Landbruksdirektoratet

Kunstig intelligens testet i skogforvaltningen

Del

Landbruksdirektoratet har testet bruk av droner og kunstig intelligens i årets resultatkartlegging av skog. Teknologien viser potensiale både til å effektivisere forvaltningen og gjøre ting smartere, men trenger tilpasninger.

Hogstflate med plantedeteksjon
Hogstflate med plantedeteksjon Landbruksdirektoratet

Test av droneteknologien har skjedd gjennom SmartForest-prosjektet - et åtteårig forskningsprosjekt som startet i 2020. Målet er teste og ta i bruk ny teknologi som kan effektivisere skognæringen. Landbruksdirektoratet er partner.

–Vi kan allerede nå se for oss at teknologien har potensiale til både å effektivisere skogforvaltningen og bidra til nye måter å kartlegge skogen på, sier rådgiver Øyvind Hovde i Landbruksdirektoratet.

Kan droneteknologi erstatte manuell telling av planter

Hvert år oppsøker skogbruksansvarlige i kommunene ca. 1000 hogstfelt som er tre år gamle, der de blant annet registrerer hvor mange planter det finnes per dekar, basert på 50 m2 store prøveflater. Registreringene er nokså tidkrevende, og resultatet er avhengig av hvilket tidspunkt de blir foretatt på.

I årets Resultatkartlegging skog og miljø tok Landbruksdirektoratet i bruk droner. 30 flater ble valgt ut: 10 i Trøndelag, 10 i Åmot kommune i Innlandet og 10 i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus. Flatene lå i hovedsak i grandominert skog, de fleste med planter som har stått ute i tre vekstsesonger, men også noen felt hvor plantene kun har to vekstsesonger og naturlig foryngelse.

Foreløpige resultater viser potensiale, men belyser også noen utfordringer som må løses før teknologien kan brukes i skogkartleggingen.

  • Dronen var raskere enn manuell telling, mer enn halvert tidsbruk
  • Algoritmen oppdaget færre enn halvparten av plantene som den manuelle registreringen fant
  • Deteksjonsraten falt betydelig på eldre planter – ved to gamle planter fant algoritmen bare 14 prosent

Selv om dagens droner ikke direkte kan erstatte manuell telling i resultatkartleggingen og samtidig gi en effektiviseringsgevinst, ser Landbruksdirektoratet at det er potensiale i å utvikle algoritmen videre.

Flere bruksområder aktuelle i skogforvaltningen

Testen ble gjennomført spesifikt for å kartlegge skogplanting etter hogst, men teknologien har potensiale på flere andre oppgaver i skogforvaltningen.

–I resultatkartleggingen er det flere oppgaver som kan egne seg for bruk av drone. Man kartlegger blant annet sporskader, og ser etter kantsoner og livsløpstrær. Dette er noe en drone potensielt kan utføre. En bedre trent algoritme, og bedre kamera, vil også kunne bidra til at plantetellingen blir presis nok for resultatkartleggingen, sier Øyvind Hovde.

Bruk av droner har også en fordel ved at det gir helt dekkende oversikt over plantefelt, noe som kan åpne flere muligheter – for eksempel vurdering av plantetetthet og områder som trenger suppleringsplanting.

Dette er bare starten for KI i skogen

Direktoratet vil fortsette å teste og utvikle teknologien sammen med SmartForest-partnerne. Målet er å finne gode måter å bruke ny teknologi og kunstig intelligens i skogforvaltningen.

–Dette prosjektet viser at det offentlige er frampå og tester teknologien helt i startfasen. Gjennom Landbruksdirektoratets deltakelse bidrar vi også med data som kan brukes til å trene algoritmen, noe som er helt avgjørende for resultater og utvikling videre, sier rådgiver Øyvind Hovde.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Hogstflate med plantedeteksjon
Hogstflate med plantedeteksjon
Landbruksdirektoratet
Last ned bilde
Hogstflate uten plantedeteksjon
Hogstflate uten plantedeteksjon
Landbruksdirektoratet
Last ned bilde

Om oss

Landbruksdirektoratet gir faglige råd, iverksetter landbrukspolitikken og legger til rette for landbruket og matindustrien.

Følg pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruksdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye