Grått areal langs E18 skal gi soldrevne lastebiler
Statens vegvesen og Hafslund skal utforske om solcelleanlegg langs norske veger kan bidra til utslippsfri tungtransport.

Sandefjord blir vertskap for det første prosjektet i sitt slag i Norge, som etter planen skal være i drift til sommeren.
Grått blir grønt
Solcelleanlegget skal bygges på såkalt «gråareal» ved E18 ved Stokke i Vestfold. Ved å utnytte dette arealet produseres fornybar energi uten nye inngrep i naturen. Solkraften skal brukes til ladestasjon for tungbiler, og blir landet første solcelleanlegg langs veg.
– Vårt mål er å sikre samfunnet nok kraft på en mest mulig skånsom måte for naturen. Å bygge solkraft langs veger vil være en effektiv og bærekraftig bruk av arealer, men det er foreløpig uprøvd i Norge. Erfaringer fra dette prosjektet vil derfor bli viktig for fremtidig utvikling av fornybar kraft på gråarealer, sier senior prosjektutvikler Knut Bråten i Hafslund.
Solcelleanlegget vil ha en årlig produksjon på rundt 500 MWh, som tilsvarer 3 000 ladeøkter per år.
Sandefjord kommune har vært viktig for tilretteleggingen, og har nettopp vedtatt arealplanen for det 5,5 mål store kraftområdet.
Krafttak for tungbiler
Ladestasjonen blir en del av døgnhvileplassen som er bygd ut av Furulund kro, og det er ladeselskapet Fastcharge som skal bygge og drifte ladeanlegget.
Fastcharge, som eies av Hafslund og Obligo, bygger et landsomfattende ladenettverk for tungbiler. Den første ladestasjonen på Alnabru i Oslo åpnet tidligere i år, og flere stasjoner er under utvikling, inkludert en på Ramsum som åpner snart. Deretter følger Rudshøgda, som skal stå ferdig i 2024, og oppstarten for bygging ved Furulund kro. Fastcharge har et ambisiøst byggeprogram for 2025 med mål om å tilby lading på en rekke lokasjoner i Sør-Norge.
Utfordrende drift
Avdelingsdirektør Tore Jan Hansen i Statens vegvesen understreker at dette er et pilotprosjekt, og det viktigste er å vinne erfaringer for å kunne bidra best mulig til det grønne skiftet.
– Det vil være en del utfordringer med å ha et solcelleanlegg like ved en høytrafikkert veg, blant annet knyttet til brøyting og salting. Nå skal vi teste dette i praksis. Hva vi lærer, er viktigere enn antall kilowatt vi produserer. Målet er at dette prosjektet kan vise veg for lignende anlegg langs riksveger andre steder i landet, sier Tore Jan Hansen.
Han understreker at strømmen som produseres skal brukes til vegformål. Statens vegvesen krever av sine entreprenører at driften av riksvegene i størst mulig grad skal skje med lavutslipps kjøretøy og maskiner, men ladekapasiteten er begrenset.
Statens vegvesen har også planer for å utnytte solkraft på E18 Vestkorridoren i Bærum. Her planlegges solceller på støyskjermer som skal forsyne inngangspartiet til Høviktunnelen. Men dette prosjektet ligger noen år fram i tid.
Kontakter
Jonas Duckert BangsundKommunikasjonssjef for sol- og vindkraft
Tel:92646161jonas.bangsund@hafslundeco.noBilder

Om Hafslund
Vi jobber "For en verden i balanse, med fornybart"
I Hafslund går vi på jobb hver dag for å sikre at Norge har tilgang på ren, fornybar energi – og dette er noe vi har gjort i hele 130 år. Hvert år produserer vi 21 TWh vannkraft fra våre anlegg, eller sagt med andre ord, vi forsyner over 2,6 millioner innbyggere med strøm. I tillegg leverer vi 1,9 TWh fjernvarme til 400 000 mennesker og bedrifter i Oslo og har 900 000 nettkunder gjennom eierskapet i Elvia.
Følg pressemeldinger fra Hafslund
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Hafslund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Hafslund
Hafslund Celsio med verdens første salg av karbonfjerning fra avfallsforbrenning1.4.2025 14:15:09 CEST | Pressemelding
Hafslund Celsio har inngått en avtale med kjøpergruppen Frontier om forhåndskjøp av karbonfjerning fra Oslo CCS. Denne avtalen var en viktig del av grunnlaget for at Hafslund Celsio tidligere i år kunne ta investeringsbeslutningen for karbonfangstprosjektet i Oslo. Selskapene i Frontier vil betale USD 31,6 millioner[1] for totalt 100 000 tonn karbonfjerning i årene 2029 og 2030. Den bilaterale avtalen mellom Frontiers kjøpegruppe og Hafslund Celsio er den første kjente avtalen om karbonfjerning fra avfallsforbrenning.
Hafslund Celsio enters the world’s first carbon removal offtake agreement for waste-to-energy CCS retrofit1.4.2025 14:15:09 CEST | Press release
Hafslund Celsio has entered agreements with Frontier buyers for the pre-purchase of carbon removal from the Oslo CCS project. These agreements were a key factor in Hafslund Celsio's investment decision for the carbon capture project in Oslo earlier this year. The Frontier members will pay USD 31.6 million[1] for a total of 100,000 tonnes of carbon removal in 2029 and 2030.
Her fraktes 37 tonn med elektrisk lastebil13.3.2025 16:34:52 CET | Pressemelding
Den 37 tonn tunge transporten med nytt løpehjul og deler til Faslefoss kraftverk er fraktet med elektrisk lastebil fra Finland til Valdres og ankom anlegget i dag. Det er første gang i Norge at tunge kraftverkskomponenter fraktes elektrisk.
Foreløpig årsregnskap 2024: God drift og rekordhøy produksjon ga et solid årsresultat27.2.2025 14:33:55 CET | Pressemelding
God drift og rekordhøy kraftproduksjon på 19,7 TWh ga Hafslund et solid resultat i 2024. Årsresultat etter skatt endte på 3 757 millioner kroner.
Hafslund har fått nødvendig dispensasjon for å bygge dam med vei4.2.2025 13:30:00 CET | Pressemelding
NVE har gitt Hafslund nødvendig dispensasjon for å gjenoppbygge dammen ved Braskereidfoss kraftverk med vei.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom