Ny rapport: Arbeidstilsynets bruk og innkreving av overtredelsesgebyr og tvangsmulkt
Arbeidstilsynet har fra 2014 til 2022 gitt 200 millioner i overtredelsesgebyr. En ny rapport fra Arbeidstilsynets rapportserie Innsikt viser at 88 prosent av overtredelsesgebyrene er innbetalt.
Tallene fra rapporten, per 31. desember 2023, viser at statens innkrevingssentral (SI) har en effektiv innkreving i sakene der Arbeidstilsynet vedtar overtredelsesgebyr. Det bidrar til at virksomheter ikke opplever det som lønnsomt å begå regelverksbrudd.
Arbeidstilsynet gir overtredelsesgebyr når vi avdekker alvorlige eller gjentatte lovbrudd som kan få store konsekvenser for arbeidstakernes helse og sikkerhet, eller der tilsyn og pålegg ikke har ført til en forbedring. Det er en sanksjon vi gir til virksomhetene som ikke følger lovverket.
– En god og effektiv bruk av overtredelsesgebyr vil kunne være med på å redusere de alvorlige konsekvensene av brudd på arbeidsmiljøregelverket. Det gjelder både for arbeidstakere som rammes og for virksomheter som utsettes for skjev konkurranse fordi andre virksomheter driver ulovlig, sier Rosmari Johnsen, fungerende avdelingsdirektør for avdeling tilsyn i Arbeidstilsynet.
De resterende overtredelsesgebyrene har blitt avskrevet eller er fortsatt utestående til tvangsinnkreving per 31. desember. Avskriving innebærer at innkrevingen avsluttes og hele eller deler av et krav slettes. Kort sagt kan SI avskrive et krav når det ikke lenger er rettslig adgang til å kreve inn kravet, nesten utelukkende på grunn av konkurs, og i noen få tilfeller, ved foreldelse av kravet.
Tvangsmulkt – et viktig pressmiddel
Arbeidstilsynet benytter såkalte pressmidler dersom pålegg ikke følges opp av en virksomhet innen fristen. I perioden 2014 til 2022 iverksatte Arbeidstilsynet tvangsmulkter på til sammen cirka 174 millioner kroner. 36 prosent av tvangsmulktkravene som ble oversendt til SI er innbetalt. Nesten halvparten av beløpene har blitt avskrevet. Nesten alle avskrivinger av tvangsmulkt har skjedd på grunn av konkurs.
– Målet med tvangsmulkt er å få en virksomhet til å gjennomføre en handling som vi har pålagt dem, og ikke å straffe en virksomhet med et pengebeløp slik vi gjør ved overtredelsesgebyr der vi avdekker alvorlige lovbrudd. Selv om en betydelig andel av tvangsmulktene blir avskrevet, fungerer den likevel som et viktig pressmiddel for å fremme etterlevelse av regelverket, sier Rosmari Johnsen.
Ny rapportserie
Innsikt er en rapportserie som presenterer aktuelle analyser basert på Arbeidstilsynets data og erfaringer. Denne utgaven tar for seg Arbeidstilsynets bruk og innkreving av tvangsmulkt og overtredelsesgebyr.
Les hele rapporten her: Innsikt: Arbeidstilsynets bruk og innkreving av tvangsmulkt og overtredelsesgebyr (PDF)
Nøkkelord
Kontakter
Pressekontakt ArbeidstilsynetPressekontakt
Tel:40031788presse@arbeidstilsynet.noSofie Skarholt OttesenKommunikasjonsrådgiver
Tel:41659879sofie.skarholt.ottesen@arbeidstilsynet.noBilder
Følg pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arbeidstilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Minstelønn til varebilbransjen31.10.2024 09:21:32 CET | Pressemelding
Fra 1. juni 2025 har varebilsjåfører krav på minstelønn. Det vedtok tariffnemda denne uken. Arbeidstilsynet ønsker utvidelsen av minstelønn til også å gjelde varebilbransjen velkommen.
Plattformarbeid: Når sjefen din er en app25.10.2024 10:20:29 CEST | Pressemelding
Stadig flere i Europa tar jobb via digitale plattformer som Foodora, Wolt eller Uber. Minst 28 millioner jobber nå på denne måten, men i Norge er det usikkert hvor mange det gjelder. Samtidig er det store forskjeller i kunnskapen om rettigheter blant plattformarbeidere.
Sørg for et godt arbeidsmiljø for dine ansatte på hjemmekontor23.10.2024 10:50:33 CEST | Pressemelding
Hjemmekontor har kommet for å bli. Hva skal og bør du som arbeidsgiver gjøre for å sikre et trygt og godt arbeidsmiljø for de som jobber hjemmefra?
Verdensdagen for psykisk helse: gi 8 minutt til en kollega10.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Årets kampanje oppfordrer til å sette av 8 minutter til å snakke med en du bryr deg om, gjerne på jobb. Forskning viser at det gjør mer for helsa enn vi tror.
Rett til permisjon fra jobben for å pleie nærstående8.10.2024 13:32:21 CEST | Pressemelding
Mange er ikke kjent med at de har rett på fri fra jobb for å ta vare på syke familiemedlemmer. Og dersom den du pleier, er en nærstående som er i sluttfasen av livet, har du rett til permisjon i inntil 60 dager.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom