Suveren seier i Plastcupen
Construction City Bygg AS er årets vinner av Plastcupen 2024. De imponerer med høy sorteringsgrad, en stor mengde plast til materialgjenvinning og kreative innsamlingsløsninger
For tredje gang har Plastretur, i samarbeid med Norsk Gjenvinning, invitert innsamlere og entreprenører til å delta i Plastcupen – en konkurranse med mål om å samle inn og gjenvinne mest mulig plastemballasje fra byggeplasser.
I år har rekordmange prosjekter deltatt i konkurransen, og til slutt var det Construction City på Ulven i Oslo som ble kåret til vinner av fagjuryen.
Innovative løsninger
«Construction City Bygg AS har utmerket seg med høy sorteringsgrad, en imponerende mengde plast sendt til materialgjenvinning og innovative løsninger for plastgjenvinning.» Det skriver juryen i sin begrunnelse.
Fra februar til september har 97 prosent av alt avfallet på byggeplassen blitt kildesortert og fem tonn plast er sendt til gjenvinning. Juryen fremhever også at arbeidet med ulike plastfraksjoner, inkludert visualisering av systemer, som har satt en ny standard for bransjen.
– Veldig gøy å vinne! Vi har fra tidlig i prosjektet hatt fokus på både minimering, sortering og gjenvinning av avfall. Videre ønsket vi at Plastcupen skulle bli en motivasjon for å sortere ut mer plast til materialgjenvinning og med et spesielt fokus på farget og klar plastfolie. Ønsket har blitt oppfylt og det er kult å få anerkjennelse for det arbeidet vi har lagt ned, sier Maria Kristiansen som er prosjekteringsleder - BREEAM AP.
Som en del av premien fikk av 400 anleggsarbeidere på Ulven spandert lunsj. I tillegg får prosjektet miljørådgivning fra Revise til en verdi av 50 000 kroner.
Plastcupen
For Plastretur er Plastcupen et viktig initiativ for å øke kildesorteringen i bygg- og anleggsbransjen.
– God avfallshåndtering er viktig i alle bransjer, men vi vet at det er stort potensial ved mange byggeprosjekter. Det Construction City har lykkes med på anleggsområdet på Ulven er imponerende, sier Are Magnus Adolfsen i Plastretur.
Sammen med Jørn Frydenlund i Norsk Gjenvinning har han sittet i juryen som har vurdert de ni påmeldte prosjektene.
– Det var veldig mange gode kandidater i år, men årets vinner utmerket seg på alle tre vurderingskriteriene. Vi synes spesielt visualiseringen var et enkelt, men veldig effektivt grep som vi håper flere i bransjen lar seg inspirere av, sier Adolfsen.
Jørn Frydenlund er leder for bygg og anlegg i Norsk Gjenvinning. Han mener Construction City virkelig har satt standarden for kildesortering.
– Måten de har jobbet systematisk med å lære opp alle på byggeplassen, og samtidig hatt et strengt system for å sikre korrekt sortering, viser et høyt nivå av ansvarlighet og engasjement sier han.
Slik vant de
Construction City er eid av OBOS og er et av Norges største byggeprosjekter, med hovedentreprenørene AF Gruppen og Betonmast. Byggeplassen er på 103 000 kvadratmeter og riktig avfallshåndtering har fått en sentral rolle i prosjektet.
Totalt sorteres det i 27 avfallsfraksjoner og av dette er seks av dem plast: Farget folieplast, klar folieplast, hardplast, blandet plastemballasje, EPS/XPS, blandet plast
Et av tiltakene for å øke kildesorteringen, er en stor plakat entreprenørene har hengt opp for å visualisere de ulike plastfraksjonene. Plakaten inneholder både bilder og tekst, på norsk og engelsk.
– Å få på plass gode rutiner for kildesortering fra starten var avgjørende. Vi har jobbet hardt for å sikre at alle på byggeplassen følger retningslinjene, og vi har hatt et system for å håndtere avvik. Når feil skjer, ber vi underleverandørene komme tilbake og sortere på nytt, sier Marcin Wojnowski, ansvarlig for rigg og drift på byggeplassen.
Den praksisen mener han har vært effektiv for å holde avfallet rent og sikre høy sorteringsgrad.
– Det handler om å skape en felles forståelse og ansvarsfølelse for miljøet, sier Wojnowski.
Både Jørn Frydenlund og Are Magnus Adolfsen mener den visuelle støtten sikrer at alle, uansett språk, kan forstå sorteringskravene og bidra til en høy sorteringsgrad.
Construction City
- OBOS står bak prosjektet som startet i oktober 2021 og skal ferdigstilles i desember 2025.
- Når det er ferdigstilt blir «Construction City Cluster» arbeidsplass for 4.500 personer.
- AF Gruppen, Betonmast, OBOS, Norsk Gjenvinning, Compass Group, Fagskolen Oslo og OsloMet er blant selskapene som skal flytte hovedkontorene sine til Ulven når bygget står ferdig.
- Bygget består av en bygningskropp med seks fløyer, som springer ut av en glasshall.
- Prosjektet er også en del av Hovinbyen på Ulven, som er Norges største byutviklingsprosjekt. Her skal det bygges 3 000 nye boliger, grønne gårdsrom, lekeplasser og en park.
Plastcupen
Plastcupen går fra februar til og med september. Konkurransen har som mål å motivere til økt innsats, som forhåpentligvis kan resultere i at mer plastemballasje fra norske byggeplasser går til materialgjenvinning i stedet for forbrenning. Dette vil også myndighetene stille strengere krav til framover.
Alle som deltar, blir målt etter følgende parametere:
- Plastemballasje sendt til materialgjenvinning: Teller 60%
- Innovasjon knyttet til plast: Teller 25%
- Sorteringsgrad: Teller 15%
Disse prosjekter deltok i Plastcupen 2024:
- NRC Group, UNB10
- Mossia, Sandbukta
- Veidekke, Ulvenveien 99
- AF-Gruppen/Betonmast, Construction City
- Lab, Fylkeshuset Leikanger
- Lab, Merinokvartalet
- Backe, Myrane Idrettshall og svømmeanlegg
- Betonmast, Nye Hauksletta skole
- Vedal, Sannergata 2
- Betonmast, Bryggekanten 21
Nøkkelord
Kontakter
Arve MartinsenKommunikasjonsansvarlig næringsliv
Tel:47 38 98 18arve@grontpunkt.noBilder
Om Grønt Punkt Norge og Plastretur
Plastretur
Plastretur AS er et non-profit returselskap som sørger for innsamling og gjenvinning av plastemballasje. Returordningen finansieres av medlemmer som tar produsentansvar, ved å betale vederlag for plastemballasjen de setter på det norske markedet. Plastretur ble etablert i 1995 og er en av de fem returselskapene for emballasje som eier Grønt Punkt Norge. Plastretur har ambisjon om å sørge for at plastemballasje går i kretsløp og sikre en sunn sirkulær økonomi.
For bedrifter som tar miljøansvar
Grønt Punkt Norge AS sikrer og administrerer finansiering av returordningene for plast-, tre-, metall-, og glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp. Grønt Punkt-merket betyr at det er betalt inn vederlag for emballasjen - det vil si at produsent eller importør har betalt for forsvarlig innsamling og gjenvinning.
Grønt Punkt Norge eies av returselskapene for emballasje. Det er Sirkel Glass AS, Norsk Metallgjenvinning AS, Norsk Resy AS, Norsk Returkartong AS og Plastretur AS.
Følg pressemeldinger fra Grønt Punkt Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Grønt Punkt Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Grønt Punkt Norge
Ender kildesortert plast i forbrenningsovner?1.10.2024 13:11:23 CEST | Kronikk
På NRK Dagsrevyen 30. september kunne man få inntrykk av at halvparten av plastemballasjen som kildesorteres riktig ikke blir materialgjenvunnet, men ender i forbrenningsovner. Heldigvis stemmer det ikke.
Vi slurver med kildesorteringen i ferien17.7.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Halvparten av oss er dårligere til å kildesortere når vi reiser bort i sommerferien.
Rekordhøy materialgjenvinning av landbruksplast3.7.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
93 prosent av landbruksplasten i Norge ble materialgjenvunnet i 2023. Det betyr at Plastretur leverer et av tidenes beste gjenvinningsresultater.
Norfersk, Mill, Kjeldsberg Kaffe, Rema 1000 og FoodTrade vinner Plastløfteprisene 202419.3.2024 17:01:33 CET | Pressemelding
Emballasje til kjøttprodukter, ovner, kaffe og nøtter ble premiert da Grønt Punkt Norge delte ut årets Plastløftepriser. Til sammen har 96 norske bedrifter forpliktet seg gjennom Plastløftet.
Plastretur utfordrer byggebransjen26.1.2024 07:45:00 CET | Pressemelding
Gjennom «Plastcupen» inviterer Norsk Gjenvinning og Plastretur norske entreprenører til å samle inn og kildesortere mest mulig plastemballasje på byggeplasser.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom