UiT-skip er viktig for Norge i Arktis, slår Stortinget fast
Stortinget er bekymret for at Norge vil mangle et skip for forskning og høyere utdanning i arktiske havområder når forsknings- og undervisningsskipet Helmer Hanssen legger til kai for siste gang.
Forskning og høyere utdanning er et av de viktigste områdene for norsk aktivitet og nærvær på Svalbard. Det slo regjeringen fast da den i juni la fram stortingsmeldingen om den norske forvaltningen av Svalbard. Nå har utenriks- og forsvarskomiteen behandlet denne meldingen.
Et stort flertall i komiteen presiserer at Norge trenger moderne og tilgjengelige fartøy for forskning og undervisning, og løfter fram UiT Norges arktiske universitet sitt skip FF Helmer Hanssen som en viktig ressurs for Norge i havområdene rundt Svalbard og i Barentshavet.
I en kommentar til saken sier utenriks- og forsvarskomiteen at FF Helmer Hanssen er i bruk til forskning og høyere utdanning i arktiske havområder omtrent 300 døgn i året, av både UiT og andre nasjonale og internasjonale forsknings- og forvaltningsinstitusjoner.
Bekymret
FF Helmer Hanssen ble bygd i 1988, og har senere blitt reparert og modernisert flere ganger. Nå har FF Helmer Hanssen passert sin forventede levetid med god margin, og rundt 2030 er det helt slutt. Det bekymrer Stortinget.
– Dette er en sak jeg har diskutert mye med UiT, og jeg er glad for at Stortinget nå er oppmerksom på at Norge snart vil mangle en viktig ressurs for forskning og høyere utdanning i arktiske havområder. Det finnes andre viktige forskningsskip i Norge, men ingen kan fylle FF Helmer Hanssens dobbeltrolle. I tillegg til å være et godt forskningsskip, er den et klasserom for 400 studenter hvert år. Her får en ny generasjon kunnskap som det rett og slett ikke er mulig å tilegne seg i et varmt auditorium på land. Dette må vi ta inn over oss, i en ny geopolitisk situasjon og en akselererende klima- og naturkrise, sier Nils-Ole Foshaug.
Han er stortingsrepresentant fra Troms (Ap) og sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité.
– Vi har en plan
Bekymret er også Jørgen Berge, dekan ved UiTs fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi.
– En nasjon som lever av og ved havet, trenger å utdanne flere som kan forvalte havet forsvarlig, sier Berge.
Han jobber derfor sammen med NTNU og Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) om et nytt fartøy, med arbeidstittelen flytende, arktisk campus.
– Denne planen tar høyde for at vi har hatt ikke én, men flere, teknologiske revolusjoner siden 1988. En ny flytende arktisk campus legger til rette for å samle data fra satellitter i rommet like effektivt som trålen i havet. Dette gjør det mulig å kartlegge våre enorme havområder i en helt annen skala enn på dagens fartøy, sier Berge.
Fremme energiomstilling på Svalbard
Fartøyet som UiT, NTNU og UNIS planlegger, skal være utslippsfritt og basere seg på grønt drivstoff. Det kan bli viktig når befolkning og næringsliv på Svalbard i framtiden skal få strøm og varme fra en annen energikilde enn kull.
– Den flytende, arktiske campusen skal ha hjemmehavn i Longyearbyen. Da vil vi bli en viktig og stor kunde av grønn energi på Svalbard, slik at den nye energiløsningen kan komme raskere og bli mer lønnsom, sier Berge.
Nøkkelord
Kontakter
Jørgen BergeDekan
Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi, UiT Norges arktiske universitet
Bilder
UiT Norges arktiske universitet
UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet med elleve studiesteder over hele Nord-Norge. Vi har 4000 ansatte og 17 000 studenter. Vår visjon er å skape et nasjonalt og internasjonalt kraftsenter for kompetanse, vekst og nyskaping i nordområdene.
Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
MEMELAND opnar nytt vindauge mot mellomalderens Europa8.11.2024 09:35:38 CET | Pressemelding
I eit tverrfagleg prosjekt vil forskarar i Noreg, Austerrike, Sveits og Storbritannia opne eit nytt vindauge mot mellomalderens Europa. MEMELAND-prosjektet vil endre forståinga vår av det historiske samspelet mellom kultur og natur.
Ekspertliste: Presidentvalg i USA5.11.2024 15:02:25 CET | Pressemelding
UiT har en rekke forskere som kan kommentere det amerikanske presidentvalget.
Nå kan datamaskiner for første gang snakke sørsamisk — på 100-årsdagen til stemmegiveren31.10.2024 15:45:15 CET | Pressemelding
UiTs samiske språkteknologimiljø har laget en sørsamisk talesyntese basert på arkivmateriale av taleren, i samarbeid med Samisk arkiv - Arkivverket. Dette kan bidra til å bevare det unike språket.
Markerer 80 år siden frigjøringen av Finnmark med nye blikk på historien22.10.2024 14:10:32 CEST | Pressemelding
På dagen 80 år senere, markeres frigjøringsdagen med historieseminaret "Fritt Finnmark." Seminaret har fokus på fred, men også på russisk minnepolitikk og den nye relasjonen til vår nabo i øst.
Teknologifest: – Jentene må også være med på utviklinga av ny teknologi!21.10.2024 08:33:28 CEST | Pressemelding
250 jenter i 5. klasse inviteres til en annerledes skoledag med teknologiske workshops og masse gøy – blant annet får de lage sitt eget dataspill!
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom