Amerikansk hangarskip besøker Oslo
Et av verdens største hangarskip, USS «Harry S. Truman», kommer fredag til Oslo sammen med en amerikansk krysser og en italiensk fregatt.

I forbindelse med besøket vil flere tusen amerikanske soldater oppholde seg i Oslo, slik det også skjedde da søsterskipet USS «Gerard R. Ford» besøkte hovedstaden i mai 2023.
– Dette skipet vil være like synlig og omtrent like stort. Det er trangt inn gjennom Drøbaksundet, så dette vil vekke oppsikt, sier viseadmiral Rune Andersen, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter.
Fartøyet ankommer Oslo i løpet av fredag. Av sikkerhetsmessige årsaker kan vi ikke gi detaljer på posisjoner og hvor lenge hangarskipet blir værende.
Viser samhold og styrke
USS «Harry S. Truman» og resten av fartøyene har de siste ukene trent med Forsvaret i norske nærområder. Andersen sier Oppholdet i Oslo og Norge viser hvor viktig stabilitet og sikkerhet i Europas nordområder er for USA.
– Besøket viser at NATO er klar til å forsvare seg selv, og at vi står godt sammen om det. Den sikkerhetspolitiske situasjonen vi står i nå, vil ikke gå over med det første, så vi må venne oss til at det er høyere militær aktivitet nærmest kontinuerlig. Noen ganger blir det veldig synlig, som når et hangarskip kommer inn til Oslo, sier han.
Besøket sender også et tydelig signal til Russland om NATO står sammen og alltid er klar til å reagere om sikkerheten vår skulle bli truet.
Tett samarbeid med sivile aktører
Mottak av allierte er avgjørende for å forsvare Norge og Norden. Forsvaret samarbeider tett med flere aktører i totalforsvaret for å ta imot allierte. I en krisesituasjon vil Forsvaret ha behov for sivil støtte. Derfor er totalforsvaret – det vil si Norges samlede sivile og militære beredskapsressurser – avgjørende.
Forsvaret samarbeider tett med flere aktører i totalforsvaret for å ta imot allierte. Kystverket, Luftfartstilsynet, Avinor, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet har deltatt i planleggingen. For besøket i Oslo har også Oslo politidistrikt, Statsforvalteren for Oslo og Viken og Oslo Havn deltatt i forberedelsene.
Informasjon til media
Ved pressespørsmål, kontakt Forsvarets pressevakt på telefon 91 66 99 55 eller e-post: milinfo@fd.dep.no
Informasjon til publikum
Restriksjoner luftfartøy
Luftfartstilsynet oppretter et luftrestriksjonsområde i indre Oslofjord med bakgrunn i luftfartsloven. I dette restriksjonsområdet er det forbudt å operere luftfartøy – inkludert droner – innenfor 0,5 nautisk mil (926 meter) fra militære fartøy. Restriksjonsområdet gjelder også i en høyde opp til 3000 fot (914,4 meter).
Dette betyr altså at luftfartøy kan operere som normalt utenom restriksjonsområdet på 0,5 nautisk mil og med en høyde på 3000 fot.
Restriksjoner til sjøs og land
Ved inn- og utseiling i Oslofjorden, samt under oppholdet i Oslo, vil militære fartøy og vakter sørge for sikkerheten. Det opprettes militære forbudsområder. Dette for å ivareta både hangarskipet og publikums sikkerhet. Forsvaret vil håndheve forbudsområdene. Militære vakter vil bortvise uvedkommende. Overtredelser vil bli anmeldt til politiet.
- Båtførere skal holde avstand på 0,5 nautisk mil til hangarskipet ved inn- og utseiling, samt når det er oppankret.
- Der det ikke er mulig å holde avstand på en nautisk mil skal publikum ikke oppholde seg mellom hangarskipet og de eskorterende fartøyene og båtene.
- Lokal sjef på stedet vil fastsette avstand til skipet der forbudsområdet håndheves.
- Forbudsområde hvor støttefartøy ligger i havn er tydelig merket både på land og i havnebassenget.
Nøkkelord
Kontakter
Forsvarets pressevakt
Tel:+47 91 66 99 55milinfo@fd.dep.noLenker
Om Forsvaret
På oppdrag frå politikarane løyser Forsvaret ei rekkje oppdrag for å halde Noreg trygt. Forsvaret er det sterkaste verkemiddelet norske styresmakter har. Politikarane har bede Forsvaret om å løyse fleire oppgåver på vegner av samfunnet. Vi har samanfatta oppgåvene våre i fem hovudoppdrag:
- Forsvare Noreg og Noregs allierte
- Overvake og drive etterretning
- Trygge grensene og sikre handlefridom for politikarane
- Samarbeide internasjonalt
- Støtte det sivile Noreg

Følg pressemeldinger fra Forsvaret
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forsvaret på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forsvaret
Norge avslutter sitt bidrag til Polen – og sender et nytt30.6.2025 12:49:38 CEST | Pressemelding
Den norske NASAMS-styrken avslutter nå sitt luftvernbidrag til Polen. Samtidig sender Norge et nytt F-35-bidrag til Polen, senere i høst.
Pressedag på Forsvarets opptak og seleksjon23.6.2025 11:52:28 CEST | Presseinvitasjon
Nå skal Forsvaret finne fremtidens ledere, og vi inviterer media til å delta i årets opptak og seleksjon på Sessvollmoen.
Liv Fiksdahl blir sjef for Cyberforsvarets IT-avdeling11.6.2025 13:00:02 CEST | Pressemelding
Liv Fiksdahl kommer fra stillingen som Vice President, Bank og Forsikring, i Capgemini Invent. Hun har tidligere vært konserndirektør for IT & Operations i DNB.
ØVELSE: Minedykkerkommandoen trener på å håndtere dagens trusselbilde.10.6.2025 10:46:54 CEST | Pressemelding
Fra 10. til 20. juni vil Sjøforsvaret og Minedykkerkommandoen (MDK) gjennomføre øvelsen «Counter Sabotage» i Bergensområdet. Denne øvelsen har som hovedmål å trene spesialiserte maritime enheter innen eksplosivrydding, i situasjoner preget av hybride trusler.
Presseinvitasjon: 270 fremtidige ledere i Hæren er klare til tjeneste4.6.2025 14:58:10 CEST | Presseinvitasjon
20. juni uteksamineres over 270 elever fra Hærens lagførerskole, inkludert elever fra andre deler av Forsvaret og andre nordiske land. Rundt 700 gjester er til stede ved den høytidelige seremonien, og media er velkommen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom