Værkampanjen PLASKORAMA
Vi som jobber med været vil vite mer om hvordan regn påvirker hverdagen til de som bor og lever i Norge. Da kan vi lage værvarsler som er nyttige og lettere å bruke, også for barn og unge. Vi må skjønne hvor mye det regner nå, for å forstå hvor mye det vil regne når klimaet endrer seg.
PLASKORAMA starter 11. november og er en værkampanje fra Meteorologisk institutt.
Noen ganger trenger vi regn. Og en sølepytt å plaske i kan være gøy. Men regn kan også være plagsomt. Vi blir våte på sokkene og hårsveisen blir flat. Fotballtreninga blir avlyst. Bussen skvetter vann på oss. Da kan vi bli trist og lei, eller sint og sur.
Regnet kan også være farlig. Det kan flomme over, inn i kjelleren. Veien kan rase ut. Når klimaet blir varmere, blir det også våtere. Da blir regnet oftere plagsomt og farlig, og mange synes dette er skummelt.
Vi må skjønne hvor mye det regner nå, for å forstå hvor mye det vil regne når klimaet endrer seg.
Folkeforskning om regn
Hvordan påvirker regn hverdagen din? Værkampanjen PLASKORAMA går ut på å måle og kjenne på regn. Håpet er at det vil gjøre det enklere å forstå mengden som varsles.
– Fem millimeter kan høres lite ut, men hvis det er snakk om fem millimeter på én time, så blir det vått. Dette forklarer statsmeteorolog Kristian Gislefoss til programleder Viljar i Newton.
I filmen ender Viljar opp med å lage seg sin egen regnmåler.
– Vi vil at barn skal lage sin egen sølepyttskala. En skala fra lite regn til regn som kan føre til alvorlige situasjoner. Skriv gjerne ned dine tanker rundt hvordan regnet påvirker dagen din, forteller forsker Anders Doksæter Sivle fra Meteorologisk institutt.
Tall og tekst fylles inn i et skjema av en voksen på vegne av et barn eller en skoleklasse.
Lærere og foresatte er velkommen til å delta sammen med barn. Det du trenger for å delta i kampanjen finner du på nettsiden vår met.no/plaskorama.
– Når kampenjen er ferdig vil vi lage en felles sølepyttskala som vi kan bruke i formidlingen, forteller forsker Anders Doksæter Sivle fra Meteorologisk institutt.
Skoleoppgaver
Meteorologisk institutt har jobbet med å lage skoleoppgaver det siste halvåret. Oppgavene kan lærere eller andre laste ned fra nettsiden vår. Vi har både laget opplegg for en hel skoletime og kahoots om vær. Vi kommer til å fortsette med å lage oppgaver og dele med lærerne.
Hele undervisningsopplegget finner du på met.no/iværet.
Kontakter
Anders Doksæter SivleMeteorologisk institutt
Tel:92227044anders.sivle@met.noMai-Linn Finstad SvehagenSenior kommunikasjonsrådgiverMeteorologisk institutt
Tel:41004321mailf@met.noFølg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Oktober var 1,7 grad over normalen1.11.2024 15:31:13 CET | Pressemelding
Måneden var varm og våt på fastlandet i Norge. På Svalbard var det betydelig varmere enn normalt og i Arktis står det dårlig til med sjøisen.
Nå skal luftkvaliteten i EU bli bedre – det kan spare 118 000 liv i året24.10.2024 11:16:39 CEST | Pressemelding
I 2020 døde 150 000 mennesker i EU for tidlig på grunn av dårlig luftkvalitet. Nye regler skal sørge for bedre folkehelse og langt færre dødsfall.
Ekstremår for sjøisen: – Har smeltet raskt gjennom sommeren16.10.2024 14:04:14 CEST | Pressemelding
Forskere er bekymret for om vi beveger oss inn i et "ukjent landskap" med drastisk mindre sjøis i Arktis og Antarktis enn det vi har sett tidligere. Når sjøisen minker i Arktis, må isbjørnen bli lenger på land. Den gode nyheten er at isbjørnen på Svalbard evner å tilpasse seg.
Aldri før har vi målt tropevarme på høsten1.10.2024 15:08:23 CEST | Pressemelding
Norges første tropedag i september, ekstrem varme i nord og opptil tre ganger så mye nedbør som normalt enkelte steder i sør – september var ekstraordinær.
Fjorårets rekordvarme i Nord-Norge ble i august i år slått med nesten to grader2.9.2024 15:33:40 CEST | Pressemelding
– At så mange stasjoner har satt temperaturrekorder med stor margin i Nord-Norge og på Svalbard, er svært uvanlig, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom