Nofima

Forskere vil ha elever med i kampen for å redde tareskogen

Del

Sammen med 4. klassinger skal Philip James og Oda Bjørnsborg jakte på den forsvunne tareskogen. De skal besøke barneskoler for å gjøre elever nysgjerrig på tang, tare, kråkeboller og den skjøre balansen i havets økosystem.

Forsksningsassistent Tor Hatten Evensen, kommunikasjonsrådgiver Oda Bjørnsborg og seniorforsker Philip James har både kråkeboller og tare på lur når de skal besøke elever. Foto: Nofima
Forsksningsassistent Tor Hatten Evensen, kommunikasjonsrådgiver Oda Bjørnsborg og seniorforsker Philip James har både kråkeboller og tare på lur når de skal besøke elever. Foto: Nofima

Tareskogen forsvinner litt og litt, men hvorfor forsvinner den? 

Det er få som vet at tareskogen lagrer livsnødvendig oksygen i likhet med regnskogen. Vi er helt avhengig av tareskogen for å kunne puste og leve.  

Men i store områder langs norskekysten har tareskogen forsvunnet. Igjen står tomme «ørkenområder» hvor det pleide å være tareskog.  

En pigget invasjon 

Nede på havbunnen kan man skimte en del av årsaken til at tareskogen er borte. Der finner vi en art som har overtatt tareskogens områder.  

Områdene hvor det tidligere var tareskog, ligger kråkebollene tett i tett.  

- Kråkebollene spiser tareskogen, og selv om kråkeboller har en naturlig plass i økosystemet har de flere steder tatt over store områder. Det sier seniorforsker Philip James. 

- Når det blir for mange kråkeboller får de ikke nok mat. De hoper seg opp, og hvis vi fanger dem inneholder de lite mat, fordi de ikke har fått spise nok tare, legger James til. 

Han understreker at kråkebollen ikke er så slem som det kanskje høres ut.  

- Men de er et problem når de opptrer i så store mengder, påpeker han.  

Hvorfor dukker det opp så mange kråkeboller som spiser tareskogen?  

- Vi vet ikke med sikkerhet hvorfor, men det finnes ulike teorier.  

En av teoriene er at det har vært en reduksjon av rovfiskarter som torsk og steinbit som har gitt kråkebollene gode forhold.  

En ny generasjon 

Nå vil James og Bjørnsborg gjøre den kommende generasjonen bevisst på betydningen av kråkebollenes glupske appetitt.  

De skal reise rundt til barneskoler i Tromsø for å gjøre elevene nysgjerrig på tang, tare, kråkeboller og den skjøre balansen i havets økosystem.  

- Å få besøke elever, og skape engasjement og nysgjerrighet rundt forskningen vi gjør i Nofima er en utrolig gøyal måte å formidle forskning, sier Bjørnsborg.  

- Vi gleder oss masse, og håper skolene i Tromsø er klare for å lære mer om tareskogen som forsvant, avslutter hun.  

Mer om prosjektet:  

Prosjektet Jakten på den forsvunne tareskogen er finansiert av Norges Forskningsråd. Målet med prosjektet er å engasjere barneskolebarn i deres nærmiljø og økosystemet i havet. Gjennom prosjektet skal vi la elevene få oppdage at kråkeboller, tang og tare er lokal, næringsrik og lavutslipps mat vi burde spise mer av i fremtiden.  

Vil din skole ha besøk av Jakten på den forsvunne tareskogen- prosjektet

Ta kontakt med Philip James: philip.james@nofima.no eller Oda Bjørnsborg: oda.bjornsborg@nofima.no  

Hvis din skole er interessert i å motta et undervisningsopplegg om kråkeboller, tang og tare tilpasset 4.klasse naturfagsfagplaner, kan du også ta kontakt.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Tor Hatten Evensen og Philip James gjør seg klare til å dykke ned til kråkebollene. Foto: Nofima
Tor Hatten Evensen og Philip James gjør seg klare til å dykke ned til kråkebollene. Foto: Nofima
Last ned bilde
Kråkeboller i nett. Foto: Nofima
Kråkeboller i nett. Foto: Nofima
Last ned bilde
Kråkeboller. Foto: Nofima
Kråkeboller. Foto: Nofima
Last ned bilde
Philip James har nettet full av kråkeboller etter kort tid under vann. Foto: Nofima
Philip James har nettet full av kråkeboller etter kort tid under vann. Foto: Nofima
Last ned bilde
Philip James har nettet full av kråkeboller etter kort tid under vann. Foto: Nofima
Philip James har nettet full av kråkeboller etter kort tid under vann. Foto: Nofima
Last ned bilde
Forskningsassistent Tor Hatten Evensen, kommunikasjonsrådgiver Oda Bjørnsborg og seniorforsker Philip James gleder seg til å løse tareskogmysteriet sammen med elevene. Foto: Nofima
Forskningsassistent Tor Hatten Evensen, kommunikasjonsrådgiver Oda Bjørnsborg og seniorforsker Philip James gleder seg til å løse tareskogmysteriet sammen med elevene. Foto: Nofima
Last ned bilde
Kråkeboller i nett. Foto: Nofima
Kråkeboller i nett. Foto: Nofima
Last ned bilde

Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.

Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.

Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.

Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye