Nå kan datamaskiner for første gang snakke sørsamisk — på 100-årsdagen til stemmegiveren
UiTs samiske språkteknologimiljø har laget en sørsamisk talesyntese basert på arkivmateriale av taleren, i samarbeid med Samisk arkiv - Arkivverket. Dette kan bidra til å bevare det unike språket.
Talesyntese er en funksjon som leser opp tekst på din digitale enhet. Den gjør tekst om til tale og blir derfor også ofte kalt tekst-til-tale. Ved hjelp av talesyntese kan folk nå også lytte til det som blir skrevet på sørsamisk. Tidligere i sommer lanserte det samme miljøet talesyntese for nord- og lulesamisk. Talesyntese er et viktig hjelpemiddel for personer med lese- og skrivevansker eller synsutfordringer.
– Jeg er glad for at moderne teknologi gjør det mulig å ha fungerende talesystemer med høy kvalitet også for minoritetspråk. Vi er veldig fornøyde med at vi nå lanserer sørsamisk talesyntese og jeg er spent på hvordan sørsamiskspråklige synes det høres ut når datamaskinen snakker språket, sier Divvuns taleteknologiekspert Katri Hiovain-Asikainen.
Unik stemme i et unikt prosjekt
— Den sørsamiske språkkjempen Anna Jacobsen ville fyllt 100 år 30. oktober i år. Hun jobbet flere år som radiojournalist i NRK, og har lest inn flere lydbøker. Divvun-gruppa tok derfor kontak med sønnene hennes for ett år siden, og spurte om de kunne tenke seg å tillate at disse opptakene og andre arkivopptak kunne brukes til å lage en digital stemme som skulle høres ut som henne. De var begge svært positive, og dermed startet arbeidet som avsluttes med lanseringen i dag, hundre år etter at hun ble født. Dette forteller Maja Lisa Kappfjell, sørsamisk språkforsker i Divvun-gruppa.
— Det er etter det vi vet første gang arkivert materiale blir brukt til å gjenopplive en urfolksstemme, sier sjefsingeniør Sjur Nørstebø Moshagen, leder av Divvun-gruppa ved UiT. Vi tror dette kan være et viktig eksempel for andre urfolk, og at det kan bli svært nyttig for revitalisering av truede språk.
Prosjektet er et samarbeid mellom Samisk arkiv - Arkivverket og Divvun. Dette samarbeidet er unikt men helt nødvendig.
— Skal et slikt samarbeid utvikles må institusjonelle hindre identifiseres og klargjøres før man lykkes. Vi har lært mye og ser at dette i fremtiden vil gi mange større gevinster for språksamfunnene enn bare teknologiutviklingen, sier Inga Marja Steinfjell, avtroppende direktør ved Samisk arkiv - Arkivverket.
Nyttig i språkopplæring
Samisk talesyntese vil gi store muligheter for bruk av samiske språk i nye sammenhenger. I språkopplæringen vil det være veldig nyttig med talesyntese, slik at elever kan høre hvordan språket uttales.
Om talesyntesen legges til i digitale ordbøker vil man kunne høre hvordan ordet man har lett etter skal sies. I tillegg vil det være nyttig i skriveopplæringa da elever kan lytte til tekster de selv har skrevet.
Den sørsamiske rettskrivingen, eller ortografien som den kalles, er bare litt over 40 år gammmel. Det er derfor mange samiskspråklige som ikke har fått tilstrekkelig opplæring i å skrive og lese sitt samiske språk. Talesyntese vil være et viktig hjelpemiddel for slike personer.
Om Divvun
Divvun er en permanent enhet ved Norges arktiske universitet (UiT) som jobber med å utvikle og videreutvikle samisk språkteknologi og praktiske hjelpemidler i nært samarbeid med Giellatekno, Senter for samisk språkteknologi.
De overordnede oppgavene til Divvun er å utvikle og holde ved like språkteknologiske verktøy for de samiske språksamfunnene, inklusive stavekontroller, grammatikkontroller, tastaturer, ordbøker og andre digitale og nettbaserte verktøy.
De aller fleste av Divvuns verktøy blir gjort gratis tilgjengelig som åpen kildekode. Divvun er finansiert av Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD).
Divvuns språkteknologiske verktøy er tilgjengelige på: https://divvun.no og https://borealium.org
Kontakter
Sjur Nørstebø MoshagenUiT Norges arktiske universitet
Tel:+358-505 634 319sjur.n.moshagen@uit.noMaja Lisa KapfjellSørsamisk lingvistDivvun, UiT Norges arktiske universitet
Tel:91560242maja.l.kappfjell@uit.noBilder
UiT Norges arktiske universitet
UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet med elleve studiesteder over hele Nord-Norge. Vi har 4000 ansatte og 17 000 studenter. Vår visjon er å skape et nasjonalt og internasjonalt kraftsenter for kompetanse, vekst og nyskaping i nordområdene.
Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Markerer 80 år siden frigjøringen av Finnmark med nye blikk på historien22.10.2024 14:10:32 CEST | Pressemelding
På dagen 80 år senere, markeres frigjøringsdagen med historieseminaret "Fritt Finnmark." Seminaret har fokus på fred, men også på russisk minnepolitikk og den nye relasjonen til vår nabo i øst.
Teknologifest: – Jentene må også være med på utviklinga av ny teknologi!21.10.2024 08:33:28 CEST | Pressemelding
250 jenter i 5. klasse inviteres til en annerledes skoledag med teknologiske workshops og masse gøy – blant annet får de lage sitt eget dataspill!
Nytt Ottar: Allemannsrettens omstridte natur18.10.2024 09:26:52 CEST | Pressemelding
Allemannsretten har en sterk posisjon i befolkningen. Likevel er retten under press. Den nyeste utgaven av Ottar gir noen perspektiver på hvorfor.
UiT i verdstoppen på open publisering17.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
UiT kjem på 6.-plass i verda i ny rangering, og leier med det an i open publisering i Noreg og Norden.
Ny utstilling: Lyder fra arkivet – fuglesang fra Nord-Norge15.10.2024 07:50:00 CEST | Pressemelding
Torsdag 18. oktober åpner ei ny utstilling på Norges arktiske universitetsmuseum. Utstillinga tar utgangspunkt i en serie kassetter med fuglelyder som ble gitt ut på åtti- og nittitallet, men den utforsker også hva et museum er og skal være.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom