Brennbar debatt om Vestens forfall
Er Vesten i forfall? Hva betyr det i så fall for demokratiet og for global stabilitet? Disse spørsmålene diskuteres under Holbergdebatten 15. desember.
Årets Holbergdebatt finner sted i Universitetsaulaen i Bergen den 15. desember. Der vil Cynthia Miller-Idriss, Yanis Varoufakis og Konstantin Kisin diskutere de politiske, økonomiske og sosiale problemene som i økende grad har preget Europa og Nord-Amerika.
Holbergdebatten har i år et bakteppe som rommer mange kriser: blant annet en dramatisk presidentvalgkamp i USA, Russlands brutale invasjon av Ukraina, dyrtid i mange vestlige land, samt kulturkonflikter og politisk polarisering. Globalt mister Vesten støtte, og samarbeidet mellom Russland, Kina og de øvrige BRICS-landene gjør Vestens innflytelse stadig mer usikker i en multipolar verden. Mange frykter også at de liberale sidene ved vestlige samfunn står for fall.
Med dette mangfoldet av problemer som bakgrunn, vil Holbergdebatten ta opp noen sentrale spørsmål:
- Hva utgjør de største truslene mot demokrati og stabilitet i Vesten?
- Hvor store er problemene knyttet til misnøye, populisme, ekstremisme, rasisme, anti-feminisme og sosial fragmentering?
- Hva er implikasjonene av de kulturelle og ideologiske skiftene man ser i vestlige samfunn?
- I hvilken grad forsøker autoritære stater å undergrave vestlige demokratier – og i så fall: Hvordan kan man forhindre dette?
- I hvilken grad ser vi en redusert vestlig innflytelse på globale forhold ettersom verden blir mer multipolar, og hva betyr dette for internasjonal stabilitet?
Cynthia Miller-Idriss er en amerikansk professor i sosiologi ved American University, Washington, D.C., og prisvinnende forfatter, som forsker på ekstremisme, radikalisering, rasisme og antifeminisme. Miller-Idriss’ er blant annet kjent for boken Hate in the Homeland: The New Global Far Right (2020). Hun er ofte ekspertvitne i den amerikanske Kongressen, og hun gir råd til både FN og myndigheter i ulike land når det gjelder trender innenfor innenlandsk voldelig ekstremisme.
Yanis Varoufakis er en gresk økonom og politiker. Han er professor i økonomi ved University of Athens og leder av det venstreorienterte partiet MeRA25. Varoufakis har tidligere vært medlem av det greske parlamentet, og som finansminister i 2015 ledet han forhandlingene med Hellas’ kreditorer under gjeldskrisen. Varoufakis’ seneste bok er Technofeudalism: What Killed Capitalism (2023).
Konstantin Kisin er satiriker, samfunnskommentator og vert for YouTube-programmet TRIGGERnometry, som tar opp kontroversielle spørsmål og intervjuer profilerte samfunnsaktører og forskere. Kisin utvandret fra Russland til Storbritannina som elleveåring. I boken An Immigrant’s Love Letter to the West (2022) drøfter han temaer som toleranse, ytringsfrihet, kanselleringskultur, immigrasjon og multikulturalisme, samt hvilke muligheter og verdier Vesten representerer.
Debatten modereres av Sarah Montague, som en britisk journalist og programleder. Hun har siden 1997 ledet mange av BBC’s mest populære aktualitets- og nyhetsprogrammer, blant annet HARDtalk, Today og The World at One.
Arrangementet direktestrømmes til seere verden over, og alle kan sende inn egne spørsmål til panelet.
Holbergdebatten arrangeres av Holbergprisen, som er en internasjonal forskningspris innen fagområdene humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi. Prisen administreres av Universitetet i Bergen, på vegne av Kunnskapsdepartementet, og er verdt kr. 6 millioner.
Debatten er en markering av Ludvig Holbergs opplysningstanke og vil søke å skape diskusjon om sentrale, internasjonale spørsmål ved å invitere fremtredende samfunnsaktører i og utenfor akademia. Holbergdebatten arrangeres årlig i desember, i anledning Ludvig Holbergs fødselsdag, som er 3. desember.
Mer informasjon om Holbergdebatten 2024 ligger her:
https://holbergprisen.no/arrangementer-og-produksjoner/holbergdebatten-2024-is-the-west-in-decline/
Kontakter
Kommunikasjonsrådgiver Ole SandmoHolbergprisens sekretariat
Tel:(+47) 980 01 878ole.sandmo@uib.noFølg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
SFI MediaFutures inviterer til Annual Meeting 2024, 14.-15. november i Bergen1.11.2024 15:01:02 CET | Presseinvitasjon
Bergen, Norge: – MediaFutures Annual Meeting finner sted den 14.-15. november på Scandic Ørnen i Bergen. Møtet fungerer som en plattform for diskusjoner om vitenskapelige funn og bransjeinnsikt innenfor feltet ansvarlig medieteknologi. I år handler det om tillit og brukervennlighet for generativ AI. Etter fjorårets suksess forventes det at Annual Meeting 2024 igjen vil samle norske og internasjonale forskere og bransjeaktører for engasjerende diskusjoner om ulike temaer. Bli med på inspirerende keynote-foredrag, demonstrasjoner av prototyper, presentasjoner fra våre forskere og industripartnere, samt noen overraskelser. Vi er glade for å kunngjøre de to første keynote-foredragsholderne: Vanessa Murdock, Senior Applied Science Manager i Amazon, og Alex Jaimes, Chief Scientist og Senior Vice President for AI i Dataminr. Vi kan også avsløre at vi får besøk av Kayleen Devlin (BBC Verify) og Sanja Šćepanović (Nokia Bell Labs, Cambridge). MediaFutures er et senter for forskningsbasert innova
Ung igjen: Studie viser at ribbemaneter kan eldes baklengs30.10.2024 11:15:34 CET | Pressemelding
Ny forskning fra Universitetet i Bergen avslører en enestående evne til omvendt utvikling hos en ribbemanet. Funnene tyder på at livssyklusplastisitet hos dyr kan være mer vanlig enn tidligere antatt.
Over 1000 elever skal delta i nasjonal forskningskonkurranse8.10.2024 09:00:00 CEST | Pressemelding
(Bergen, 8. oktober 2024) Av et rekordhøyt antall søkere har 20 videregående skoler nå blitt valg ut til å delta i årets Holbergprisen i skolen.
UiB-rektor: Dypt skuffet over manglende midler til Griegakademiet7.10.2024 12:27:42 CEST | Pressemelding
Nybygg for Griegakademiet er ikke foreslått i neste års statsbudsjett. — Studentene fortjener bedre enn dette, sier en skuffet UiB-rektor, Margareth Hagen.
Magnus Lagabøtes plass har endelig fått gateskilt4.10.2024 13:30:04 CEST | Pressemelding
Magnus Lagabøtes plass fikk sitt navn for 30 år siden, men skiltet kom først på plass under Landslovsjubileet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom