Fremtind

Oppfordrer hele Norge til å sikre seg mot vannskader i dag

Del

Mange nordmenn aner ikke hvor hovedstoppekranen er, og flertallet glemmer å skru den av før de reiser bort. – Det blir bare våtere og villere vær fremover. Vi må bli enda bedre på å forebygge vannskader, så i dag ber vi hele Norge om å “vannsikre seg”, sier skadeforebygger.

- På Vannsikringsdagen oppfordrer vi alle boligeiere til å gjøre noen viktige grep, som forhindrer vannskader, forklarer skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen. Foto: Fremtind
- På Vannsikringsdagen oppfordrer vi alle boligeiere til å gjøre noen viktige grep, som forhindrer vannskader, forklarer skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen. Foto: Fremtind

– Har du først opplevd en vannlekkasje eller oversvømmelse i hjemmet ditt, vet du hvor ødeleggende og kostbart det kan være å reparere skadene. Vi tror at flere vannskader kunne vært unngått med bedre forberedelser, sier Therese Hofstad-Nielsen, som er skadeforebygger i Fremtind.  

Lanserer egen vannsikringsdag
Antall vannskader øker hvert eneste år, og i fjor ble det utbetalt 5,1 milliarder kroner i erstatninger etter vannskader på boliger og innbo, viser bransjetall fra Finans Norge. I en landsdekkende undersøkelse, som Respons Analyse har utført på vegne av Fremtind, svarer nær 1 av 3 nordmenn at de har opplevd å få en vannskade. Samtidig svarer nær 2 av 3, tilsvarende 2,9 millioner nordmenn, at de dropper å stenge hovedkranen når de reiser bort. 

– Det er alt for mange skader. Derfor lanserer vi en helt egen dag med fullt fokus på vannsikring hjemme. På Vannsikringsdagen 1. november oppfordrer vi alle boligeiere til å gjøre noen viktige, men enkle grep, som forhindrer vannskader, forklarer Hofstad-Nielsen. 

Vet ikke hvor hovedstoppekranen er 
Det aller første du bør gjøre som boligeier, er å finne ut av hvor hovedstoppekranen er hjemme. Ifølge rørleggermester Hussein El Haddaoui, er det nemlig altfor mange av oss som ikke aner hvor den er. Da kan en vannlekkasje fort bli til en liten elv. 
 
– Det er viktig at alle som bor hjemme hos deg vet hvor hovedstoppekranen er, og hvordan de bruker den når det trengs. Husk også at du må bruke hovedstoppekranen til å stenge av vannet når du reiser bort. Dessverre er det altfor mange som glemmer dette, og det fører til mange vannskader som kunne vært unngått, sier El Haddaoui. 
 
Vannstopper beskytter hjemmet 
Et annet lurt grep er å installere en såkalt smart vannstopper, som kan styres via en app. 

– Vannstopper, kombinert med strategisk plasserte vannsensorer, beskytter hjemmet ditt ved å stanse vannlekkasjer før de rekker å gjøre skade. Boligeiere får umiddelbart varsel i appen, noe som skaper ekstra trygghet. I tillegg kan brukerne stenge hovedvanntilførselen via appen når de forlater hjemmet eller hytta, sier Cato Sandstrand, som er produktdirektør i Waterguard, Norges mest brukte vannstopper. 

Siden 2010 har det vært påbudt med vannstopper i nye boliger, og kravet gjelder også ved rehabilitering av eldre boliger.  
– Men selv om det ikke er lovpålagt i ditt hus, anbefaler vi å få installert en vannstopper likevel. Det samme gjelder for hytter med innlagt vann, tipser skadeforebygger Hofstad-Nielsen.  

Tre vannsikringstiltak du bør gjøre 1. november: 

  1. Sjekk hvor hovedstoppekranen din er hjemme, og gjør det til en vane å stenge den av når du skal bort.
  2. Sørg for å ha vannstopper, og test at den fungerer.
  3. Unngå frosne vannrør: Pass på at temperaturen ikke blir for lav. Tøm og steng utekran.  

*Waterguard er Norges mest brukte vannstopper, og tilbyr smart lekkasjesikring som kan styres direkte fra Abralife-appen. Systemene er FG-godkjente, og både utvikling og produksjon skjer i Norge. Dette sikrer at produktene oppfyller alle krav, og gir ekstra trygghet for boligeiere som skal velge en helhetlig sikkerhetsløsning. Teknologiselskapet Fell Tech står bak utviklingen av begge systemene, og i samarbeid med Fremtind er formålet å forebygge og redusere antall vannskader i boliger i fremtiden. 

 
Funn fra undersøkelsen: 

  • 31 % av respondentene har opplevd vannskade på bolig/fritidsbolig.
  • 68 % av respondentene svarer at de ikke pleier å stenge hovedkranen når de reiser bort.
  • Agder viser den høyeste prosentdelen av rapporterte vannskader (43 %). Oslo og Trøndelag har de laveste forekomstene av vannskader blant fylkene, med henholdsvis 24 % og 25 %.
  • Innlandet utmerker seg med den høyeste prosentdelen som stenger av hovedkranen (32 %), mens Oslo og Akershus har de laveste med kun 14 %. Andre fylker som Østfold og Telemark viser også relativt høye prosenter (26 % og 29 %). 

Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for Fremtind Forsikring i uke 18, 2024. Utvalget er landsrepresentativt og består av 1180 respondenter, fra 18-91 år.   

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Therese Hofstad-Nielsen er skadeforebygger Fremtind. Nå vil hun slå et ekstra slag for vannsikring hjemme. Foto: Fremtind
Therese Hofstad-Nielsen er skadeforebygger Fremtind. Nå vil hun slå et ekstra slag for vannsikring hjemme. Foto: Fremtind
Last ned bilde
Hussein El Haddaoui er rørleggermester, og har sett utallige vannskader hjemme hos folk. Han oppfordrer alle til å sjekke hvor hovedstoppekranen er. Foto: Privat
Hussein El Haddaoui er rørleggermester, og har sett utallige vannskader hjemme hos folk. Han oppfordrer alle til å sjekke hvor hovedstoppekranen er. Foto: Privat
Last ned bilde
Hvis det oppstår en vannlekkasje, sørger vannstopperen for å stenge vanntilførselen i huset umiddelbart. Foto: Waterguard/Abralife.no
Hvis det oppstår en vannlekkasje, sørger vannstopperen for å stenge vanntilførselen i huset umiddelbart. Foto: Waterguard/Abralife.no
Last ned bilde

Om Fremtind

Fremtind – størst på forsikring i bank

Vi er eid av SpareBank 1 Gruppen, DNB og Eika-Gruppen, og er et av Norges største forsikringsselskap.

Vår oppgave er å hjelpe og motivere deg til å ta vare på deg selv, tingene dine og de du er glad i, og vi skal være der når det trengs. Vi jobber med å finne nye og smarte løsninger, som gjør hverdagen din enklere og tryggere.

AutoSync er et datterselskap av Fremtind. De utsteder bombrikker til kjøretøy og krever inn penger for bompasseringen. Ønsker du å komme i kontakt med Autosync, finner du kontaktinformasjon her.

Følg pressemeldinger fra Fremtind

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fremtind på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fremtind

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye