Minstelønn til varebilbransjen
Fra 1. juni 2025 har varebilsjåfører krav på minstelønn. Det vedtok tariffnemda denne uken. Arbeidstilsynet ønsker utvidelsen av minstelønn til også å gjelde varebilbransjen velkommen.
– Dette er et tiltak som vi mener vil redusere risikoen for utnyttelse av sårbare arbeidstakere, og ikke minst gi oss flere og bedre muligheter til å undersøke lønns- og arbeidsvilkår i bransjen, sier avdelingsdirektør i Arbeidstilsynet, Torgeir Moholt.
Sårbarheter i bransjen
Varebilbransjen er en lite regulert bransje med mange små aktører. Bransjen kjennetegnes av lave etableringskostnader, høyt arbeidspress, få krav til kompetanse, stor forekomst av enkeltpersonforetak og mange utenlandske arbeidstakere. Alt dette er med på å øke risikoen for arbeidslivskriminalitet og useriøsitet, og det bidrar til utnyttelse av sårbare arbeidstakere.
Flere ledd mellom oppdragsgivere som bestiller transporttjenesten og de som til slutt utfører oppdraget gjør det krevende for oppdragsgivere å følge med på lønns- og arbeidsvilkårene til sjåførene, og de har heller ikke hatt et ansvar for å påse at underleverandører i kjeden har ivaretatt lønns- og arbeidsvilkår frem til nå
Tungtransport allerede allmenngjort
Deler av transportbransjen er allerede allmenngjort, og har dermed et minstelønnskrav. Så langt har dette vært et krav for kjøretøy over 3,5 tonn, som vi ofte kaller for tungtransport.
Når tariffnemda nå vedtar krav om minstelønn, eller såkalt allmenngjøring, også for kjøretøy fra og med 2,5 tonn, så betyr det at varebilsjåfører skal betales minimum 222 kroner per time. Dette bidrar til at disse arbeidstakerne får et mer anstendig lønnsnivå som også vil bidra til å motvirke det lønnspresset som følger av at det er mange utenlandske arbeidstakere i bransjen.
Fortsetter kontroller
– Vi er veldig fornøyde med at det innføres flere tiltak, regelverksendringer og krav som sikrer arbeidstakerne, men vi kommer til å fortsette å gjennomføre kontroller med bransjen for å bidra til å sørge for at ansatte har de lønns- og arbeidsvilkårene de har krav på, sier Moholt
– Det har skjedd mye innen regulering og regelverk for varebilbransjen de siste årene, understøttet av det våre inspektører har avdekket gjennom kontroller og tilsyn. Blant annet er det foreslått innføring av HMS-kort. Minstelønn er nok et viktig skritt i riktig retning.
Nøkkelord
Kontakter
Hege Marie VikaunePressekontakt
Tel:934 22 499hege.marie.vikaune@arbeidstilsynet.noBilder
Følg pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arbeidstilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Kan feriedagene mine overføres til neste år?27.11.2024 11:10:58 CET | Pressemelding
Rekker du ikke bruke opp feriedagene dine før vi går inn i 2025? Se hva loven sier om overføring av ferie.
Påminnelse til bemanningsforetak: Husk årlig melding til Arbeidstilsynet21.11.2024 10:25:15 CET | Pressemelding
Driver du et bemanningsforetak som er godkjent av Arbeidstilsynet? Husk at tiden snart kan være inne for å sende inn årlig melding.
Ekstrahjelp før jul? Dette bør du huske!21.11.2024 07:32:15 CET | Pressemelding
Mange unge sper på økonomien med en ekstrajobb i førjulstiden. Husk at arbeidsmiljøloven gir deg mange rettigheter selv om du ikke er fast ansatt.
Ni bransjer får høyere minstelønn i dag1.11.2024 11:19:49 CET | Pressemelding
Fra 1. november får ni bransjer økt minstelønn. Det er Tariffnemnda som har vedtatt endringene.
Ny rapport: Arbeidstilsynets bruk og innkreving av overtredelsesgebyr og tvangsmulkt31.10.2024 08:33:54 CET | Pressemelding
Arbeidstilsynet har fra 2014 til 2022 gitt 200 millioner i overtredelsesgebyr. En ny rapport fra Arbeidstilsynets rapportserie Innsikt viser at 88 prosent av overtredelsesgebyrene er innbetalt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom