Brennbar debatt om Vestens forfall
Er Vesten i forfall? Hva betyr det i så fall for demokratiet og for global stabilitet? Disse spørsmålene diskuteres under Holbergdebatten 15. desember.
Årets Holbergdebatt finner sted i Universitetsaulaen i Bergen den 15. desember. Der vil Cynthia Miller-Idriss, Yanis Varoufakis og Konstantin Kisin diskutere de politiske, økonomiske og sosiale problemene som i økende grad har preget Europa og Nord-Amerika.
Holbergdebatten har i år et bakteppe som rommer mange kriser: blant annet en dramatisk presidentvalgkamp i USA, Russlands brutale invasjon av Ukraina, dyrtid i mange vestlige land, samt kulturkonflikter og politisk polarisering. Globalt mister Vesten støtte, og samarbeidet mellom Russland, Kina og de øvrige BRICS-landene gjør Vestens innflytelse stadig mer usikker i en multipolar verden. Mange frykter også at de liberale sidene ved vestlige samfunn står for fall.
Med dette mangfoldet av problemer som bakgrunn, vil Holbergdebatten ta opp noen sentrale spørsmål:
- Hva utgjør de største truslene mot demokrati og stabilitet i Vesten?
- Hvor store er problemene knyttet til misnøye, populisme, ekstremisme, rasisme, anti-feminisme og sosial fragmentering?
- Hva er implikasjonene av de kulturelle og ideologiske skiftene man ser i vestlige samfunn?
- I hvilken grad forsøker autoritære stater å undergrave vestlige demokratier – og i så fall: Hvordan kan man forhindre dette?
- I hvilken grad ser vi en redusert vestlig innflytelse på globale forhold ettersom verden blir mer multipolar, og hva betyr dette for internasjonal stabilitet?
Cynthia Miller-Idriss er en amerikansk professor i sosiologi ved American University, Washington, D.C., og prisvinnende forfatter, som forsker på ekstremisme, radikalisering, rasisme og antifeminisme. Miller-Idriss’ er blant annet kjent for boken Hate in the Homeland: The New Global Far Right (2020). Hun er ofte ekspertvitne i den amerikanske Kongressen, og hun gir råd til både FN og myndigheter i ulike land når det gjelder trender innenfor innenlandsk voldelig ekstremisme.
Yanis Varoufakis er en gresk økonom og politiker. Han er professor i økonomi ved University of Athens og leder av det venstreorienterte partiet MeRA25. Varoufakis har tidligere vært medlem av det greske parlamentet, og som finansminister i 2015 ledet han forhandlingene med Hellas’ kreditorer under gjeldskrisen. Varoufakis’ seneste bok er Technofeudalism: What Killed Capitalism (2023).
Konstantin Kisin er satiriker, samfunnskommentator og vert for YouTube-programmet TRIGGERnometry, som tar opp kontroversielle spørsmål og intervjuer profilerte samfunnsaktører og forskere. Kisin utvandret fra Russland til Storbritannina som elleveåring. I boken An Immigrant’s Love Letter to the West (2022) drøfter han temaer som toleranse, ytringsfrihet, kanselleringskultur, immigrasjon og multikulturalisme, samt hvilke muligheter og verdier Vesten representerer.
Debatten modereres av Sarah Montague, som en britisk journalist og programleder. Hun har siden 1997 ledet mange av BBC’s mest populære aktualitets- og nyhetsprogrammer, blant annet HARDtalk, Today og The World at One.
Arrangementet direktestrømmes til seere verden over, og alle kan sende inn egne spørsmål til panelet.
Holbergdebatten arrangeres av Holbergprisen, som er en internasjonal forskningspris innen fagområdene humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi. Prisen administreres av Universitetet i Bergen, på vegne av Kunnskapsdepartementet, og er verdt kr. 6 millioner.
Debatten er en markering av Ludvig Holbergs opplysningstanke og vil søke å skape diskusjon om sentrale, internasjonale spørsmål ved å invitere fremtredende samfunnsaktører i og utenfor akademia. Holbergdebatten arrangeres årlig i desember, i anledning Ludvig Holbergs fødselsdag, som er 3. desember.
Mer informasjon om Holbergdebatten 2024 ligger her:
https://holbergprisen.no/arrangementer-og-produksjoner/holbergdebatten-2024-is-the-west-in-decline/
Kontakter
Kommunikasjonsrådgiver Ole SandmoHolbergprisens sekretariat
Tel:(+47) 980 01 878ole.sandmo@uib.noFølg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
UiB jubilerer - 200 år med kunnskap, forskning og formidling17.12.2024 13:10:20 CET | Pressemelding
I 2025 markerer UiB Universitetsmuseets 200 års-jubileum med en rekke arrangementer og aktiviteter for store og små på museet.
UiB-eksperter: Hva gjør sosiale medier med oss?4.12.2024 11:13:04 CET | Pressemelding
Skal vi forby sosiale medier for barn? Hvordan påvirker sosiale medier oss? UiB har mange eksperter som kan kommentere på bruk, regulering og effekter av sosiale medier.
Europeisk toppstipend til UiB-forskere3.12.2024 12:01:30 CET | Pressemelding
Førsteamanuensis Marc Vaudel og professor Linda Gröning ved Universitetet i Bergen er tildelt hver sitt ERC Consolidator Grant.
Griegakademiet skal bygges!1.12.2024 20:36:12 CET | Pressemelding
Nybygg for Griegakademiet er inne på det endelige statsbudsjettet som ble presentert søndag. – I kveld ble det bade gull og sølv til Bergen, sier UiB-rektor Margareth Hagen.
UiB bidrar i Netflix-dokumentar19.11.2024 12:25:29 CET | Pressemelding
Universitetet i Bergen er vitenskapelig rådgiver på ny Netflix-serie om havene våre. Serien «Our Oceans» har premiere 20. november.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom