Bruk riktig forbehandlingsmetode for betongoverflater ved rehabilitering
Forbehandling inngår som en arbeidsoperasjon for mange av reparasjonsmetodene som benyttes ved rehabilitering av betongkonstruksjoner. Ofte er det nødvendig å kombinere flere forbehandlingsmetoder for å oppnå ønsket resultat.
Formålet med forbehandling av ubehandlet eller behandlet, herdnet betongoverflate er å gjøre den egnet til påføring av overflatebehandling eller puss, utstøping av påstøp eller påliming av forsterkningsmateriale.
– Kunnskap om metoder er helt avgjørende for å få et vellykket sluttresultat, sier seniorrådgiver Sissel Hjorth-Hansen i SINTEF.
Beskriver metoder
Den nye anvisningen i Byggforskserien, 720.421 Forbehandling av betongoverflater ved rehabilitering gir oversikt over de vanligste metodene.
Metodene sorteres i tre hovedgrupper:
- mekanisk forbehandling
- termisk forbehandling
- kjemisk forbehandling
Under hver av de tre hovedgruppene omtales de ulike forbehandlingsmetodene med virkemåte og egnethet. Anvisningen beskriver også faktorer som har innvirkning på valg av metode.
Materialanalyse og prøvefelt
Dersom eksisterende overflatebehandling må fjernes, må denne analyseres for å bestemme type overflatebehandlingsmateriale. Dette vil ha stor betydning for valg av forbehandlingsmetode.
Før forbehandling i full skala, bør man gjennomføre et prøveprosjekt eller prøvefelt på et begrenset areal av konstruksjonen. Dette gjøres for å vurdere hvilken metode som er best egnet, eller for å vurdere om valgt forbehandlingsmetode gir ønsket resultat. Anvisningen beskriver de ulike fordelene man får ved å gjennomføre et slikt prøveprosjekt eller prøvefelt.
Bærekraftig å rehabilitere
SINTEF jobber for tiden med utarbeiding av en rekke nye anvisninger om rehabilitering av betongkonstruksjoner i Byggforskserien.
– Hensikten med alle disse nye anvisningene er å forlenge levetiden til betongkonstruksjoner og slik bidra til en mer bærekraftig byggenæring. Vi mener det er viktig å dele vår kunnskap om betongrehabilitering slik at dette blir utført på best mulig måte, og samtidig bidra til reduksjon av CO2-utslipp, sier Hjorth-Hansen.
I tillegg til 720.421 Forbehandling av betongoverflater ved rehabilitering, er 720.111 Tilstandsanalyse av betongkonstruksjoner revidert.
Kontakter
Sissel Hjorth-HansenSeniorrådgiver
Tel:979 57 079sissel.hjorth-hansen@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiverSINTEF Community
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder
Om oss
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Søknadsrush til energisommerjobb hos SINTEF4.12.2024 10:59:38 CET | Pressemelding
SINTEF Energi var tidlig ute med neste års sommerjobber, og interessen var rekordstor. Hele 369 studenter har søkt på 37 jobber. Det er over 120 flere enn i fjor.
Fornyet satsing på kvanteteknologi22.11.2024 14:35:03 CET | Pressemelding
Norsk samarbeid om kvanteteknologi blir fornyet i fire år. Det ble klart i dag, da tildelingen av Gemini-senter til SINTEF, NTNU og UiO ble gjort kjent.
Byggforskserien er oppdatert på ledesystemer for rømning ved brann22.11.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
Når det brenner, gjelder det å komme seg raskt i sikkerhet. Byggforskserien beskriver utforming av ledesystem i flukt- og rømningsveier, samt andre tiltak som kan lette rømning fra bygninger.
Norsk CCS forskningssenter ser mot fremtiden etter åtte år med banebrytende forskning og samarbeid15.11.2024 12:16:32 CET | Pressemelding
Etter åtte år med banebrytende forskning nærmere NCCS – det norske forskningssenteret for karbonfangst og -lagring (CCS) seg slutten. NCCS har produsert over 30 innovasjoner på ulike teknologiske modenhetsnivåer, og bidratt til realisering av Langskip – regjeringens initiativ for å etablere den første fullskala nasjonale CCS-verdikjeden. Disse ble presentert under senterets avslutningskonferanse, 13. og 14. november.
90 millioner til norsk satsing på mikrobrikker15.11.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Et nytt kompetansesenter vil gjøre det enklere for bedrifter og forskningsorganisasjoner å få tilgang til teknologi og infrastruktur i Norge og Europa.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom