FME MoZEES avslutter åtte års banebrytende forskning på nullutslipp transport
Etter åtte år med intensiv forskning konkluderer MoZEES (Mobility Zero Emission Energy Systems) med at en kombinasjon av batteri- og hydrogenteknologi vil være avgjørende for å oppnå nullutslipp i tungtransport på vei, bane og sjø. MoZEES sluttkonferanse ble nylig avholdt i Oslo og samlet politikere, forskere og industri til presentasjon av hovedresultatene fra forskningen, som har posisjonert Norge i frontlinjen på ny batteri- og hydrogenteknologi og bærekraftige løsninger for transport.
Batterier og hydrogen må til for nullutslippsløsninger
MoZEES' forskningsfunn slår fast at batterier alene ikke vil dekke tungtransportens energi- og rekkeviddebehov. Hydrogen må til for enkelte segmenter, spesielt i hurtigbåtflåten, der hydrogen kan bidra til å oppnå nullutslipp på alle samband.
"Alle energisystemer i tungtransporten trenger batteri. I tillegg trengs det hydrogen på en liten andel av tungtransporten på vei. I kyst- og intereuropeisk skipsfart vil det trengs en større andel hydrogen. MoZEES har sett spesielt på den norske hurtigbåtsektoren, der kan kun en liten andel driftes av elektrisitet, mens introduksjon av hydrogen vil kunne gi nullutslipp på hele den norske hurtigbåtflåten", sier Øystein Ulleberg, senterleder for MoZEES.
Forskningsfunnene fra MoZEES er i tråd med det ledende europeiske forskere og industri presenterte på MoZEES konferansen.
Ny teknologi kan gi Norge grønt forsprang internasjonalt
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård deltok på konferansen og fremhevet hvordan Norge kan styrke sin posisjon internasjonalt ved å utnytte offentlig innkjøpskraft for å fremme nullutslippsteknologi. Ministeren understreket at økt kunnskap om hydrogeninfrastruktur vil være avgjørende for å gjøre slike løsninger kommersielt tilgjengelige.
Kompetanseløft for grønn industri
MoZEES har i løpet av forskningsprogrammet utdannet 13 PhD-studenter, 11 postdoktorer og 52 masterstudenter, hvorav de fleste nå arbeider i norsk industri. Senteret har blitt en sentral møteplass for forskere og næringsliv, noe som har lagt grunnlaget for viktige nye initiativer innen batteriproduksjon og hydrogenutvikling i Norge.
Nye prosjekter innen batteriproduksjon og hydrogen
MoZEES' forskning har støttet utviklingen av flere store batteriprosjekter i Norge, og trukket til seg internasjonalt anerkjente forskere og nye samarbeidspartnere som styrker Norges posisjon innen hydrogen- og batteriteknologi. Industrigiganter som Equinor, Hydro, Statkraft, Total Energies, ABB m.f, vil anvende MoZEES' forskningsresultater for å utvikle nullutslippsløsninger som kan bidra til det grønne skiftet.
Kontakter
Silje Aspholm HoleSektordirektørInstitutt for energiteknikk (IFE)
Strategi, bærekraft og kommunikasjon
Vidar Brundtland StederKommunikasjonsansvarligInstitutt for energiteknikk (IFE)
Kommunikasjon IFE
Lenker
Om IFE
Institutt for energiteknikk (IFE) er en internasjonalt ledende forskningsinstitusjon som jobber for å skape fremtidens energiløsninger gjennom forskning og utvikling innen fornybar energi, nukleær teknologi, og energiomforming.
Om MoZEES
Forskningssenteret for miljøvennlig energi, FME MoZEES, har vært et åtte år langt forskningsprogram. MoZEES har bidratt til å legge grunnlaget for fremtidens nullutslipp for tungtransport på vei, jernbane og til sjøs. I MoZEES er det forsket på materialer, komponenter og systemer for batteri- og hydrogenteknologi nullutslipp transport.
Senteret er ledet av IFE og har bestått av 7 forskningsinstitutt og universiteter, 7 offentlige aktører, 26 industribedrifter samt 6 internasjonale forskningsinstitutter.
For mer informasjon se www.mozees.no
For mer informasjon kontakt:
Senterleder
Øystein Ulleberg
995 86 453
Følg pressemeldinger fra IFE - Institutt for energiteknikk
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra IFE - Institutt for energiteknikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra IFE - Institutt for energiteknikk
Kortreiset og fremtidsrettet på Kjeller14.10.2024 09:50:31 CEST | Pressemelding
Institutt for Energiteknikk, IFE og Akershus Energi har inngått en samarbeidsavtale for utvikling av fremtidsrettede og fornybare energiløsninger for IFEs forskning- og teknologopark på Kjeller.
Historisk milepæl for IFE2.7.2024 13:11:13 CEST | Pressemelding
Institutt for energiteknikk (IFE) har inngått avtale med Nærings- og fiskeridepartementet for overføring av IFEs atomanlegg til staten.
Bjørn Axel Gran ny direktør for IFEs forskningsvirksomhet i Halden28.6.2024 11:00:37 CEST | Pressemelding
IFE har ansatt Bjørn Axel Gran som divisjonsdirektør for IFEs forskningsvirksomhet i Halden. Bjørn Axel har tidligere vært forskningsdirektør i IFE, og vært konstituert i stillingen siden mars måned.
Samler verdensledende eksperter til atomkonferanse i Loen28.5.2024 11:51:35 CEST | Pressemelding
Haldenprosjektet er Norges største og mest internasjonale forskningsprosjekt, og også ett av verdens lengst pågående forskningsprosjekter. Institutt for Energiteknikk (IFE) samler nå alle medlemslandene til en stor konferanse i Loen.
IFE inn i europeisk atomforskningssamarbeid på små modulære reaktorer (SMRer)2.5.2024 15:46:59 CEST | Pressemelding
IFE er nå medlem i European Industrial SMR Alliance. Deltagelsen i det europeiske forskningssamarbeidet forsterker IFEs posisjon innenfor forskning på kjernekraft og atomenergi.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom