever vil kanskje søke seg til private idrettstilbud, men disse er ikke tilgjengelige for alle – kun for dem med foreldre som kan betale for det.
Det er avgjørende at vi beholder et offentlig idrettstilbud som gir alle ungdommer like muligheter til å følge sin lidenskap.
I tillegg sparer vi penger på kort og lang sikt!
Kutt i idrettsfag er dårlig helsepolitikk!
Vi vet at å investere i idrettsfag gir store besparelser på sikt. Gjennomføringsgraden er høy – langt høyere enn for mange andre studieretninger. Når ungdom får mulighet til å kombinere skole og fysisk aktivitet, stiger både trivsel og gjennomføring. Kutt i idrettsfag vil svekke ungdommers motivasjon, øke frafall og påføre samfunnet betydelige kostnader.
Idrettsfag er et viktig bidrag til folkehelsen. Ungdom som velger idrett, etablerer varige vaner for fysisk aktivitet, noe som forebygger helseproblemer og reduserer samfunnets helseutgifter. Deres kunnskap og engasjement bidrar også til at mange flere nyter godt av deres utdanning. Mange idrettselever er også trenere i sine idrettslag og inspirerer andre til å være aktive – de er folkehelsearbeidere i praksis.
Idrettsfag – mer enn tre år på videregående!
Idrettsfag gir mer enn fysisk aktivitet. Elevene får leder- og trenerkompetanse som gjør dem til ressurspersoner både i idrettslag og arbeidsliv. De er aktive i lokalsamfunnene i skole og barnehage, blant annet gjennom prosjektet Aktive lokalsamfunn, der de organiserer fysisk aktivitet på og utenfor skolen. På Kalnes videregående skole arrangerer idrettsfagselevene også Paraidrettsdagen i samarbeid med Viken idrettskrets, noe som gir dem verdifull erfaring i å inkludere alle i idretten og organisere større arrangementer.
I en tid der stillesitting og livsstilssykdommer utgjør store utfordringer har vi ikke råd til å kutte i et tilbud som fremmer fysisk aktivitet og sunnhet. Å redusere idrettsfag kan gi en kortsiktig økonomisk gevinst, men det vil koste samfunnet dyrt i det lange løp. Ungdom trenger en aktiv, meningsfull og helsefremmende skolehverdag.
Idrettsfag er en investering som gir bedre folkehelse og økonomiske gevinster for hele samfunnet – både nå og i fremtiden.
Viken idrettskrets,
Hilde Stokke, 1.nestleder og Øyvind Gressløs, styremedlem
Nøkkelord
Kontakter
Hilde StokkeStyremedlemViken idrettskrets
hilde.stokke@online.noOm oss
Viken idrettskrets er et resultat av sammenslåingen mellom Akershus, Buskerud og Østfold fylker.
Viken idrettskrets består av ca. 1.500 idrettslag, 51 idrettsråd og 55 særidretter og utgjør om lag 22% av medlemsmassen i norsk idrett.
Følg pressemeldinger fra Viken idrettskrets
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Viken idrettskrets på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Viken idrettskrets
Dårlig samfunnsregnskap å legge ned idrettslinjer!11.9.2024 08:05:59 CEST | Kronikk
Vi står midt i en folkehelsekrise der stillesitting er i ferd med å bli en av våre største helseutfordringer. Likevel foreslår Buskerud fylkeskommune å legge ned to idrettslinjer: Breddeidrett på St. Hallvard videregående i Lier og toppidrett ved Drammen videregående skole. Dette er et farlig signal som indirekte sier at vi som samfunn verdsetter stillesitting fremfor bevegelse.
Viken Idrettskrets streamer kretsting24.5.2024 18:45:38 CEST | Pressemelding
Lørdag 25. mai kl. 10.00 streamer Viken idrettskrets sitt kretsting, og vi inviterer alle interesserte til å følge sendingen. Kretstinget vil bli streamet live på vår Facebook-side, og vi oppfordrer alle til å delta og følge med på beslutningene som skal tas.
Viken Idrettskrets har fått over 100 millioner i prosjektstøtte18.4.2024 17:55:33 CEST | Pressemelding
Viken idrettskrets har nådd en milepæl ved å overskride 100 millioner kroner i prosjektmidler, med en fersk tildeling på 11,6 millioner fra Sparebanksstiftelsen DNB. Dette bringer den totale støtten til 106 millioner de siste årene, og markerer en betydelig innsats for å styrke idrettens rammebetingelser lokalt.
Tredje runde i Grønt lys for idretten12.3.2024 12:20:22 CET | Pressemelding
Tredje søknadsrunde i prosjektet «Grønt lys for idretten» er godt igang!
Vi er enige – Aktiv på dagtid er ikke kultur!12.2.2024 15:49:44 CET | Debattinnlegg
Når politikerne i Sarpsborg vurderer hvor kniven skal settes i budsjettet, står Aktiv på Dagtid i fare for å bli kuttet. Vi mener en bruker feil budsjettbriller! Aktiv på Dagtid er en essensiell del av kommunens folkehelsearbeid, ikke en luksus en kan klippe bort når budsjettet strammes inn.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom