Peisaske kan brenne ned huset
Feil bruk av peisen fører til husbranner år etter år. Den vanligste tabben er feil håndtering av asken.
– Vi er på vei inn i sesongen der det starter flest husbranner. Nå som det blir kaldere ute fyrer flere opp i peisen sin og da ser vi også at flere hus brenner. Én av de vanligste feilene vi ser, er at folk kaster asken fra peisen mens glørne fremdeles er varme og de starter branner, forteller skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.
Forrige vinter registrerte Fremtind 108 branner som startet fra vedfyring eller feil behandling av aske. I januar i år var det hele 44 brannskader fra vedfyring, trolig fordi det var en spesielt kald måned.
– Asken kan inneholde glør i opptil 48 timer. Aske i plastposer eller lignende på utsiden av boligen, starter hvert år boligbranner som følge av at asken setter fyr på underlaget og husveggen den er lagt inntil, forteller Sigurd Folgerø Dalen, som er kommunikasjonssjef i Brann- og redningsetaten i Oslo kommune.
Ikke kast asken i plastpose
– Du bør hente ut asken med en metallspade og legge den i en brannsikker beholder der glørne ikke kan sette fyr på noe, anbefaler Hofstad-Nielsen.
Alt for mange legger asken rett i en plastpose og setter den utenfor døren. Da kan glørne sette fyr på underlaget eller husveggen.
48 timer etter ilden har gått ut kan du kaste asken i restavfallet. Hvis du må kaste den før det, må du fukte asken grundig før den går i restavfallet, slik at glørne som kan være igjen slukker.
Slik kaster du asken trygt:
- Bruk en metallspade til å hente ut asken fra ovnen når den har blitt kald
- Ha asken i en brannsikker beholder, for eksempel en metallbøtte
- Etter 48 timer kan du kaste asken i restavfallet
- Fukt asken grundig om du må kaste den før det har gått 48 timer
Du kan bruke asken
Dalen tipser også om at du kan bruke asken hvis du kun har fyrt med ren ved. Den trenger ikke å gå i restavfallet. Den kan for eksempel brukes til gjødsel, snøsmelting, å bekjempe fukt eller til rengjøring av glass og metall.
Nøkkelord
Kontakter
Therese Hofstad-NielsenSkadeforebygger i Fremtind
Tel:928 58 599therese.nielsen@fremtind.noDaniel KjelbyKommunikasjonsrådgiver i Fremtind
Tel:970 44 702daniel.kjelby@fremtind.noBilder
Om Fremtind
Fremtind – størst på forsikring i bank
Vi er eid av SpareBank 1 Gruppen, DNB og Eika-Gruppen, og er et av Norges største forsikringsselskap.
Vår oppgave er å hjelpe og motivere deg til å ta vare på deg selv, tingene dine og de du er glad i, og vi skal være der når det trengs. Vi jobber med å finne nye og smarte løsninger, som gjør hverdagen din enklere og tryggere.
AutoSync er et datterselskap av Fremtind. De utsteder bombrikker til kjøretøy og krever inn penger for bompasseringen. Ønsker du å komme i kontakt med Autosync, finner du kontaktinformasjon her.
Følg pressemeldinger fra Fremtind
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fremtind på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Fremtind
De yngste venter lengst på psykisk helsehjelp27.11.2024 07:45:00 CET | Pressemelding
Det er de yngste som har hatt størst behov for profesjonell hjelp i forbindelse med psykiske problemer siste to år, viser en landsdekkende undersøkelse. Den samme aldersgruppen har hatt lengst ventetid for hjelp.
Første snøfall ga dobling av bilskader i fjor – ber bilistene kjøre etter forholdene22.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Nå er det meldt om snøbyger flere steder i landet, og da er det viktig å kjøre pent. I fjor fikk Fremtind meldt dobbelt så mange bilskader som normalt da årets første snøfall skapte kaos.
Advarer mot nordmenns sparegrep18.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Nordmenn er forberedt på flere sparetiltak denne vinteren, som følge av strammere økonomi. Det viser en landsdekkende undersøkelse. Noen grep kan koste mer enn de smaker, advarer skadeforebygger.
Oppfordrer hele Norge til å sikre seg mot vannskader i dag1.11.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Mange nordmenn aner ikke hvor hovedstoppekranen er, og flertallet glemmer å skru den av før de reiser bort. – Det blir bare våtere og villere vær fremover. Vi må bli enda bedre på å forebygge vannskader, så i dag ber vi hele Norge om å “vannsikre seg”, sier skadeforebygger.
Nå blir det vått: Ber huseiere forberede seg29.10.2024 13:58:41 CET | Pressemelding
Huseiere i utsatte områder oppfordres til å forberede seg på flom og store vannmengder de neste dagene. – Det er ennå tid til å gjøre skadeforebyggende grep, sier skadeforebygger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom