Informasjonskontoret for farge og interiør

Unngå disse 3 dynefellene

Del

Kaldt på soverommet? Nordmenn liker nemlig å sove med vinduet åpent, nesten uansett utetemperatur. Da trenger du en god vinterdyne nå som det blir kjøligere ute. Slik pakker du vekk sommerdyna riktig.

En koselig seng i en hytte med flere puter og dempet belysning.
GOD NATT: Nordmenn elsker å sove i kalde rom. Om vinteren er tykkere dundyner og sengetøy i flanell den store favoritten. Norsk Dun

Dundyner kommer i mange ulike kvaliteter, men felles er at de trenger litt omsorg. Tar du godt vare på dynen din, kan den vare i mange år.

Vi har tatt en prat med Jane Iren Østlund hos Norsk Dun om hva du bør tenke på når du skal pakke bort den lette sommerdundynen til fordel for en tykkere og varmere vinterdundyne. Her er tre feller mange går i:

1. Dynen er ikke tørr når den pakkes bort

Det er fort gjort å forhaste seg litt når du skal bytte dynen i sengen. Det er nemlig viktig at du ikke tar den rett av sengen, og stapper den inn i boden.

– Det som er lurt å gjøre er å riste dynen og lufte den godt før du pakker den inn. Det er for å få luftet ut alle rester av fukt før den lagres til våren. Pass på å ikke heng den i direkte sollys, det kan forringe og skade bomullstrekket, sier Jane Iren Østlund.

Når dynen er god og tørr, gjelder det selvfølgelig å ikke oppbevare den i en mørk, fuktig kjeller.

2. Dynen blir vakuumpakket

En feil som mange gjør, er at de pakker dynen i en plastpose og trekker ut luften for å spare plass i skapet. Det kan skade dynen og korte ned levetiden.

– Når dynen skal pakkes ned er det veldig lurt å bruke de baggene som dynen kom i når du kjøpte den i butikken. Den skal være av tekstil, altså et pustende materiale. Dunprodukter skal ha tilgang til luft. Det kan være fristende å bruke et vakuum system slik dynene og putene tar mindre plass, men da kan du ende opp med å skade dunfibrene i produktet, sier hun.

3. Dynen stappes ned i posen

Har det noe å si hvordan du pakker ned dynen? Svaret er ja. Mens soveposer skal stappes ned i trekket sitt, skal dundyner brettes pent sammen.

 Brett dynen i tre deler i bredden, og tre deler i lengden, og pakk den ned i originalemballasjen. Det er for at det skal komme luft imellom, noe som opprettholder kvaliteten til dunet under lagring, avslutter Østlund.

Nøkkelord

Kontakter

Iver ValkvæKommunikasjonsrådgiver & InnholdsprodusentIFI - Informasjonskontoret for farge og interiør

Tel:994 01 997iver@ifi.no

Bilder

dun
NATURLIG: Dun har fantastiske egenskaper, men som alle naturprodukter bør man ta vedlikeholdet seriøst. Tar du godt vare på dundynen din kan den vare i mange år fremover.
Norsk Dun
Last ned bilde
dunpute og veske på benk foran gult hus
HUSK PUTEN: Har du dunputer skal de behandles på samme måte når de pakkes vekk.
Iver Valkvæ/ifi.no
Last ned bilde

Lenker

Om Informasjonskontoret for farge og interiør

IFI er en privat non-profitt organisasjon som er bransjeambassadør, inspirator og pådriver for igangsetting av nye store og små oppussings-, og nybyggsprosjekter i Norge. Virksomhetens aktiviteter strekker seg fra forbrukerinformasjon til bransjearrangementer.

Følg pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Informasjonskontoret for farge og interiør på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye