Universitetet i Bergen (UiB)

Nordisk forskerteam mottar 155 millioner for å utforske middelalderens bokkultur

Del

Åslaug Ommundsen ved Universitetet i Bergen og tre nordiske forskningspartnere er tildelt det europeiske prestisjestipendet ERC Synergy Grant for å kartlegge hvordan bøker og intellektuelle nettverk formet Nord-Europa mellom 1000 og 1500 e.Kr.

Portrett av Åslaug Ommundsen
Åslaug Ommundsen, professor i middelalderlatin ved Universitetet i Bergen, skal lede det nordiske forskningsprosjektet CODICUM. Eivind Senneset

CODICUM-prosjektet samler eksperter innen historie, litteratur og håndskriftsstudier fra fire nordiske universiteter for å utforske middelalderens lærde nettverk. Prosjektet kombinerer tradisjonelle humanistiske metoder med banebrytende biomolekylær analyse av fragmenter fra middelalderbøker skrevet på dyreskinn.  

Bøkenes betydning i middelalderens Europa 

Prosjektet skal undersøke rundt 50 000 latinske bokfragmenter bevart i nordiske biblioteker og arkiver—samlet sett en av Europas største kildesamlinger til middelalderens bokkultur.  

–Disse fragmentene er en enestående ressurs som kan gi oss ny forståelse av hvordan bøker og ideer ble delt i middelalderens Europa, sier professor Åslaug Ommundsen, og legger til: 

– Med disse midlene vil vi kunne løfte fragmentstudier til et nytt nivå og betydelig øke vår kunnskap om middelalderens bøker og hvordan Norden ble en del av en felles-europeisk bokkultur.  

Ommundsen er professor i middelalderlatin ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier ved Univiersitetet i Bergen (UiB).

Middelalderbøker bidro til å forme europeisk, historie og brakte med seg ritualer, historier og tankegods etterhvert som de ble lest, kopiert og spredt fra en region til en annen. I dag gir de forskere innsikt i fortidens handel og håndverk, og de religiøse, sosiale og lærde nettverkene som knyttet Europa sammen. Mindre enn 10 % av Europas håndskrifter er bevart, med en enda mindre andel i Norden.  

Flere tusen middelalderbøker reddet ved tilfeldighet 

– Selv om de fleste middelaldermanuskriptene fra de nordiske landene ble ødelagt eller gikk tapt etter reformasjonen, ble bokbladene ofte gjenbrukt som innbindingsmateriale for administrative dokumenter. Denne praksisen har tilfeldigvis bevart spor etter tusenvis av bøker, hovedsakelig latinske bøker brukt i kirker. Flere av disse stammet fra andre deler av Europa, sier professor Ommundsen.  
 
Prosjektet skiller seg ut ved å bruke moderne teknikker for å blant annet å kunne spore den geografiske opprinnelsen til manuskriptmaterialene og identifisere hittil ukjente forbindelser mellom religiøse og intellektuelle sentre.  

Tradisjonell humaniora møter biomolekylær analyse  

– Ved hjelp av biomolekylære metoder kan vi nå trekke ut DNA- og proteininformasjon fra pergament for å fastslå hvor dyrene stammer fra og hvordan manuskriptene ble produsert," sier professor Matthew Collins ved Universitetet i København.
 

– Fragmentene utfordrer oss til å revurdere hvordan vi definerer 'tekstlig arv'. I stedet for å tilhøre enkeltland, avslører disse manuskriptene en delt europeisk litterær arv på tvers av middelalderens landegrenser, sier professor Lars Boje Mortensen ved Syddansk Universitet.

– Ved å analysere både tekstene og materialene i disse fragmentene, håper vi å få en ny forståelse av hvordan Nord-Europa ble innlemmet i en bredere europeisk intellektuell kultur, legger professor Tuomas Heikkilä ved Universitetet i Helsingfors til.

Collins, Mortensen og Heikkilä utgjør lederteamet for prosjektet sammen med Ommundsen fra UiB.

Henger svært høyt

UiB-rektor Margareth Hagen er svært glad og stolt for tildelingen av ERC Synergy Grant til professor Åslaug Ommundsen og hennes samarbeidspartnere:  

– Et ERC Synergy Grant henger svært høyt. Det tildeles de fremste internasjonale forskerne på sine felt, som går sammen i innovative forskningssamarbeid for å bringe frem ny kunnskap, slår Hagen fast, og legger til:  

– Jeg gleder meg til å følge med på hva dette prosjektet vil bringe frem av kunnskap om nord-europeiske nettverk i middelalderen. Det å forstå historien er naturligvis også avgjørende for å forstå fremveksten av dagens moderne samfunn.  

Hagen peker på at tildelingen viser styrken i middelalderforskningen ved UiB.  Professor Åslaug Ommundsen har i mange år vært en sentral del av dette miljøet.

– Tildelingen er viktig for Det humanistiske fakultet, for vår middelalderklynge. Mine varmeste gratulasjoner til både Åslaug Ommundsen og til alle de fremragende nordiske partnerne som er med i samarbeidet, sier rektor Margareth Hagen.

CODICUM-prosjektet

The Medieval Book and Networks of Northern Europe c. 1000-1500: Texts, Crafts, Fragments (CODICUM)

Prosjektledere i samarbeid:

To andre institusjoner, Riksarkivet i Stockholm og Det Kongelige Bibliotek i København, er også partnere i prosjektet.  UiB koordinerer prosjektet.

Finansiering: ERC Synergy Grant, ca 155 millioner kroner, i 2025-2030.
Det europeiske forskningsrådet ERC offenliggjorde prosjektmidlene 5. november.

Kontakter

Bilder

Portrett av Åslaug Ommundsen
Åslaug Ommundsen, professor i middelalderlatin ved Universitetet i Bergen, skal lede det nordiske forskningsprosjektet CODICUM.
Eivind Senneset
Last ned bilde
Bilde av eldre fragment av bok
Forskerne skal undersøke rundt 50 000 latinske bokfragmenter bevart i nordiske biblioteker og arkiver—samlet sett en av Europas største kildesamlinger til middelalderens bokkultur.
Eivind Senneset
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye