Skal undersøke folks forhold til skogen
Bruker du skogen til løpeturer, til å plukke sopp, eller kanskje du lever av trevirket? Nå skal forskere ved Universitetet i Innlandet undersøke hvordan vi bruker skogen og hva den betyr for oss.

I disse dager sendes det ut et spørreskjemaer til medlemmer av utvalgte organisasjoner, samt 10 000 personer i Innlandet fylke, trukket fra et nasjonalt telefonregister.
Dette er del av forskningsprosjektet «TaigaClimate», ledet av Universitetet i Innlandet og finansiert av Norges Forskningsråd. Prosjektet får innspill fra organisasjonene Norges jeger- og fiskerforbund, Naturvernforbundet, Statsskog, BirdLife, Norges sopp- og nyttevekstforbund, DNTs lokallag på Finnskogen, Norskog og Glommen Mjøsen skog.
Interessekonflikter i skogen
Forskerne skal kartlegge hvordan vi verdsetter og bruker skogen.
– Skogen er ikke bare en kilde til tømmer, papir og ved. Den er et hjem for utallige dyre- og plantearter, og gir oss en arena for alt fra trening, jakt, fiske, til plukking av sopp og bær, og beiting av husdyr, sier Cecilie Dyngeland, førsteamanuensis ved Fakultet for anvendt økologi, landbruksfag og bioteknologi.
Vår bruk av skogen kan skape interessekonflikter.
– Skogen er en viktig ressurs i Norge, og vi trenger mer kunnskap om hvordan vi kan forvalte den på en måte som ivaretar mangfoldet av interesser. Dette er særlig viktig nå som skogen gradvis vil endre seg grunnet klimaendringene med varmere temperaturer og ekstremvær.
Gir grunnlag for framtidas skogforvaltning
Med prosjektet «TaigaClimate» skal forskerne ved Universitetet i Innlandet modellere hvordan skogen kan se ut 50 og 100 år fram i tid, med klimaendringer og med ulike strategier for skogforvaltning når det gjelder skogbruk, dyreliv, rekreasjon og biologisk mangfold.
– Med mer kunnskap om hvordan folk bruker skogen, skal vi finne framtidige løsninger som er bærekraftige og tar høyde for de forskjellige interessene, forklarer Dyngeland.
Dyngeland oppfordrer de som har mottatt spørreskjema om å svare:
– Vi trenger mer kunnskap om dette, og ditt bidrag er til stor hjelp.
Nøkkelord
Kontakter
Cecilie DyngelandFørsteamanuensisHøgskolen i Innlandet
Tel:+47 61 28 83 19Tel:+47 918 80 040cecilie.dyngeland@inn.noErlend MoeKommunikasjonsrådgiverUniversitetet i Innlandet
Tel:(+47) 61 28 80 28Tel:(+47) 926 67 817erlend.moe@inn.noBilder

Lenker
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Innlandet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Innlandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Innlandet
Får tilbud om jobb som organisasjonsdirektør17.6.2025 15:26:51 CEST | Pressemelding
Stine Grønvold tilbys den nyopprettede stillingen som organisasjonsdirektør ved Universitet i Innlandet. Hun kommer fra jobben som prorektor utdanning ved INN.
Intern søker blir ny dekan ved INN6.5.2025 10:26:07 CEST | Pressemelding
Professor Gunhild Tomter Alstad får tilbud om stillingen som dekan ved Fakultet for lærerutdanning og pedagogikk (LUP).
Drøyt 16.000 har INN som førstevalg28.4.2025 11:01:00 CEST | Pressemelding
Det viser søkertallene fra Samordna opptak og vårt lokale opptak. – Det er gledelig å se at vi har stabilt god rekruttering til studiene våre, sier prorektor utdanning ved Universitetet i Innlandet, Stine Grønvold.
Totalforsvaret viktig for at Europa skal klare å beskytte seg selv4.4.2025 09:07:15 CEST | Pressemelding
Europeiske land må prioritere totalforsvaret sitt i fremtiden og utvikle det sammen. Det er en av hovedkonklusjonene i ei ny norsk bok som ble presentert for NATO-sjef Mark Rutte denne uka.
Urfolksperspektiver er en nødvendig del av inkluderende utdanning31.3.2025 10:55:52 CEST | Pressemelding
Samiske barn og elever har ikke lik tilgang og lik kvalitet på den spesialpedagogiske støtten de har behov for, viser forskning.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom