Bruk riktig forbehandlingsmetode for betongoverflater ved rehabilitering
Forbehandling inngår som en arbeidsoperasjon for mange av reparasjonsmetodene som benyttes ved rehabilitering av betongkonstruksjoner. Ofte er det nødvendig å kombinere flere forbehandlingsmetoder for å oppnå ønsket resultat.

Formålet med forbehandling av ubehandlet eller behandlet, herdnet betongoverflate er å gjøre den egnet til påføring av overflatebehandling eller puss, utstøping av påstøp eller påliming av forsterkningsmateriale.
– Kunnskap om metoder er helt avgjørende for å få et vellykket sluttresultat, sier seniorrådgiver Sissel Hjorth-Hansen i SINTEF.
Beskriver metoder
Den nye anvisningen i Byggforskserien, 720.421 Forbehandling av betongoverflater ved rehabilitering gir oversikt over de vanligste metodene.
Metodene sorteres i tre hovedgrupper:
- mekanisk forbehandling
- termisk forbehandling
- kjemisk forbehandling
Under hver av de tre hovedgruppene omtales de ulike forbehandlingsmetodene med virkemåte og egnethet. Anvisningen beskriver også faktorer som har innvirkning på valg av metode.
Materialanalyse og prøvefelt
Dersom eksisterende overflatebehandling må fjernes, må denne analyseres for å bestemme type overflatebehandlingsmateriale. Dette vil ha stor betydning for valg av forbehandlingsmetode.
Før forbehandling i full skala, bør man gjennomføre et prøveprosjekt eller prøvefelt på et begrenset areal av konstruksjonen. Dette gjøres for å vurdere hvilken metode som er best egnet, eller for å vurdere om valgt forbehandlingsmetode gir ønsket resultat. Anvisningen beskriver de ulike fordelene man får ved å gjennomføre et slikt prøveprosjekt eller prøvefelt.
Bærekraftig å rehabilitere
SINTEF jobber for tiden med utarbeiding av en rekke nye anvisninger om rehabilitering av betongkonstruksjoner i Byggforskserien.
– Hensikten med alle disse nye anvisningene er å forlenge levetiden til betongkonstruksjoner og slik bidra til en mer bærekraftig byggenæring. Vi mener det er viktig å dele vår kunnskap om betongrehabilitering slik at dette blir utført på best mulig måte, og samtidig bidra til reduksjon av CO2-utslipp, sier Hjorth-Hansen.
I tillegg til 720.421 Forbehandling av betongoverflater ved rehabilitering, er 720.111 Tilstandsanalyse av betongkonstruksjoner revidert.
Kontakter
Sissel Hjorth-HansenSeniorrådgiver
Tel:979 57 079sissel.hjorth-hansen@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiverSINTEF Community
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder

Om oss
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Slik sikrer du god overvannshåndtering i småhusområder3.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
En ny veileder fra SINTEF beskriver valg og drift av overvannsløsninger i boligstrøk. Den kan også brukes av personer uten fagbakgrunn.
Søker løsninger for å utnytte nettkapasiteten i nord bedre31.3.2025 08:13:00 CEST | Pressemelding
Nettselskap, kraftprodusenter og teknologiutviklere jobber sammen med klyngen Energi i Nord, Berlevåg kommune og SINTEF Energi for å løse utfordringer med lav kapasitet i strømnettet i Øst-Finnmark.
Betong med karbonfangst reduserer klimautslippene betydelig24.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
En ny studie viser at bruk av karbonfangst i sementproduksjon kan redusere klimautslippene fra byggeprosjekter betydelig.
Klart for Nasjonalt fuktseminar 20255.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Hva skjer når KI møter takstmannen? Og forsvinner forsikringsdekningen når muggsoppen begynner å vokse? Dette er noen av spørsmålene du får svar på 9. april på Ullevål.
Gjentar suksessen med kurs i praktisk bygningsfysikk24.2.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Torsdag 3. april kan du lære om materialvalg og detaljløsninger knyttet til fuktsikring, varmeisolering og lufttetthet hos SINTEF i Oslo.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom