To vinnere av prisen OG21 Technology Champion for 2024
OG21 Technology Champion prisen for 2024 går til Malin Torsæter i Equinor og Mona Mølnvik fra SINTEF. De tildeles prisen uavhengig av hverandre for fremragende forskning og teknologiutvikling med stor betydning for petroleumssektoren og andre næringer.
– Vi fikk inn 19 nominasjoner, og de fleste av dem var svært gode, sier juryleder Lars Sørum som til daglig er forskningssjef i Sintef. Vi sto til slutt igjen med to kandidater som har utmerket seg på hver sin måte. Det ble svært vanskelig å velge blant de to, og juryen har derfor valgt å gi prisen til begge.
Malin Torsæter får prisen for hennes arbeid med plugging av brønner (P&A). Få i Norge har gjort like mye som Dr. Torsæter for å sette P&A på agendaen, dra i gang viktig grunnleggende og anvendt forskning på temaet, og ta forskningen i bruk for å redusere kostnader ved plugging av gamle brønner. Hun har publisert over 40 fagartikler og skrevet lærebok om emnet. Hun har vært leder for mange forskningsprosjekter om P&A og hun var pådriver for etablering av P&A-senteret SWIPA. Og sist, men ikke minst, har hun vært pådriver for å sette forskningen ut i live ved å hjelpe grunderbedrifter til uttesting av sine P&A-teknologier.
Mona Mølnvik får prisen for sitt arbeid over flere 10-år med forskning- og teknologiutvikling for karbonfangst og lagring (CCS). Som leder i SINTEF Energi og direktør for flere forskningsentre for miljøvennlig energi (FMEer) har Dr. Mølnvik vært en pådriver for kunnskaps- og teknologiutvikling gjennom partnerskap mellom akademia, forskningsmiljøer, leverandører og industri. Effekten av dette samarbeidet kan sees i den omfattende innflytelsen fra FME-ene BigCCS (2009-2016) og NCCS - Norwegian CCS Research Centre (2017-2024), verdens største forskningsprosjekt for CCS. Tilliten som disse FME-ene har opparbeidet seg, har ført til opprettelsen av enda et senter, GigaCCS, som Mona også skal lede. Arbeidet hennes gjennom FMEer har bidratt til store fremskritt innen CCS, inkludert verdens første kommersielle anlegg for transport og permanent lagring av CO2, Northern Lights.
Begge vinnerne har hatt stor nytte av offentlig forskningsstøtte på sin vei fram til de gode resultatene. Sentrene de har vært med å etablere og lede har hentet støtte gjennom Petrosenter- og FME-ordningene. Begge ordningene administreres av Norges forskningsråd.
Prisen ble delt ut av Elisabeth Sæther, statssekretær i Energidepartementet, under OG21-forum 13.november 2024.
Kontaktperson: Gunnar Hjelmtveit Lille ghl@forskningsradet.no
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
Hun er årets forskningsformidler27.11.2024 07:01:00 CET | Pressemelding
Cathrine Thorleifsson fra Universitetet i Oslo er tildelt Forskningsrådets formidlingspris for 2024. Hun får prisen for uredd formidling og dialog innen politisk radikalisering, et felt hvor forskere ofte utsettes for trusler og hets.
Forskar Zander Venter og eit journalistteam i NRK vinn Forskingsrådets innovasjonspris26.11.2024 15:00:24 CET | Pressemelding
Seniorforskar Zander Venter ved Norsk institutt for naturforsking (NINA) og NRK-journalistane Mads Støstad, Ruben Solvang, Anne Linn Kumano-Ensby og Su Thet Mon får prisen for det banebrytande samarbeidet sitt mellom forsking og journalistikk i prosjektet «Noreg i raudt, kvitt og grått».
Lyser ut senter for kunstig intelligens i maritim sektor7.11.2024 11:22:50 CET | Pressemelding
Forskingsrådet lyser ut inntil 100 millionar kroner til eit nasjonalt senter for kunstig intelligens (KI) for maritime aktørar.
Forskningsrådet finansierer sentre for transportforskning8.10.2024 11:24:36 CEST | Pressemelding
I statsbudsjettet for 2025 setter Samferdselsdepartementet av midler til en sentersatsing i Forskningsrådet.
84 millioner til forskning på hvordan KI påvirker livet ditt3.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Sju prosjekter får nå finansiering for å forske på hvilke konsekvenser kunstig intelligens og beslektede teknologier har for samfunnsmessig tillit, kultursektoren, rettspleie og arbeidets mening.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom