Leverte vrakrester fra flom i Brasil på døra til Equinor-sjefen
Sandnes, 13. november – Rundt en halv million mennesker måtte forlate hjemmene sine under den dødelige flommen i Brasil i april-mai. Nå har aktivister fra Greenpeace Norden og Greenpeace Brasil plassert vrakrester fra ekstremværet rundt boligen til en av klimakrisens største pådrivere: oljesjef Anders Opedal.
Aktivistene forsikret seg om at ingen var hjemme, før de leverte ødelagte møbler og andre flomrester på døra til Equinor-sjefen. Et kjøleskap, en sprinkelseng og noen herjede barneleker er noe av det som nå fyller den ellers velstelte hagen.
– Jeg vet at det er personlig å oppsøke Opedals hjem, men det er dypt personlig å miste mennesker du er glad i og alt du eier som følge av klimakrisens ødeleggelser. Disse gjenstandene kommer fra hjem i Brasil som nå er totalvraket av styrtregn, sier den brasilianske Greenpeace-aktivisten Claiton Wuaden Junior, som deltar i aksjonen.
Han var med på opprydningen i Brasil etter flommen der 183 mennesker mistet livet og flere hundre tusen måtte rømme fra husene sine.
Verste flom på over 80 år
Spania opplevde nylig en historisk flomkatastrofe, og ekstremværet «Jakob» har herjet på vestkysten i Norge. Det er likevel i det globale sør klimakrisen rammer folk hardest, noe Greenpeace setter fokus på med denne aksjonen.
– Oljesjef Anders Opedal får over 20 millioner i lønn og bonus for å forverre klimakrisen med mer olje og gass. Med rester fra folks ødelagte hjem vil vi minne Opedal på det personlige ansvaret han har for at selskapet fortsetter å investere i mer klimafiendtlig olje og gass, stikk i strid med forskernes advarsler, sier Halvard Raavand, nestleder i Greenpeace, som er på plass ved aksjonen.
Han understreker at aktivistene gjorde grundige forberedelser for å forsikre seg om at ingen var hjemme under den fredelige og symbolske aksjonen, og for å unngå noen form for skade på eiendommen. I tillegg ble både Equinor og politiet informert da aksjonen startet.
Flommen i Brasil i mai var den verste på over 80 år. Klimaforskere har slått fast at global oppvarming gjorde ekstremværet dobbelt så sannsynlig og nærmere 10 prosent mer ekstremt. Equinor er på en liste blant de 100 mest klimaforurensende selskapene i hele verden, og utslippene fra Equinors olje og gass har bidratt til økningen vi nå ser i ekstremvær.
– Vil starte to nye gigantfelt i Brasil
FN, Det internasjonale energibyrået og utallige klimaforskere sier at verden ikke tåler mer olje og gass, om vi skal unngå de verste konsekvensene av klimaendringene.
– Under Anders Opedals ledelse forblir 99 prosent av energien Equinor produserer fossil, og selskapet jobber for å åpne flere store fossilprosjekter verden rundt, inkludert to gigantprosjekter i Brasil, oljefeltet Bacalhau og gassfeltet Raia. Dette vil bidra til mer ekstremvær som raserer hele samfunn og tar liv, sier Raavand.
Equinor er blant deltakerne på årets klimatoppmøte i Baku i Aserbajdsjan, der verdens ledere skal diskutere klimafinansiering. Greenpeace krever at det må innføres en global karbonskadeskatt for å sikre at fossilindustrien holdes ansvarlig for tap og skade selskapenes salg av olje og gass medfører.
Kontakter
Jenny Marie BaksaasKommunikasjonsrådgiver
Tel:932 25 753jenny.marie.baksaas@greenpeace.orgJuni Haugan HoldenKommunikasjonsrådgiver
Tel:974 84 814juni.haugan.holden@greenpeace.orgHalvard RaavandNestleder
Talsperson på stedet
Bilder
Greenpeace er verdens største uavhengige miljøorganisasjon, med tilstedeværelse i 55 land verden rundt. Vi jobber for å beskytte verdens klima og miljø, og gjennom politisk påvirkningsarbeid, fredelige aksjoner og kreative konfrontasjoner arbeider vi for å avsløre globale miljøproblemer og utvikle nødvendige løsninger for en grønn og fredelig framtid.
Følg pressemeldinger fra Greenpeace Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Greenpeace Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Greenpeace Norge
Miljøorganisasjoner vil anke kjennelse til Høyesterett14.10.2024 17:41:44 CEST | Pressemelding
Lagmannsretten besluttet i dag at det midlertidige forbudet mot utbygging og produksjon på de tre oljefeltene Yggdrasil, Tyrving og Breidablikk ikke forlenges. Miljøorganisasjonene har likevel stor tro på at de vil vinne fram i retten til slutt.
Vikings-skuespiller ut mot gruveselskap: – Slutt å gamble med livet i havet3.10.2024 11:38:04 CEST | Pressemelding
Stavanger, 3. Oktober 2024 – Torsdag morgen aksjonerte aktivister fra Greenpeace mot gruveselskapet Loke Marine Minerals. Med seg hadde de Vikings-skuespiller Gustaf Skarsgård, som også ville markere sin motstand mot gruvedrift på havbunnen.
Ankebehandling av oljeforbud i klimasøksmålet avsluttes12.9.2024 15:37:54 CEST | Pressemelding
Oslo, 12. september – Etter seks dager i Borgarting lagmannsrett er ankebehandlingen av oljeforbudene i klimasøksmålet ferdig.
Oljeforbud behandles i Borgarting lagmannsrett4.9.2024 06:30:00 CEST | Pressemelding
Oslo, 4. september 2024 – I dag starter ankebehandlingen i klimasøksmålet. Borgarting lagmannsrett skal vurdere om utbyggingen av tre ulovlig godkjente oljefelt i Nordsjøen må stanses umiddelbart.
Den europeiske menneskerettighetsdomstolen behandler klimaklagen mot Norge16.8.2024 10:12:00 CEST | Pressemelding
Strasbourg/Oslo, 16. august 2024 - Europas øverste domstol for menneskerettigheter vurderer nå om Norges oljevirksomhet i Arktis bryter med menneskerettighetene. Greenpeace og Natur og ungdoms første klimasøksmål behandles i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom