Næringsministeren vil øke reiselivseksporten
I dag lanserer næringsministeren eksportsatsingen for reiseliv. Regjeringen setter av 14 millioner kroner til satsingen og legger opp til at satsingen videreføres i to år til. Satsingen skal gjøre reiselivsnæringen enda bedre rustet til å lykkes i det internasjonale markedet. Målrettede tiltak skal bidra til flere helårige arbeidsplasser og en mer bærekraftig næring.
– Reiselivsmarkedet er stort internasjonalt. Folk er glad i å reise, og etterspørselen etter bærekraftige reisemål og unike opplevelser øker. Den norske reiselivsnæringen har et stort potensial. Vi har dyktige, fremoverlente reiselivsaktører, og regjeringen vil spille på lag med næringen for å øke reiselivseksporten, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).
Reiselivsnæringen er Norges femte største eksportnæring. For 2019 var det samlede eksportbidraget fra reiselivsaktiviteten 59 milliarder kroner.
- – Vi må få på plass en helhetlig reiselivspolitikk. Dette krever også et godt samspill mellom reiselivsnæringen og offentlig sektor. Eksportsatsingen som jeg presenterer i dag er en del av dette. Det er viktig for å sikre en bærekraftig vekst i næringen, både økonomisk, miljømessig og sosialt, sier næringsminister Myrseth.
I 2025 foreslår regjeringen 205 mill. kroner til Innovasjon Norges arbeid med å legge til rette for utvikling i reiselivsnæringen og markedsføre Norge som reisemål. Innovasjon Norge vil nå i tillegg få ansvar for eksportsatsingen på reiseliv, som skal være en treårig satsing.
Tre målrettede tiltak som skal øke eksportsatsingen på reiseliv ytterligere:
1. Målrettet satsing på markedsføring: større synlighet for reiselivsnæringen skal bidra til å skape reiselyst til Norge i utvalgte segmenter og markeder. Det blir satt av 10 millioner kroner og det planlegges for en videreføring i to år, og det vil kreve 50 pst. medfinansiering fra næringslivet.
2. Økt samspill med næringen og måling av markedsarbeidet: næringen har ønsket mer påvirkning på markedsarbeidet. Eksportsatsingen følger opp dette ved at reiselivsnæringen, sammen med Innovasjon Norge, skal bestemme hvilke segmenter og markeder som skal treffes av den målrettede satsingen på markedsføring. Ved å kartlegge og evaluere hvilken effekt dette har vil det gi nyttig kunnskap om hvordan denne samarbeidsmodellen fungerer.
3. Et eget Global Growth-program for reiselivsnæringen: reiselivsnæringen får en egen plass i eksportprogrammet Global Growth, som ligger under Innovasjon Norge. Dette skal bidra til at reiselivsnæringen lykkes i nye markeder, eller øker salget i markeder der de allerede er posisjonert. Det blir satt av 4 millioner kroner, og det planlegges for en videreføring i to år.Næringslivet må selv bidra gjennom en deltakeravgift til programmet.
Fakta: Om Hele Norge eksporterer
Hele Norge eksporterer er regjeringens eksportreform som ble lansert i mars 2022. Formålet med reformen er å bidra til å nå Hurdalsplattformens mål om å øke norsk eksport utenom olje og gass med 50 % innen 2030. Som en del av reformen er Nasjonalt eksportråd etablert for å gi råd til regjeringen råd om større eksportfremmesatsinger.
Nasjonalt eksportråd gir råd og innspill til næringsministeren og utformer forslag til større strategiske eksportsatsinger. Rådet består av representanter fra næringslivet og partene i arbeidslivet.
- Reiseliv blir den femte nasjonale eksportsatsingen, etter råd fra Nasjonalt eksportråd.
- Så langt er fire nasjonale eksportsatsinger igangsatt på næringene havvind, maritim eksport, helse og vareproduksjon og design.
- Innovasjon Norge er ansvarlig for gjennomføringen av satsningene.
Kontakter
Sandra GodtlibsenKommunikasjonsrådgiver
Tel:48246740sandra.godtlibsen@nfd.dep.noOm oss
Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.
Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no
Du kan følgje NFD på LinkedIn og Flickr, og regjeringa på X/Twitter og Facebook
Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Rapporteringskrav for den minste fiskeflåten utsettes til 20266.12.2024 11:48:16 CET | Pressemelding
Nærings- og fiskeridepartementet har besluttet å utsette innføringen av krav om elektronisk rapportering av fangst og posisjon for fiskefartøy mellom 8 og 10 meter til 1. januar 2026.
Nytt klimasamarbeid mellom staten, den maritime næringen og fiskerinæringen5.12.2024 08:23:57 CET | Pressemelding
Forhandlingene om et maritimt klimapartnerskap mellom regjeringen og organisasjoner i maritim næring og fiskerinæringen er signert. Med dette ønsker regjeringen å få fart på den grønne omstillingen og bidra til å nå Norges klimamål, samtidig som næringslivets konkurranseevne opprettholdes.
Vurdering av lakseluspåvirkning i produksjonsområdene i 20245.12.2024 07:18:34 CET | Pressemelding
De fleste områdene langs kysten har høyere påvirkning fra lakselus på villfisk enn ønskelig. Det viser ekspertenes rapport fra produksjonsområdene i 2024.
Hysefisket gjenåpnes for fartøy over 11 meter4.12.2024 16:01:40 CET | Pressemelding
Nærings- og fiskeridepartementet har i dag besluttet å gjenåpne fisket etter hyse for fartøy med hjemmelslengde på eller over 11 meter med et maksimalkvotetillegg.
Presseinvitasjon: Signering av maritimt klimapartnerskap3.12.2024 20:15:18 CET | Presseinvitasjon
Forhandlingene mellom regjeringen, den maritime næringen og fiskerinæringen om et klimapartnerskap er i boks. Målet er å få fart på den grønne omstillingen og bidra til å nå Norges klimamål, samtidig som næringslivets konkurranseevne opprettholdes.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom