Forskningssjef i SINTEF vinner klimapris
Mona Mølnvik, forskningssjef i SINTEF, mottok Green Award under GHGT-konferansen i Canada.
Mona Mølnvik, forskningssjef i SINTEF, mottok en internasjonal pris for sitt arbeid innen karbonfangst og –lagring (CCS). Prisen ble utdelt under Green House Gas Technology-konferansen i Canada, 23. oktober.
Norge ledende i CCS forskning
– Jeg er stolt og ydmyk for å motta denne utmerkelsen. Prisen anerkjenner SINTEF- og NTNUs lange historie innen CCS, satsingen til myndighetene og vår fremoverlente industri. Menneskene som jobber med dette, er dypt engasjert og dyktige. For meg er disse personene mer enn bare kolleger, de er allierte som arbeider for at CCS skal gjøre det mulig å fange like mye CO2 som vi slipper ut, sier Mølnvik.
Mona Mølnvik er en av verdens mest erfarne CCS-eksperter. Hun leder Norwegian CCS Research Center (NCCS) og dets arvtaker GigaCCS, et forskningssenter som starter opp i 2025 for å skalere opp CCS til gigatonnskala som må til for å nå globale klimamål.
– Klimaendringene merkes over hele verden, og vi trenger CCS som et av de sentrale tiltakene for å bremse klimaendringene. CCS får nå økt støtte i USA og Canada, og det er til stor inspirasjon for oss her i Norge og Europa som jobber med kunnskapsgrunnlaget for å få opp kapasiteten, samtidig som vi jobber for å kutte kostnader og risiko, forklarer Mølnvik.
Juryens begrunnelse
– Mona Mølnvik har gjennomført og ledet fremragende CCS-forskning i mer enn 20 år. Dette har hun gjort med en helhetlig tilnærming for å levere resultater av høy kvalitet som bidrar til å akselerere implementeringen av CCS, sier Tim Dixon, direktør og daglig leder av IEAGHG.
IEAGHG står bak Green House Gas Technology-konferanseserien (GHGT), som er ledende i arbeidet med å fremme lavkarbonløsninger for å bekjempe klimaendringer. Green Award (før Greenman Award), som var tildelt til Mølnvik i år, er deres høyeste utmerkelse, og den deles ut for en betydelig innsats innen CO₂-fjerning, -lagring og -utnyttelse.
Nytt forskningssenter på CCS fra 2025
GigaCCS er et nytt forskningssenter for miljøvennlig energi (FME) som skal styrke Norges ekspertise innen CCS og støtte global implementering av CCS i gigatonnskala. Mona Mølnvik leder dette nye senteret. Senteret har åtte års finansiering fra 2025 til 2032, og bygger på samarbeidet og innovasjonene fra FME-forgjengeren NCCS, som avsluttes i år.
Det internasjonale energibyrået (IEA) beskriver CCS som et avgjørende verktøy for å nå klimamålene. CCS kan bidra til å kutte utslipp fra sektorer der det er vanskelig å redusere CO₂-utslipp og kan også sørge for såkalte negative utslipp. For at CCS skal nå sitt fulle potensial, må implementeringen skaleres opp slik at man lagrer flere gigatonn CO₂ hvert år.
Nøkkelord
Kontakter
Anne Steenstrup-DuchKommunikasjonssjefSINTEF Energi
Tel:900 96 295Anne.Steenstrup-Duch@sintef.noBilder
Om oss
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Strømnettets rolle i elektrifiseringen av samfunnet31.10.2024 11:11:16 CET | Presseinvitasjon
Energiminister Terje Aasland deltar med et åpningsinnlegg under en åpen avslutningskonferanse for forskningssenteret CINELDI 5. november kl 10.00.
SINTEF med klimaløsninger på COP2921.10.2024 08:44:39 CEST | Pressemelding
SINTEF legger frem rapporten "Teknologi for raskere global klimaomstilling” under årets klimatoppmøte COP29 i Aserbajdsjan.
Gard Hopsdal Hansen blir ny leder av FME NorthWind17.10.2024 11:00:00 CEST | Pressemelding
SINTEF Energi har gleden av å meddele at Gard Hopsdal Hansen blir den nye lederen av forskningssenteret FME NorthWind.
Bioenergi med CCS kan fjerne opptil 16 % av Norges utslipp9.10.2024 13:22:46 CEST | Pressemelding
SINTEF-forskere har kartlagt hvilken og hvor mye biomasse i Norge som kan brukes til bioenergi med karbonfangst (bioCCS), en metode for å fjerne CO2 fra atmosfæren. Metoden kan kutte mellom 4 og 16 % av Norges utslipp.
Massivtre, solceller og grønne tak på Norsk bygningsfysikkdag25.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemelding
Du vil få presentert høyaktuelle bygningsfysiske temaer knyttet til tak og fasader, blant annet klargjøring av bygg for solceller, fuktsikre grønne tak og erfaringer med massivtre.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom