Forskere vil ha elever med i kampen for å redde tareskogen
Sammen med 4. klassinger skal Philip James og Oda Bjørnsborg jakte på den forsvunne tareskogen. De skal besøke barneskoler for å gjøre elever nysgjerrig på tang, tare, kråkeboller og den skjøre balansen i havets økosystem.

Tareskogen forsvinner litt og litt, men hvorfor forsvinner den?
Det er få som vet at tareskogen lagrer livsnødvendig oksygen i likhet med regnskogen. Vi er helt avhengig av tareskogen for å kunne puste og leve.
Men i store områder langs norskekysten har tareskogen forsvunnet. Igjen står tomme «ørkenområder» hvor det pleide å være tareskog.
En pigget invasjon
Nede på havbunnen kan man skimte en del av årsaken til at tareskogen er borte. Der finner vi en art som har overtatt tareskogens områder.
Områdene hvor det tidligere var tareskog, ligger kråkebollene tett i tett.
- Kråkebollene spiser tareskogen, og selv om kråkeboller har en naturlig plass i økosystemet har de flere steder tatt over store områder. Det sier seniorforsker Philip James.
- Når det blir for mange kråkeboller får de ikke nok mat. De hoper seg opp, og hvis vi fanger dem inneholder de lite mat, fordi de ikke har fått spise nok tare, legger James til.
Han understreker at kråkebollen ikke er så slem som det kanskje høres ut.
- Men de er et problem når de opptrer i så store mengder, påpeker han.
Hvorfor dukker det opp så mange kråkeboller som spiser tareskogen?
- Vi vet ikke med sikkerhet hvorfor, men det finnes ulike teorier.
En av teoriene er at det har vært en reduksjon av rovfiskarter som torsk og steinbit som har gitt kråkebollene gode forhold.
En ny generasjon
Nå vil James og Bjørnsborg gjøre den kommende generasjonen bevisst på betydningen av kråkebollenes glupske appetitt.
De skal reise rundt til barneskoler i Tromsø for å gjøre elevene nysgjerrig på tang, tare, kråkeboller og den skjøre balansen i havets økosystem.
- Å få besøke elever, og skape engasjement og nysgjerrighet rundt forskningen vi gjør i Nofima er en utrolig gøyal måte å formidle forskning, sier Bjørnsborg.
- Vi gleder oss masse, og håper skolene i Tromsø er klare for å lære mer om tareskogen som forsvant, avslutter hun.
Mer om prosjektet:
Prosjektet Jakten på den forsvunne tareskogen er finansiert av Norges Forskningsråd. Målet med prosjektet er å engasjere barneskolebarn i deres nærmiljø og økosystemet i havet. Gjennom prosjektet skal vi la elevene få oppdage at kråkeboller, tang og tare er lokal, næringsrik og lavutslipps mat vi burde spise mer av i fremtiden.
Vil din skole ha besøk av Jakten på den forsvunne tareskogen- prosjektet?
Ta kontakt med Philip James: philip.james@nofima.no eller Oda Bjørnsborg: oda.bjornsborg@nofima.no
Hvis din skole er interessert i å motta et undervisningsopplegg om kråkeboller, tang og tare tilpasset 4.klasse naturfagsfagplaner, kan du også ta kontakt.
Nøkkelord
Kontakter
Oda BjørnsborgKommunikasjonsrådgiverNofima
Tel:+47 40484930oda.bjornsborg@nofima.noBilder







Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Skit inn, skit ut sier pukkellaksforsker22.8.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det myldrer av pukkellaks i elver i Troms og Finnmark. Folk klarer ikke å håndtere mengden, og da blir kvaliteten fort dårlig, hevder pukkellakseforsker i Nofima.
38 millioner daglige måltider sjømat ignorert: - Store hull i matberedskapen15.8.2025 08:48:11 CEST | Pressemelding
Hver dag produserer og eksporterer Norge 38 millioner måltider med sjømat. Likevel er sjømat og sjømatproduksjon så vidt nevnt i analyser av matberedskapen i landet. Et paradoks fire tunge forskningsmiljø nå skal belyse grundig.
Matfaglig kompetanse gir lokalmaten kraft og styrker beredskapen11.8.2025 09:11:09 CEST | Kronikk
Norsk matberedskap krever mer enn lager og råvarer – det handler om kunnskapen som gir ferske råvarer holdbarhet, kvalitet og verdi. Uten folk med fagkompetanse står både produksjon og beredskap svakere.
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom