Manglende støtte kan gi økt psykefravær
Kun 1 av 5 norske arbeidstakere får god støtte fra lederen sin ved psykiske helseutfordringer. Halvparten får ingen støtte. Det avslører en nordisk undersøkelse fra forsikringsselskapet If, som mener konsekvensen kan bli mer langvarig psykefravær.
– Det er positivt at flere får god støtte fra arbeidsgiver ved psykiske helseutfordringer. Men flere ønsker mer støtte enn de får, og mange får ikke støtte i det hele tatt. Det kan øke risikoen for langvarig sykefravær, sier Thomas Tobro Wøien, arbeidspsykolog i forsikringsselskapet If.
Bare 22 prosent av norske arbeidstakere er fornøyd med støtten de fikk fra arbeidsgiver forrige gang de hadde psykiske utfordringer som påvirket arbeidsevnen. 15 prosent ønsker mer støtte enn det de får. 25 prosent får ingen støtte fra arbeidsgiver i det hele tatt, selv om de ønsker det. 26 prosent får ingen støtte, men oppgir at de heller ikke ønsker det.
Det viser forsikringsselskapet Ifs nordiske helseundersøkelse, gjennomført av Kantar, med over 4 000 respondenter i Norge, Sverige, Danmark og Finland.
100% psykefravær kan være farlig
NAVs siste sykefraværsstatistikk viser at 1 av 4 sykefraværsdager i Norge skyldes psykiske lidelser, som er sykefraværsårsaken som øker mest. Bare i 2. kvartal i år utgjør det over 2,2 millioner tapte dagsverk. Ifs arbeidspsykolog Thomas Tobro Wøien er bekymret over utviklingen.
– Vi er mest bekymret over at økningen er størst for sykefravær med lettere psykiske lidelser, symptomer og plager. I slike tilfeller anbefales vanligvis ikke full sykemelding. Gradert sykemelding er ofte et bedre alternativ, for å unngå nye barrierer for å komme tilbake i jobb. Å jobbe gir en opplevelse av mestring, fellesskap og anerkjennelse, og hjelper deg å holde en struktur i hverdagen. Full sykemelding kan forverre plagene, mens gradert sykemelding kan bidra til raskere bedring, sier Tobro Wøien.
Trygge ledere gir bedre støtte
Arbeidsgiverne har ansvar for forebygging av helseproblemer, og for oppfølging av sykemeldte. Potensialet for å redusere psykefraværet er stort, med små grep fra lederne, mener Tobro Wøien.
– Vi ser en liten økning i at flere søker hjelp fra lederen sin hvis de har det vanskelig, som er positivt. Hvis det skal føles trygt å be om hjelp, må lederne si tydelig at de ansatte gjerne må komme til dem dersom noe er vanskelig, at de vil gjøre det de kan for å støtte og tilrettelegge. Samtidig er det viktig å gjøre lederne trygge på hvordan de skal ta imot dem som strever på en god måte, sier arbeidspsykolog Tobro Wøien, som bidrar med følgende råd:
7 råd til ledere med ansatte som sliter psykisk
- Vær et medmenneske, ikke en behandler. Når du skal ta initiativ til en samtale med en ansatt som strever, er utgangspunktet at dere skal ha en god samtale. Profesjonell hjelp må den ansatte få fra andre. Det er ikke din oppgave.
- Skap trygge rammer for samtalen. Fortell hvorfor du ønsker en samtale på forhånd, og gjennomfør den på en tid og et sted der dere kan være i fred og ro.
- Lytt før du gir råd. Du trenger ikke å ha alle svarene med en gang. Det viktigste er først å få en oversikt over utfordringer og muligheter, og invitere til åpenhet. Vær en god lytter.
- Hold fokus på det som er relevant for jobben. Hvis problemene er knyttet til privatlivet, er det nok å si at du forstår at det kan være en belastning.
- Vær tydelig på at medarbeideren er ønsket. Vær tydelig på at du gjerne vil ha medarbeideren i arbeid, og at du vil gjøre det du kan for å bistå. Vær gjerne raus med tilrettelegging i starten, så medarbeider opplever seg sett og forstått – og får tillit til deg som leder. Det skaper trygghet, og gir styrke til å mestre arbeidsdagene.
- Planlegg tilrettelegging sammen. Spør medarbeideren hvilke arbeidsoppgaver som er overkommelige, og hvilke det er motiverende å beholde. Hvis dere planlegger tilrettelegging sammen, sikrer du at medarbeider er involvert og mest mulig motivert.
- Gjør så godt du kan. Mange ledere er bekymret for om de tar godt nok vare på medarbeidere som sliter. Om du gjør så godt du kan, er det sannsynligvis godt nok. Vær åpen, og still gjerne spørsmål som «Hva skal til for at jeg skal være den beste lederen for deg fremover?». Det ligger mye god verdi i å hjelpe hverandre.
Kilde: Arbeidspsykolog Thomas Tobro Wøien, If
Nøkkeltall fra Ifs nordiske helseundersøkelse
- 45 prosent av norske arbeidstakere opplever stress som påvirker deres arbeidsevne.
- 22 prosent fikk god støtte fra arbeidsgiver forrige gang de hadde psykiske utfordringer som påvirket arbeidsevnen.
- 15 prosent ønsket mer støtte enn det de fikk.
- 25 prosent fikk ingen støtte fra arbeidsgiver i det hele tatt, selv om de ønsket det.
- 26 prosent fikk ingen støtte, men ønsket det heller ikke.
Nøkkelord
Kontakter
Ellen PaulsenNordisk skadeforebygger
Tel:+47 900 36 010ellen.paulsen@if.noBilder
Lenker
Om If
If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper også bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle få en skade. Takket være våre 7 900 dyktige medarbeidere kan 3,7 millioner kunder i Norden og Baltikum føle seg trygge på at de vil få den hjelpen de trenger - hvis noe skulle skje.
Følg pressemeldinger fra If
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra If på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra If
Én type sjåfører bør passe på ekstra på glatta7.1.2025 10:45:48 CET | Pressemelding
Tyngre biler trenger flere meter å bremse på. Nyblivne bileiere kan få seg en sjokkartet overraskelse når det er glatt.
Nå kan det bli kritisk mye snø på takene6.1.2025 08:45:27 CET | Pressemelding
De neste dagene er det meldt snøfall med flere titall centimeter snø enkelte steder. For mye snø på hus- og hyttetak kan skade konstruksjonen, advarer If.
Dette lager nabokrangler om vinteren2.1.2025 09:23:02 CET | Pressemelding
Snøfresing over på naboens tomt skaper isfronter. Nabokonflikter er ofte knyttet til årstidenes gang, ifølge forsikringsselskapet If.
If advarer om svindelforsøk: Ikke gi fra deg opplysninger3.12.2024 11:03:19 CET | Pressemelding
Forsikringsselskapet If advarer nå mot utspekulert svindel i selskapets navn. Falske e-poster ber om kontoopplysninger.
Størknet viftefett er brannfelle28.11.2024 07:30:21 CET | Pressemelding
Kjøkkenvifter fulle av fett og smuss kan føre til storbrann. Hittil i år har brannvesenet her i landet rykket ut til 1481 branner eller branntilløp knyttet til komfyren.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom