Skal undersøke folks forhold til skogen
Bruker du skogen til løpeturer, til å plukke sopp, eller kanskje du lever av trevirket? Nå skal forskere ved Universitetet i Innlandet undersøke hvordan vi bruker skogen og hva den betyr for oss.
I disse dager sendes det ut et spørreskjemaer til medlemmer av utvalgte organisasjoner, samt 10 000 personer i Innlandet fylke, trukket fra et nasjonalt telefonregister.
Dette er del av forskningsprosjektet «TaigaClimate», ledet av Universitetet i Innlandet og finansiert av Norges Forskningsråd. Prosjektet får innspill fra organisasjonene Norges jeger- og fiskerforbund, Naturvernforbundet, Statsskog, BirdLife, Norges sopp- og nyttevekstforbund, DNTs lokallag på Finnskogen, Norskog og Glommen Mjøsen skog.
Interessekonflikter i skogen
Forskerne skal kartlegge hvordan vi verdsetter og bruker skogen.
– Skogen er ikke bare en kilde til tømmer, papir og ved. Den er et hjem for utallige dyre- og plantearter, og gir oss en arena for alt fra trening, jakt, fiske, til plukking av sopp og bær, og beiting av husdyr, sier Cecilie Dyngeland, førsteamanuensis ved Fakultet for anvendt økologi, landbruksfag og bioteknologi.
Vår bruk av skogen kan skape interessekonflikter.
– Skogen er en viktig ressurs i Norge, og vi trenger mer kunnskap om hvordan vi kan forvalte den på en måte som ivaretar mangfoldet av interesser. Dette er særlig viktig nå som skogen gradvis vil endre seg grunnet klimaendringene med varmere temperaturer og ekstremvær.
Gir grunnlag for framtidas skogforvaltning
Med prosjektet «TaigaClimate» skal forskerne ved Universitetet i Innlandet modellere hvordan skogen kan se ut 50 og 100 år fram i tid, med klimaendringer og med ulike strategier for skogforvaltning når det gjelder skogbruk, dyreliv, rekreasjon og biologisk mangfold.
– Med mer kunnskap om hvordan folk bruker skogen, skal vi finne framtidige løsninger som er bærekraftige og tar høyde for de forskjellige interessene, forklarer Dyngeland.
Dyngeland oppfordrer de som har mottatt spørreskjema om å svare:
– Vi trenger mer kunnskap om dette, og ditt bidrag er til stor hjelp.
Nøkkelord
Kontakter
Cecilie DyngelandFørsteamanuensisHøgskolen i Innlandet
Tel:+47 61 28 83 19Tel:+47 918 80 040cecilie.dyngeland@inn.noErlend MoeKommunikasjonsrådgiverUniversitetet i Innlandet
Tel:(+47) 61 28 80 28Tel:(+47) 926 67 817erlend.moe@inn.noBilder
Lenker
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Innlandet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Innlandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Innlandet
En av tre ungdommer utsatt for seksuell trakassering: – Et alvorlig folkehelseproblem24.10.2024 13:12:20 CEST | Pressemelding
Norske ungdomsskoleelever som har opplevd seksuell trakassering har høyere nivåer av depresjon og ensomhet, og lavere nivåer av selvfølelse og velvære, viser forskningsrapport.
Styrker desentralisering av utdanning7.10.2024 12:56:02 CEST | Pressemelding
Høgskolen i Innlandet får 12 millioner kroner fra en pott for desentralisert utdanning i regjeringens forslag til Statsbudsjett for 2025. Ellers er budsjettet uten store overraskelser.
NOKUT sier ja til status som universitet12.9.2024 11:23:21 CEST | Pressemelding
Styret i NOKUT åpner for at Høgskolen i Innlandet kan bli universitet. Dermed gjenstår kun en formell beslutning fra Kongen i statsråd.
Høgskolefilosof får høythengende EU-stipend5.9.2024 12:02:21 CEST | Pressemelding
Filosof Olav Vassend har klart noe ingen andre på Høgskolen i Innlandet har klart. Han har fått et av de berømte oppstartstipendene til Det europeiske forskningsrådet (ERC).
Presseinvitasjon: Høgskolen i Innlandet og Hæren utvider samarbeidet30.8.2024 13:28:27 CEST | Pressemelding
Høgskolen i Innlandet (HINN) og Hæren jobber sammen for å løfte Hærens operative evne. Mandag signeres en ny avtale i Terningen Arena i Elverum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom