Rekordår for sjømatnæringen – Vestland og Nordland topper lista
Fjoråret ble et rekordår for norsk sjømatnæring. De totale verdiskapingene og ringvirkningene var på 139 milliarder kroner. Vestland og Nordland sto for totalt 49 av de milliardene, tett fulgt av Møre og Romsdal og Trøndelag.
96.000 mennesker er direkte og indirekte sysselsatte i fiskeri og havbruk noe som betyr arbeidsplasser og vekst over hele landet – fra små kystkommuner til storbyer som Oslo. Det viser en fersk rapport utarbeidet av Nofima.
-Sjømatnæringen har alltid vært viktig for Norge, og de siste årene har betydningen økt. Næringen leverte solide resultater i fjor, sier forsker Audun Iversen, prosjektleder for rapporten «Sjømatnæringens ringvirkninger 2023».
Syv dominerende
Det er syv fylker som dominerer næringen: Vestland, Nordland, Trøndelag, Møre og Romsdal, Troms, Finnmark og Rogaland står for 85 % av verdiskapingen og ringvirkningene.
Hovedstaden kommer godt ut også denne gangen. Oslo har over 3,1 milliarder i verdiskaping hvor ringvirkningen utgjør nesten 2,6 milliarder. Det skyldes at mange selskap som leverer tjenester til næringen slik som finans, forsikring, advokattjenester og annet har kontoradresse Oslo.
Havbruk størst
Havbruksnæringen er den ubestridte storkaren i norsk sjømatindustri, og står for over halvparten av den totale verdiskapingen. Dette tilsvarer 74 milliarder kroner inkludert ringvirkninger. Havbruket alene skaper direkte arbeidsplasser for 41.600 mennesker, og sysselsetter ytterligere 54.000 arbeidsplasser hos leverandører, underleverandører og serviceselskaper.
Fiskeriene bidro med 22 milliarder i verdiskaping. I tillegg kommer fiskeindustrien og leverandørene.
-Vi ser at sjømatnæringen er en distriktsnæring, med stor aktivitet langs hele kysten. Samtidig skaper næringen ringvirkninger i hele landet, gjennom leverandører og underleverandører, sier Iversen.
På oppdrag fra FHF (Fiskeri og havbruksnæringens forskningsfinansiering) har det i 20 år blitt utarbeidet rapporter som viser næringens verdiskaping og ringvirkninger. Ettersom fjoråret ble et rekordår for norsk sjømateksport kommer det ikke som noen overraskelse at verdiskapingen og ringvirkningene også ble tidens beste.
Verdifulle arbeidsplasser
Verdiskapingen per ansatt i sjømatnæringens kjernevirksomhet var på 1,89 millioner kroner i 2023. Det synliggjør hvilke verdier hver enkelt arbeidsplass skaper for samfunnet rundt seg. I havbruk er verdiskapingen spesielt høy. Her er tallet hele 2,69 millioner kroner per ansatt.
Næringen er en betydelig bidragsyter til statskassen. Utelukkes oljeindustrien bidrar sjømatnæringen med 10,5 prosent av statens skatteinntekter fra næringslivet. I kroner utgjør dette 40,7 milliarder kroner. I tillegg kommer inntekter til kommuner og fylkeskommuner gjennom Havbruksfondet.
Om noen uker kommer Nofima med en detaljert rapport med status for fiskeindustrien i året som gikk. Her kan de utfordringene som denne delen av næringen opplever bli avdekket.
Like over nyttår kommer en annen detaljert rapporten - da om flåteleddet.
Begreper
- Verdiskaping: Verdiskaping (bruttoprodukt) er merverdien en bedrift skaper fra innkjøp av råvare til salg av ferdig produkt. Verdiskapingen består av lønn til ansatte, overskudd til eiere og skatt til myndighetene. Verdiskaping måles som driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) pluss lønnskostnader, og kan dermed ses som summen av avlønningen til kapital og avkastningen på arbeidskraft. En del av denne avkastningen vil tilfalle stat og kommuner som skatteinntekter.
- Netto verdiskaping: Verdiskaping fratrukket avskrivninger.
- Sysselsetting: Sysselsatte er summen av lønnstakere og selvstendig næringsdrivende, inkludert deltids- og sesongarbeidskraft.
- Årsverk: Et årsverk er arbeidet som utføres av en arbeidstaker i full stilling i løpet av et år
- Ringvirkninger: Ringvirkninger skapes gjennom næringens (kjernevirksomhetens) kjøp av varer og tjenester. Vi måler ringvirkninger som sysselsetting og verdiskaping hos leverandører og leverandørers leverandører og så videre (hos oss beregnet i 10 ledd).
Rapporten inkudert fylkesoversiktene er lastet opp som eget vedlegg.
Nøkkelord
Kontakter
Audun IversenForsker
Tel:+47 900 40 615audun.iversen@nofima.noBilder
Dokumenter
Lenker
Nofima er et næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Fiskevelferd i møte med ny teknologi: Invitasjon til dialogmøte4.11.2024 09:57:12 CET | Pressemelding
Er du opptatt av fiskevelferd og ny teknologi i oppdrettsnæringen? Da oppfordrer vi deg til å delta på dialogmøte 4. desember under Tekmar-konferansen.
Ny nettside samler matfaglig kompetanse for lokalmatprodusenter15.10.2024 12:59:19 CEST | Pressemelding
Kompetansenettverk lokalmat lanserer nå en ny felles nettside som skal gjøre det enklere for lokalmatprodusenter å finne relevant kunnskap og kurstilbud. Den nye nettsiden samler ressurser og informasjon fra alle de regionale kompetansenettverkene på ett sted.
Deep-sea mesopelagic fish offer health benefits2.10.2024 08:00:00 CEST | Press release
Researchers at Nofima, in collaboration with other European research institutions in Irland and Spain, have made new discoveries in the exploration of deep-sea fish. The study was recently published in a renowned scientific journal.
Dypvannsfisk har helsebringende effekter2.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Nye forskningsfunn viser at arter av dypvannsfisk som laksesild og lysprikkfisk, kan være en kilde til nye medisiner og helsebringende ingredienser. Disse lite utnyttede, lavtrofiske fiskeartene kan inneholde unike stoffer som kan være bra for helsen vår.
Søndag er den internasjonale dagen mot matsvinn27.9.2024 15:19:38 CEST | Pressemelding
29. september er den internasjonale dagen mot matsvinn. Denne dagen rettes søkelyset mot matsvinn, og understreker behovet for at vi alle bidrar til å redusere det. Her er noen gode tips for å unngå å kaste mat.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom