Helse Sør-Øst RHF

Fra grå til lys november - Helse Sør-Øst vil redusere ventetiden for øyebehandling

Del

Arbeidet med Ventetidsløftet har identifisert katarakt (grå stær) som et område der det er mange ventende pasienter og lange ventetider. I dag står 5000 pasienter på venteliste i regionen, og ventetiden for avviklede pasienter (pasienter som har fått sin helsehjelp påstartet) hittil i 2024 er 197 dager. For å få ned ventetidene på dette området har Helse Sør-Øst satt i gang aksjonen Lys november.  

Kataraktoperasjon ved Oslo universitetssykehus
Kataraktoperasjon ved Oslo universitetssykehus

-Vi vil i denne kampanjen legge til rette for å få operert så mange som mulig av pasientene på venteliste i helseforetakene, sier administrerende direktør Terje Rootwelt. Tiltakene retter seg både mot helseforetak og avtalespesialister, og den økte aktiviteten skal komme i tillegg til ordinær drift. Målet er å operere minst 1000 pasienter ekstra i løpet av november. De ekstra pasientene skal komme fra sykehusenes ventelister, og pasientene som har ventet lengst skal prioriteres.

Betanien Hospital er en viktig samarbeidspartner, og har fått klarsignal til å øke antall kataraktoperasjoner fra 1150 til 1600. Allerede i 2024 vil de operere 250 flere enn tidligere planlagt.

 

Kapasitetsutfordring

Sykehusene i Helse Sør-Øst har utfordringer med kapasiteten for ulike typer øyebehandling. Nå blir det gjennomført en rekke tiltak som reduserer ventelistene. Ikke minst øker man bruken av private avtalespesialister.

I samråd med helseforetakene har man funnet frem til tiltak for å øke kapasiteten. Noen av disse er under gjennomføring, andre vil få effekt utover i 2025.

-Vårt oppdrag er klart – vi skal få ned ventetidene, og dette er en stor pasientgruppe der det er viktig å ta tak, sier Terje Rootwelt. Nå skal vi utnytte kapasiteten ved sykehusene maksimalt – og kjøpe tjenester fra de som kan bistå.

Arbeidsfordeling internt

Nå er man i gang med å se på arbeidsfordelingen mellom yrkesgruppene i sykehusene. I tillegg til øyeleger har vi øyesykepleiere, operasjonssykepleiere, optikere, ortoptister og helsesekretærer. Dette skjer internt på hver avdeling – men det er selvfølgelig viktig med erfaringsutveksling mellom sykehusene. Helse Sør-Øst RHF vil også legge til rette for frivillig, tidsbegrenset merarbeid for helseforetakenes personell, som for eksempel kvelds- eller helgeoperasjoner. Det vil ytes ekstra finansiering for denne aktiviteten.

 

Økt bruk av avtalespesialister og private leverandører

Helse Sør-Øst er i ferd med å utlyse en rekke nye avtalehjemler innen øyeområdet. Her har det vært en dialog med helseforetakene om lokalisering av disse, slik at man får til en best mulig kapasitet i hele regionen.

Allerede nå i høst øker antall kataraktoperasjoner i avtalepraksis. Det betyr at man er i ferd med å tildele kvoter til noen av hjemlene som ikke har det i dag, men som er besatt av øyelege med kompetanse innen kataraktkirurgi.

Det er i tillegg besluttet å gjøre anskaffelser av enkelte typer øyekirurgiske inngrep fra private leverandører. Dette er operasjoner som er egnet for anskaffelse fra private ettersom pasientene ikke trenger langtidsoppfølging.

Om Helse Sør-Øst

Helse Sør-Øst RHF (regionalt helseforetak) er en av fire regionale helseforetak i Norge, og eier av de 11 statlige helseforetakene i regionen.

Helse Sør-Øst RHF sørger for spesialisthelsetjenester til 3,1 millioner mennesker i fylkene Agder, Akershus, Buskerud, Oslo, Innlandet, Vestfold, Telemark og Østfold. Det arbeider tilsammen 81.000 medarbeidere i helseforetakene/sykehusene.

Følg pressemeldinger fra Helse Sør-Øst RHF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Helse Sør-Øst RHF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Helse Sør-Øst RHF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye