VID får 3 millioner til utdanningsprosjekt som skal hjelpe kronisk syke
Sammen med fagpersoner i Brasil og USA skal Kristin Heggdal lede utviklingen av en digital videreutdanning. Målet er å styrke og støtte personer med kroniske sykdommer.
– Dette er både en stor glede og en lettelse. Jeg har jobbet med dette prosjektet i 20 år, det er hjertebarnet i forskningen min. Tildelingen er en anerkjennelse av at dette arbeidet er viktig, og vil bidra til å løfte prosjektet videre, sier professor ved Institutt for sykepleie, Kristin Heggdal.
Nylig ble det klart at prosjektet hun leder får 3 millioner kroner fra HK-dirs program UTFORSK.
Prosjektet har fått navnet iEMPOWER-HEALTH. Det handler i korte trekk om å digitalisere og internasjonalisere en videreutdanning for helsepersonell som Heggdal har utviklet. I tillegg skal de ulike landene gjennomføre helseprogrammet som utdanningen handler om.
Skal lære folk å se egne og bruke ressurser
Bakgrunnen for prosjektet er Heggdals forskning på hvordan helsepersonell kan støtte og styrke personer med kroniske sykdommer.
– Jeg har jobbet tett med kronisk syke og helsepersonell som prøver å hjelpe dem i mange år, og har utviklet et nytt helseprogram. Programmet skal lære folk å se og bruke de ressursene de har, slik at de kan opprettholde og styrke helsen sin – på tross av at de lever med en langvarig helseplage, forteller hun.
I tillegg har Heggdal utviklet en videreutdanning som gir helsepersonell kompetanse til å lede programmet.
Frisklivssentralen i Gjøvik har innført dette programmet for kronisk syke, og Heggdal har lært opp klinikere der. Disse erfarne klinikerne skal også være med i det internasjonale prosjektet.
– Prosjektet handler om å videreutvikle denne utdanningen til et digitalt studietilbud som skal gjøres tilgjengelig internasjonalt, forteller hun.
Seksjon for læringsstøtte og digital utvikling (LoDU) blir en viktig bidragsyter i prosjektet.
Har lansert pilot i USA
Heggdal har jobbet med å bringe videreutdanningen og helsetilbudet ut i verden i over ti år.
– I 2018 fikk jeg Fulbright-stipend til et fire måneders opphold ved Pace University i New York. Der møtte jeg flere som kunne hjelpe meg videre. Hovedkontakten i UTFORSK-prosjektet jobber nå ved Northeastern University of Boston, så det var naturlig å velge det universitetet som samarbeidspartner i USA, forteller hun.
Hun har akkurat vært med på å gjennomføre en pilot av helsetilbudet i USA, nesten uten hjelp av eksterne midler.
Det tredje universitetet i prosjektet er Universidade Federal do Paraná (UFPR) i Curitiba i Brasil.
Heggdal forteller at hun tenkte litt strategisk da hun utformet søknaden.
– UTFORSK-midlene gis til samarbeid med åtte utvalgte land, Brasil og USA er to av dem. Jeg tenkte at det må være en styrke å ha med ett land til. Så jeg sa til meg selv at “nå anstrenger du deg litt ekstra, og tar med Brasil også”, forteller hun.
At VID allerede hadde en samarbeidsavtale med universitetet i Curitiba, gjorde valget lettere.
UTFORSK-programmet
UTFORSK-programmet er en del av Panoramastrategien til den norske regjeringen. Den skal bidra til samarbeid med land av stor betydning for kunnskapssektoren.
Det er HK-dir som deler ut midlene. I denne runden er det delt ut nærmere 150 millioner til 14 norske universiteter og høyskoler, hvorav VID altså får 3 millioner til dette prosjektet.
Tildelingen gjelder for perioden 2025 til 2028.
Kontakter
Kjersti BusterudSenior kommunikasjonsrådgiverKommunikasjon- og markedsavdelingen
Tel:900 92 497kjersti.busterud@vid.noOm oss
VID vitenskapelige høgskole er en privat, akkreditert vitenskapelig høgskole med verdibasert og kirkelig forankring. VID driver utdanning og forskning innenfor helse- og sosialfag, pedagogikk, ledelse, diakoni og teologi. Høgskolen tilbyr omtrent 50 studieprogrammer på bachelor-, master- og ph.d.-nivå, og har som mål å utvikle seg som nasjonal aktør gjennom regionalt samarbeid. Bokstavene VID står for verdiene skolen er bygd på: Vitenskapelig, Internasjonal og Diakonal.
Følg pressemeldinger fra VID vitenskapelige høgskole
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra VID vitenskapelige høgskole på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra VID vitenskapelige høgskole
Nytt styre for VID vitenskapelige høgskole2.12.2024 12:22:45 CET | Pressemelding
Biskop Ragnhild Jepsen og rederitopp Knut Arild Hareide er blant de nye styremedlemmene ved VID vitenskapelige høgskole. Professor Arne H. Krumsvik rykker opp til styreleder.
VID får 3,2 millioner til å forske på foreldre etter omsorgsovertakelse27.11.2024 07:51:15 CET | Pressemelding
På oppdrag fra Bufdir skal VID forske på barnevernets oppfølging av foreldre som blir fratatt omsorgen for barna sine. Prosjektet er et samarbeid med OsloMet og Universitet i Stavanger.
VID får 5 millioner til samarbeid i Palestina31.10.2024 10:16:24 CET | Pressemelding
VID skal samarbeide om utdanning, praksis og forskning med to universiteter og et sykehus i Palestina. Målet er å forbedre omsorgen for pasienter med alvorlige kroniske sykdommer.
Presseinvitasjon: Verdensdagen for selvmordsforebygging og utdeling av Olafprisen6.9.2024 08:01:00 CEST | Presseinvitasjon
I anledning Verdensdagen for selvmordsforebygging 10. september inviterer LEVE og VID vitenskapelige høgskole til fagdag og utdeling av Olafprisen.
Høyest poengkrav for utdanning innen vernepleie og sosialt arbeid25.7.2024 11:43:20 CEST | Pressemelding
Det er nå sendt ut 1620 tilbud om studieplasser ved hovedopptaket til VID vitenskapelige høgskole gjennom Samordna opptak. Det er en liten økning fra i fjor, hvor det ble sendt ut 1596 tilbud. 2258 står på venteliste for å komme inn.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom