Forbudssone for luftfartøy utvidet til 1 nautisk mil
Luftfartstilsynet har etter søknad fra Forsvaret utvidet forbudssonen for luftfartøy fra 0,5 til 1 nautisk mil. Dette gjelder i luftrestriksjonsområdet i Oslofjorden i forbindelse med besøket til USS «Harry S. Truman».
Årsaken er at det amerikanske hangarskipet er ankret opp noe unna det opprinnelig planlagte punktet.
I restriksjonsområdet er det forbudt å operere luftfartøy – inkludert droner – innenfor 1 nautisk mil (1852 meter) fra militære fartøy. Restriksjonsområdet gjelder også i en høyde opp til 3000 fot (914,4 meter).
Dette betyr altså at luftfartøy kan operere som normalt utenom restriksjonsområdet på 1 nautisk mil og med en høyde på 3000 fot. Luftrestriksjonsområdet i Oslofjorden er opprettet med hjemmel i luftfartsloven.
Utover dette gjelder også følgende restriksjoner:
Restriksjoner luftbårne sensorer
Det er innført to forbud mot bruk av luftbårne sensorsystemer i Oslo i forbindelse med besøket av USS «Harry S. Truman». Sensorforbudet gjelder for alle typer luftbårne sensorer, inkludert foto/video og for alle typer luftfartøy, ubemannede og bemannede. Det er også forbudt å benytte luftbårne sensorer inn mot sensorforbudsområdene. Brudd på sensorforbudet kan medføre straffeansvar.
Oversikt over forbudsområder for luftbårne sensorsystemer i Norge er tilgjengelig i en egen karttjeneste via Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Besøk siden her.
Restriksjoner til sjøs og land
Ved inn- og utseiling i Oslofjorden, samt under oppholdet i Oslo, vil militære fartøy og vakter sørge for sikkerheten. Det opprettes militære forbudsområder. Dette for å ivareta både hangarskipet og publikums sikkerhet. Forsvaret vil håndheve forbudsområdene. Militære vakter vil bortvise uvedkommende. Overtredelser vil bli anmeldt til politiet.
- Båtførere skal holde avstand på minst 0,5 nautisk mil til hangarskipet ved inn- og utseiling, samt når det er oppankret.
- Der det ikke er mulig å holde denne avstanden, skal publikum ikke oppholde seg mellom hangarskipet og de eskorterende fartøyene og båtene.
- Lokal sjef på stedet vil fastsette avstand til skipet der forbudsområdet håndheves.
- Forbudsområde hvor støttefartøy ligger i havn er tydelig merket både på land og i havnebassenget.
Nøkkelord
Kontakter
Forsvarets pressevakt
Tel:+47 91 66 99 55milinfo@fd.dep.noLenker
Om Forsvaret
På oppdrag frå politikarane løyser Forsvaret ei rekkje oppdrag for å halde Noreg trygt. Forsvaret er det sterkaste verkemiddelet norske styresmakter har. Politikarane har bede Forsvaret om å løyse fleire oppgåver på vegner av samfunnet. Vi har samanfatta oppgåvene våre i fem hovudoppdrag:
- Forsvare Noreg og Noregs allierte
- Overvake og drive etterretning
- Trygge grensene og sikre handlefridom for politikarane
- Samarbeide internasjonalt
- Støtte det sivile Noreg
Følg pressemeldinger fra Forsvaret
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forsvaret på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forsvaret
Amerikansk hangarskip besøker Oslo31.10.2024 09:45:10 CET | Pressemelding
Et av verdens største hangarskip, USS «Harry S. Truman», kommer fredag til Oslo sammen med en amerikansk krysser og en italiensk fregatt.
Velkommen til Forsvarets minnedag 202428.10.2024 14:41:16 CET | Presseinvitasjon
Pressen er invitert til markeringen av Forsvarets minnedag på Akershus festning i Oslo søndag 3. november. H.K.H. Kronprinsen, stortingspresident Masud Gharahkhani, forsvarsminister Bjørn Arild Gram og forsvarssjef Eirik Kristoffersen deltar.
Forsvaret hedrer veteraner på FN-dagen23.10.2024 13:03:07 CEST | Presseinvitasjon
I anledning FN-dagen 24. oktober inviterer Forsvaret veteraner til medaljeseremonier torsdag og fredag. Pressen er velkommen.
Amerikansk hangarskip i Norge for å trene med norske styrker18.10.2024 16:12:02 CEST | Pressemelding
I oktober og november skal norske styrker trene sammen med hangarskipet USS «Harry S. Truman» og flere andre fartøy i norske farvann og nærområder.
Forsvaret skaper luftfartshistorie med biodrivstoff17.10.2024 12:15:39 CEST | Pressemelding
I dag ble den første tankingen av biodrivstoff på forsvarssektorens tjenestereiser med Norwegian markert på Ålesund lufthavn Vigra. Norwegian skal blande inn 15 prosent biodrivstoff på over 1 million flyvninger frem til 2028. Avtalen er norgeshistoriens største av sitt slag, og sannsynligvis den første i NATO-sammenheng.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom