Flere varmerekorder over tropene enn i Arktis
Selv om arktiske områder varmes opp raskest i verden, rammes tropiske strøk mest av ekstremværhendelser.
– Det var en overraskende oppdagelse at det har blitt satt varmerekorder mye oftere over tropiske havområder enn over Arktis, til tross for at Arktis opplever raskere oppvarming, sier klimaforsker Rasmus Benestad, en av forskerne bak studien.
Kontinuerlig påfyll av varme gir flere rekorder
Tropene er de områdene av jorda som ligger rett nord og sør for ekvator. Nesten 40 prosent av jordens overflate er definert som tropisk. Og nesten halvparten av verdens befolkning bor i disse områdene.
Temperaturen i tropene har økt jevnt og med mindre svingninger fra år til år sammenlignet med for eksempel Arktis. Kontinuerlig påfyll av varme i tropiske strøk har gitt mange flere temperaturrekorder.
– Det har en konsekvens for både tropiske orkaner og korallrev, som er spesielt sårbare for langvarig varmeeksponering, sier Benestad.
Studien er publisert i det anerkjente tidsskriftet Science Advances.
Et klarere bilde av klodens tilstand
Mens tidligere klimastudier har fokusert på gjennomsnittlig temperaturøkning, har denne nye forskningen brukt en annen type statistikk som gir et klarere bilde av endringer i ekstremvær.
– Vi fant at det er stadig flere deler av jordas overflate som daglig opplever temperaturer over 30 eller 40 grader, eller ekstreme nedbørmengder på over 50 millimeter per døgn.
Ekstremvær blir mer vanlig
Ekstreme værhendelser oppstår ofte tilfeldig ulike steder på kloden. Før manglet det en oversikt over hvor utbredt de ekstreme hendelsene har vært fordi forskerne så på målinger fra utvalgte steder.
– Først etter at vi fikk lange målinger fra satellitter som skanner hele kloden, kunne vi få et sant globalt bilde av klimaet – og samtidig bedre globale værvarslingsmodeller, forklarer Benestad.
En del av forklaringen på hvorfor ekstremvær blir mer vanlig, er endringer i vannets globale kretsløp. Når verden stadig blir varmere, øker nedbørmengden. Den klumper seg sammen og fordeler seg over mindre områder.
– Men ved å se på hvor stor del av jordas overflate som har ekstrem varme og ekstrem nedbør, får vi et bedre bilde av utviklingen.
Resultatene gir et tydeligere bevis om at været på jorden har blitt mer ekstremt siden 1950-tallet.
– Endringene i både ekstreme temperaturer og nedbør, samt vannets globale kretsløp, er en konsekvens av en forsterket drivhuseffekt på grunn av økte mengder med klimagasser i atmosfæren, sier Benestad.
Nøkkelord
Kontakter
Kommunikasjonsavdelingen:
kommunikasjon@met.no
Rasmus BenestadKlimaforskerMeteorologisk instiutt
Kan nås i arbeidstiden 0800-1600.
Kristin Rosnes HolteSenior kommunikasjonsrådgiverKommunikasjonsavdelingen
Tel:99548641kristinh@met.noBilder
Lenker
Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Er du lei av hålke og sørpe?16.1.2025 13:07:43 CET | Pressemelding
Isglatte veier, vanskelige kjøreforhold og brodder på skoene. Det har blitt mer hålkeføre de siste tiårene, og store deler av Norge vil få enda mer.
Det vil regne mye mer på Vestlandet i fremtiden13.1.2025 15:12:41 CET | Pressemelding
Deler av Vestlandet forbereder seg nå på væromslag. Flere steder er det varslet fra 60 til 90 millimeter regn i løpet av 24 timer. Ny forskning viser at vestkysten av Norge kan forvente flere dager med mye regn. Hvor stor økningen blir er avhengig av hvor mye klimagasser vi slipper ut.
Havet “kokte” i 20248.1.2025 10:01:00 CET | Pressemelding
Fjoråret passerte for første gang 1,5 grader over det førindustrielle gjennomsnittet. Havet bidro sterkt til denne rekorden. Og når havet “koker”, påvirker dette også mange andre prosesser.
Været i Norge i 20248.1.2025 10:00:00 CET | Pressemelding
For landet sett under ett ble året det tredje varmeste og tredje våteste vi noen gang har registrert. I Nord-Norge ble året det varmeste.
Desember var mild og våt2.1.2025 15:19:50 CET | Pressemelding
Desember endte 1,7 grader over normalen og var i gjennomsnitt 30 prosent våtere. Samtidig fikk vi ny norgesrekord for maksimumstemperatur.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom